Erik Svensson har utsetts till expert i utredning om osjälvständiga brott

Regeringen har förordnat Erik Svensson, docent i straffrätt, att ingå som expert i den utredning som har i uppdrag att se över de osjälvständiga brottsformerna - så som försök, förberedelse och stämpling till brott. Syftet är att skapa ett regelverk som ger utrymme för att döma fler för sådana brott än i dag.

Grupp av kriminella som samlats på en äng
Organiserad brottslighet fortsätter att utmana samhället och har resulterat i stora budgetsatsningar på rättsväsendet och dess myndigheter i hopp om att effektivisera det offensiva arbetet mot de kriminella gängen. Foto: Mostphotos

"Sedan höstens regeringsskifte lägger regeringen om rättspolitiken i hög takt. I väntan på en kriminalisering av deltagande i kriminella gäng behövs så snabbt som möjligt verktyg för att få fler i kriminella nätverk dömda. Nu ser vi till att ta detta viktiga steg genom att tillsätta en utredning med en utredare med stor erfarenhet av de här frågorna", sa justitie­minister Gunnar Strömmer i juni då regeringen presenterade den utredning som ska analysera och ta ställning till hur straffansvaret för osjälvständiga brott bör utvidgas och förändras för att på ett mer effektivt sätt motverka brott - särskilt brott som begås inom ramen för organiserad brottslighet. Som utredare utsågs chefsåklagaren Lise Tamm.

För att vara behjälpliga i utredningen har en sakkunnig och nio experter tillsatts på förordnande. En av dessa är Erik Svensson, docent i straffrätt vid Stockholms universitet. 

Har bred kunskap inom straffrätt

porträtt
Erik Svensson, docent i straffrätt. Foto: Privat

Erik Svensson disputerade år 2016 på avhandlingen "Gärningsmannaskap vid fleras deltagande i brott". Hans forskning har även efter disputationen i första hand varit inriktad på straffrättens allmänna del men även straffrättens idéhistoria och straffrättsteori. Vid flera tillfällen har han utsetts till expert i Statens offentliga utredningar och han är för närvarande styrelseledamot i Svenska kriminalistföreningen samt Stiftelsen för tillgängliggörande av juridisk litteratur. 

Förordnandet som expert i utredningen "En översyn av de osjälvständiga brottsformerna" (Ju 2023:06) gäller tills vidare, dock längst till dess att arbetsuppgifterna inom utredningen är slutförda. Uppdraget ska redovisas senast den 16 september 2024.

Läs mer om utredningen

Läs mer om Erik Svensson
 

Om Statens offentliga utredningar

Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Till utredningen kan experter och/eller sakkunniga förordnas för att bistå med expertis på området.

De statliga utredningarna är en del av den svenska lagstiftningsprocessen. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.