Johan Schelin är utsedd till ledamot i Kungl. Örlogsmannasällskapet

Johan Schelin, professor i sjö- och transporträtt vid Stockholms universitet, har utsetts att ingå som ordinarie ledamot i Kungliga Örlogsmannasällskapet - en av de kungliga akademierna och en av världens äldsta sjökrigsvetenskapliga akademier.

Knapp med Kungl. Örlogsmannasällskapets emblem
Knapp med emblem. Foto: Kungl. Örlogsmannasällskapet

Kungliga Örlogsmannasällskapet, instiftad av Gustaf III år 1771, verkar för utveckling inom sjökrigsvetenskapen och sjöväsendet och utgör, tillsammans med bland annat Svenska Akademien, Vetenskapsakademien, Konstakademien och Krigsvetenskapsakademien, en av totalt tio kungliga akademier i Sverige. Historiskt sett är det Sveriges äldsta - och förmodligen även en av världens äldsta - militärvetenskapliga samfund.

Akademien verkar för sitt syfte inom fyra maritima vetenskapsgrenar. Kärnverksamheten
är att uppmärksamma och sprida kunskap om sjövägarnas betydelse för vårt lands
utveckling, fred och välstånd samt om utvecklingen inom det sjömilitära området. Nya ledamöter väljs varje år vid sällskapets valsammanträde i september. Till ledamot kan väljas en person som kan förväntas att aktivt verka för akademiens syfte.

Professor Johan Schelin valdes till ordinarie ledamot vid valsammanträdet den 20 september på Sjöhistoriska Museet tillsammans med ytterligare sex ledamöter. Han kommer senare att hålla en installationsföreläsning om hur vindkraften påverkar sjöfarten.

Har omfattande erfarenhet av sjö- och transporträtt

Professor Johan Schelin.

Johan Schelin är föreståndare för Axel Ax:son Johnsons institut för sjörätt och annan transporträtt vid Juridicum, Stockholms universitet, där han även är kursföreståndare för Examensarbete 30hp, Maritime & Transportation Law 15 hp samt Juridik & Praktik 15 respektive 30 hp.

Johan var ordförande för landtransportgruppen och sjöfartsgruppen i det Europeiska rådet under det svenska ordförandeskapet 2009 och har omfattande erfarenhet från internationella förhandlingar inom bland annat IMO, Uncitral och EU. Han anlitas som sjörättslig konsult och skiljeman, samt av regeringen som utredare i sjö- och transporträttsliga frågor.

Läs mer om Johan Schelin

Läs mer om Kungl. Örlogsmannasällskapet

Om de kungliga akademierna

Betydelsen av de kungliga akademierna i Sverige är att verka som icke vinstdrivande, från staten oberoende institutioner, vilka kan slå vakt om det fria ordet och den fria forskningen. De har instiftats i syfte att ha ett övergripande nationellt ansvar inom sina respektive specialområden och kännetecknas av att representera högsta möjliga trovärdighet inom sitt ämne - utan att ta hänsyn till politiska kastvindar. På så vis står de för kvalitetssäkring av forskning och högre utbildning.

Läs mer om de kungliga akademierna