"Kombinationen av problemlösning och argumentation är väldigt rolig"

Möt vår student Axel Grahm och få inblick i hans tankar om juristutbildningen vid Stockholms universitet. Här delar han med sig av varför han fick upp ögonen för juridik, fördelarna med att studera i närheten av huvudstaden, och vikten av självständigt lärande inom den teoritunga utbildningen.

Axel Grahm påbörjade juristprogrammet våren 2020 och beskriver sig själv som en juriststudent med tekniskt intresse. Foto: Privat

Hallå där...

Vad är din bakgrund och varför läser du juridik vid Stockholms universitet?

– Jag heter Axel och är 22 år gammal. Jag spenderade en del av min uppväxt i England men har bott i Sverige sedan 2010. Varför jag valde att plugga juridik var dels på grund av att jag fått höra gott om utbildningen från min pappa, som själv är jurist, dels på grund av de många karriärsmöjligheter som uppstår efter examen. Jag tycker även att kombinationen av problemlösning och argumentation, som är central för utbildningen, är väldigt rolig och stimulerande. Att det blev Stockholms universitet var främst av praktiska skäl.

Upplever du att det finns några särskilda fördelar med att studera nära huvudstaden?

– Den huvudsakliga fördelen med att ha SU som lärosäte är att det finns betydande möjligheter till nätverkande och kontaktknytande. Många av landets storbyråer och myndigheter har sina huvudkontor här, vilket ger goda förutsättningar för sommar- och extrajobb. Det faktum att Stockholm är en väldigt fin och behaglig stad måste också ses som ett stort plus!

Finns det något särskilt som är viktigt att känna till om man funderar på att ta en juristexamen?

– Det är en teoritung utbildning med begränsade praktiska inslag. Som student förväntas man tillgodogöra en stor del av kunskapen på egen hand genom inläsning av kurslitteraturen och förberedelse inför seminarierna. Därför är det relativt få timmar i veckan som spenderas på plats, och det gäller att hitta en studiestrategi som passar en själv eftersom man inte får så mycket handledning efter de inledande kurserna. Om man tycker om eget ansvar är juristutbildningen väldigt passande!

Vill du läsa juridik?

Läs mer om utbildningen, se antagningsstatistik och upptäck allt annat kul som väntar på dig som juriststudent vid Stockholms universitet på vår programsida.

Välkommen till Juristprogrammet