Möt alumnen Gustav, entreprenadjurist vid Byggföretagen

Gustav ville tidigt satsa på att få in en fot på arbetsmarknaden. Efter att ha sökt ett jobb på Juridicums annonssida för studenter så blev han anställd som jurist med särskild inriktning mot entreprenad - vilket visade sig vara en fullträff. Nu tänker han stanna i branschen flera år framöver.

Gustav Gonelius. Foto: Byggföretagen

För- och efternamn: Gustav Gonelius
Ålder: 36    
Nuvarande arbetsplats: Byggföretagen
Yrkestitel: Entreprenadjurist

 

Hallå där...

Gustav, hur hamnade du där du är idag?

Jag upptäckte en jobbannons på Juridiska institutionens hemsida (Se annonssidan HÄR), ansökte och blev anställd.

Vad gör du en vanlig dag på jobbet?

Jag ger byggföretag rådgivning angående deras entreprenadavtal, håller kurser i entreprenadjuridik, utvecklar vår digitala plattform med juridiskt stöd och fungerar som sekreterare i ett utskott där jag assisterar medlemsföretag med frågor kring offentlig upphandling. Min roll är varierande och arbetsuppgifterna varierar ständigt.

Vad är det bästa med ditt arbete? 

Som entreprenadjurist på en branschorganisation upplever jag en stor variation i mitt arbete. Jag har möjlighet att utveckla min kompetens, och jag har friheten att fördjupa mig i de frågor som jag finner mest intressanta. Dessutom värderar min arbetsgivare balansen mellan arbete, familj och fritid, vilket gör att jag aldrig känner stress över att balansera min vardag.

Vad är den främsta nyttan du har haft av dina juridikstudier?

Att kunna hantera rättskällor effektivt. Som jurist söker vi svar i dessa källor, och det är viktigt att förstå deras funktion, värde och att kunna förhålla sig kritiskt till dem.

Hur strategiskt ska man tänka kring val av kurser och arbeten?

Enligt min erfarenhet är det av yttersta vikt att etablera sig på arbetsmarknaden. Jag prioriterade att få fotfäste i arbetslivet innan jag avslutade mina studier, vilket ledde till min nuvarande position.

Vilket är ditt bästa minne från studietiden?

Efter en tentamen åkte jag och några studiekamrater på en kryssning till Åland. Det var skönt att fira och koppla av efter stressigt tentaplugg.  Dessutom hade vi några minnesvärda föreläsare som verkligen gjorde intryck och som man tänker tillbaka på med ett leende.

Har du nåt tips eller råd till våra studenter på Juristprogrammet?

  • Sluta läsa kurslitteraturen från början till slut. Var mer pragmatisk. Nyckeln till framgång för mig var att identifiera den röda tråden i utbildningen och lita på att tentorna reflekterade detta. Fokusera på det som tas upp under föreläsningar och seminarier. Granska tidigare tentor för att förstå vilka frågor som ofta dyker upp. Det är omöjligt att läsa allt, så lita på att de som skriver tentorna försöker spegla kursens innehåll. 
  • Var strategisk när du skriver dit examensarbete. Kontakta arbetsmarknaden inom ditt juridiska område och undersök aktuella problem. Att skriva om ett relevant och aktuellt ämne kan vara en utmaning eftersom det saknas färdiga svar, men det kan också vara din biljett till ett eftertraktat jobb. Om din uppsats behandlar ett aktuellt problem som påverkar människor i verkligheten, snarare än ett rent teoretiskt problem, har du skapat en stark grund för att snabbt få ett arbete. Många gör det för lätt för sig och skriver om frågor som redan har behandlats åtskilliga gånger. 

Vad tror du att du gör om 5 år?

Jag har som mål att specialisera mig inom entreprenadjuridik i minst 10 år, så jag hoppas fortsätta som entreprenadjurist i minst 5 år till.