Minnesord över professor Bill W. Dufwa (1937–2024)

Bill W. Dufwa, professor emeritus i försäkringsrätt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet, har gått bort.

porträtt
Bill W. Dufwa. Foto: Staffan Westerlund/Juridiska institutionen

Bill Dufwa var verksam vid juridiska institutionen sedan början av 1970-talet. 1993 blev han professor i försäkringsrätt, och forskade och undervisade inom såväl skadeståndsrätt som försäkringsrätt. Han var aktiv många år efter pensioneringen. Hans största verk är doktorsavhandlingen Flera skadeståndsskyldiga (1993) men till hans främsta forskargärningar räknas hans arbeten på bl.a. produktansvarsområdet och trafikskadeområdet. 

Allra bäst trivdes han på den internationella arenan. Han var verksam i Tyskland men fram för allt i Frankrike, där han bodde under många år, och var en central person för utvecklingen av PEICL (Principles of European Insurance Contract Law). Inte minst festskriften från 2006 vittnar om hans stora internationella betydelse. 

Han var en mycket uppskattad lärare och handledare. Före detta studenter minns med värme hans personliga tilltal (”Du”) på storföreläsningarna. Han drev specialkurserna i skadeståndsrätt och försäkringsrätt, som var mycket populära. Han älskade människor och såg verkligen sina kolleger, doktorander och studenter. Han var skicklig på att bygga nätverk, och ordnade så att människor av olika nationaliteter och åldrar samlades och kom i kontakt med varandra. 

Bill var en riktig ”superkraft” och vi är många som för alltid kommer att minnas hans driv, humor och värme. Mest av allt älskade han sin stora familj. Våra varma tankar går till dem.

 
Jessika van der Sluijs
Professor i civilrätt och tidigare Bills doktorand