Stiftelsen av den 28 oktober 1982

Stiftelsen grundades 1982 genom en donation från framlidne professor Jan Hellner. Stiftelsen har till ändamål att främja den rättsvetenskapliga forskningen vid fakulteten, särskilt genom att understödja yngre forskares internationella och tvärvetenskapliga kontakter.

Stiftelsens huvudsakliga verksamhet har sedan grundandet varit anordnandet av studieresor för doktorander till olika juridiska institutioner vid utländska universitet och andra institutioner i dessa länders rättssystem. Utöver anordnandet av studieresor kan doktorander och yngre forskare även söka om bidrag från stiftelsen till exempelvis resor, anordnande av workshops eller inbjudan av gästforskare. Stiftelsen ger också årliga bokbidrag till doktorander och yngre forskare vid Juridiska institutionen.

 

Ordinarie ledamöter:

professor Pernilla Leviner (ordförande)
universitetslektor Elisabeth Ahlinder
forskarstuderande Alexander Unnersjö

Suppleanter:

professor Peter Melz
professor Jori Munukka
forskarstuderande Emelie Kankaanpää Thell

 

Stadgar för Stiftelsen av den 28 Oktober 1982, fastställda genom stiftelseurkund av den 14 december 1981 samt genom tillägg och ändring fastställt av juridiska fakultetsnämnden den 1 januari 1988, den 14 december 2009 och den 13 december 2016.

  1. Stiftelsen har till ändamål att främja den rättsvetenskapliga forskningen vid Stockholms universitets juridiska fakultet, särskilt genom att understödja yngre forskares internationella och tvärvetenskapliga kontakter.
  2. Stiftelsens styrelse består av tre personer, vardera med en personlig suppleant. Styrelsen och suppleanterna utses för en period av tre kalenderår av Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet. Styrelsen har sitt säte i Stockholm.*
  3. Juridiska fakultetsnämnden utser en revisor, med en suppleant, för en period av tre år. Nämnden beslutar om arvode åt revisorn.
  4. Styrelsen utser inom sig ordförande, sekreterare och skattmästare. Sekreterare och skattmästare kan vara samma person. Styrelsen äger besluta om arvode år styrelsen. * Styrelsen äger besluta om rätt att teckna stiftelsens firma.
  5. Styrelsen är beslutför när ordföranden och minst ytterligare en ledamot eller deras suppleanter är närvarande. Vid lika röstetal har ordföranden eller ordförandens suppleant utslagsröst.**
  6. Styrelsen beslutar om stiftelsens verksamhet och om användningen av dess medel. Styrelsen äger bestämma att viss del av disponibel avkastning skall avsättas till kapitalet.
  7. Räkenskapsår är kalenderår.
  8. Juridiska fakultetsnämnden beslutar efter varje räkenskapsårs utgång om ansvarsfrihet för styrelsens förvaltning.
  9. Dessa stadgar kan, med undantag för punkterna 1 och denna punkt 9, ändras genom beslut av styrelsen. Beslut om ändring av stadgarna eller om stiftelsens upphörande skall underställas Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet för godkännande.
  10. Upphör stiftelsen skall dess tillgångar överlämnas Stockholms universitet att användas för det i punkt 1 angivna ändamålet.


* Tillägg den 1 januari 1988
* Ändring den 14 december 2009
** Ändring den 13 december 2016

 

Stiftelsen bildades 1981 genom en donation från professor Jan Hellner som från 1953 fram till sin pensionsavgång 1982 var professor i försäkringsrätt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Han fortsatte med sin rättsvetenskapliga verksamhet fram till sin död 2002.

Jan Hellner var författare till flera rättsvetenskapliga verk och läroböcker. Donationen till stiftelsen omfattade de ekonomiska rättigheterna till dessa böcker samt ett visst aktieinnehav.

Stiftelsen fick namnet Stiftelsen av den 28 oktober 1982 efter datumet för Jan Hellners födelsedag och pensionsavgång. Stiftelsens ändamål är ”att främja den rättsvetenskapliga forskningen vid Stockholms universitets juridiska fakultet, särskilt genom att understödja yngre forskares internationella och tvärvetenskapliga kontakter.” Stiftelsen tolkar stiftelseförordnandet så att med yngre forskare avses forskare som är i början av sin verksamhet vid fakulteten, främst doktorander men även de som disputerat under de närmsta åren efter disputationen.

Stiftelsen har en styrelse med tre ledamöter och tre suppleanter som utses av fakultetsnämnden vid Juridiska fakulteten. Den första styrelsen bestod av professor Jan Hellner, professor Gertrud Lennander och doktoranden Peter Melz. Ett stort antal lärare vid Juridiska institutionen har varit ledamöter och suppleanter under årens lopp. Stiftelsen har haft fyra ordförande hittills. Professor Gustaf Lindencrona efterträdde  professor Jan Hellner och professor Peter Melz blev ordförande efter Gustaf Lindencrona. Ordförande är nu professor Pernilla Leviner.

Stiftelsens verksamhet finansieras av avkastningen på stiftelsekapitalet, som byggts upp bl.a. genom överskotten på bokutgivningen. Uppdatering och förnyelse av böckerna har skett genom att nya författare har inträtt. Stiftelsens kapital är f.n. (2019) ca 13 mkr.

Stiftelsen första verksamhet bestod i en gästforskartjänst för en yngre tysk rättsvetenskapsman, Harald Kindermann (senare Tysklands ambassadör i Stockholm under åren 2011–2014).

Stiftelsens huvudsakliga verksamhet har sedan dess varit anordnandet av studieresor för doktorander till olika juridiska institutioner vid utländska universitet och andra institutioner i dessa länders rättssystem.

Den första resan som anordnades gick till London och Oxford, varvid bl.a. Institute for Advanced Legal Studies och House of Lords Judiciary Committee (föregångare till Supreme Court) besöktes. London, Oxford och Cambridge har även senare besökts vid ett antal tillfällen. Andra resor har skett till universitet, domstolar, myndigheter m.m. i bl.a. Hamburg, Washington (bl.a. med ett möte med Chief Justice William Rehnquist), Boston, Israel (Jerusalem och Västbanken), EU-institutioner i Bryssel och Luxemburg, Berlin, Helsingfors och Rovaniemi, samt Bologna, Turin och Milano.

Utöver anordnandet av studieresor kan doktorander och yngre forskare även söka om bidrag från stiftelsen till exempelvis resor, anordnande av workshops eller inbjudan av gästforskare. Stiftelsen ger också  årliga bokbidrag till doktorander och yngre forskare vid Juridiska institutionen.

 

 

Stiftelsen välkomnar ansökningar om medel för att ordna forskningsrelaterade aktiviteter av relevans för akademiskt sett yngre forskare. Det kan handla om worskhops på olika teman (exempelvis komparativ rätt, att söka externa medel m.m.) inbjudan av gästföreläsare, studieresa för doktorander inom visst ämne etc.

Ansökan ska innehålla en beskrivning av det som avses anordnas samt en uppskattning av kostnaderna som baseras på ett så konkret underlag som möjligt.

Beslut om tilldelning sker vid stiftelsens ordinarie styrelsemöten som normalt sett hålls i februari, maj och oktober. Närmare information om mötestidpunkt kan fås av Alexander Unnersjö, sekreterare och skattmästare i styrelsen för stiftelsen. Ansökningarna ska skickas in senast två veckor före mötestidpunkten och skickas till alexander.unnersjo@juridicum.su.se.

Med tanke på stiftelseändamålet prioriteras forskningsprojekt som har internationell eller tvärvetenskaplig ansats om ansökningarna i övrigt är av likvärdig kvalitet.

Beviljade medel ska normalt sett användas inom sex månader. En kortare rapport ska lämnas till stiftelsen efter medlens användande.

För närmare upplysningar kontakta Pernilla Leviner, ordförande i styrelsen för stiftelsen.

 

Kontakt

Stiftelsen av den 28 oktober 1982
Stockholms universitet
Juridiska institutionen
106 91 Stockholm

På denna sida