Ansöknings- och antagningsprocess för utbytesstudier via Juridicum

Nedan förklarar vi hur du ansöker om utbytesplatser, samt vilka antagnings- och urvalskriterier som tillämpas i nomineringsprocessen. Observera att denna information kan komma att ändras i kommande utlysningar. Det är därför alltid bra att komma på våra informationsmöten som vi håller i samband med varje utlysning!

Vy över Singapore, Marina Bay Sands
Singapore, Marina Bay Sands (foto: Swapnil Bapat on Unsplash)
 

Ansökningsprocess

Observera att en student som sökt, nominerats och tackat ja till en utbytesplats i annan pågående utlysningsprocess, via en annan institution eller Stockholms universitets centrala avtal, ej har rätt att ansöka om utbyte via Juridiska institutionens utbytesavtal för samma tidsperiod.

Under själva utlysningsperioden hittar du en länk till ansökan - ett onlineformulär - som tillsammans med ett personligt brev (samt ev. intyg för extra meritvärde) utgör en komplett ansökan. Ansökan kan enkelt beskrivas som en två-stegsraket:

  • Fyll i onlineformulär
  • Skicka in ett personligt brev på engelska och ev. intyg för extra meritvärde

Båda dessa steg ska vara de internationella koordinatorerna tillhanda innan angiven deadline för att ansökan ska vara komplett och tas i beaktan. Endast kompletta ansökningar beaktas så läs ansökningsinformationen noga i utlysningen!

Själva ansökningsformuläret är enkelt och logiskt utformat; det brukar inte ta mer än några minuter att fylla i eftersom du gjort din research innan och bestämt dig för vilka lärosäten du vill söka. I formuläret får du göra både ett val på vilken/vilka terminer som du vill/kan vara iväg samt rangordna max fem värduniversitet.

Det personliga brevet, som du skriver på engelska, ska riktas till de internationella koordinatorerna. Här är din chans att berätta lite mer om vem du är, vad du vill med ditt utbyte, tala om vad som gör dig till en bra representant för juridiska institutionen och kanske utveckla varför du har valt ditt 1:a handsval av lärosätena. Brevet får vara max en A4 långt, gärna kortare. Detta brev ger oss en indikation på din nivå av engelska vilket är något som vi går i god för till alla våra partneruniversitet. Det personliga brevet skall kunna ligga till grund för bedömningen.

Mer information finner du i respektive utlysning.

 

Behörighet, urval och antagning

Det minimala behörighetskravet för att söka utbytesplatser är att du har uppnått minst 120 hp inom grundkursutbudet på Juristprogrammet samt tenterat alla civilrättsämnen, straffrätt och processrätt med godkända resultat. Kravet på 120 hp måste uppnås senast 15 arbetsdagar - exkl. röda dagar - efter att terminen är slut, dvs när alla betyg från innevarande termin finns inrapporterade i LADOK

Saknas någon av de obligatoriska kurserna kan du ändå ansöka om kravet om minst 120 hp är uppfyllt, dock prioriteras din ansökan lägre inom din urvalsgrupp än de som uppfyller alla behörighetskrav. Senast till utbytesstart behöver du ha tenterat dessa kurser. Högsta prioritet får den student som har bäst meritvärde i kombination med flest antal grundkurspoäng på avslutade grundkurser. Se exempel nedan.

I nomineringsprocessen är studenter först indelade i tre urvalsgrupper baserade på antal hp som avklarats på juristprogrammet:

  • Urvalsgrupp 1: studenter med 150-195 hp avklarade
  • Urvalsgrupp 2: studenter med 120-149,5 hp avklarade
  • Urvalsgrupp 3: studenter som redan varit på utbyte (central eller institutionsavtal)

I varje urvalsgrupp prioriteras studenter med alla avklarade obligatoriska grundkurser, dvs alla civilrättsämnen, straffrätt och processrätt med godkända resultat framför de studenter som släpar med någon av dessa kurser.

 

I varje urvalsgrupp rangordnas studenter sedan strikt efter så kallat meritvärde. Meritvärdet i sig baseras på ett betygssnitt på de avklarade grundkurserna inom juristprogrammet. Observera att meritvärdet räknas av LADOK enligt formel med olika variabler och går därför inte att beräkna själv. Meritvärde ligger mellan 0-5. Vid exakt lika meritvärde och där sökandes personliga brev anses likvärdiga kallas studenterna till intervju.

Observera att bara tentaresultat som inrapporterats i LADOK senast sista ansökningsdagen räknas med i ditt meritvärde. För januariutlysningen kommer hela höstterminens resultat att räknas med, och för majutlysningen kommer hela innevarande vårtermin att räknas med.

Nomineringar brukar publiceras i slutet av februari/början av mars för januariutlysningen och i slutet av juni/början av juli för majutlysningen.

Exempel på hur urvalsgrupp, meritvärde och rankning hänger ihop i urvalprocessen:

Exempel 1:

Två studenter har valt samma lärosäte som förstahandsval. Student 1 tillhör urvalsgrupp 1 och har 3,7 i meritvärde. Student 2 tillhör urvalsgrupp 2 och har 4,7 i meritvärde. Student 1 prioriteras högst och får sitt förstahandsval.

Exempel 2:

Två studenter i samma urvalgrupp och med samma antal avklarade hp har valt samma lärosäte i förstahandsval. Student 1 har klarat alla civilrättsämnen, straffrätt och processrätt med godkända resultat. Student 2 släpar med processrätten. Student 1 prioriteras högst oavsett meritvärdet.

De enda meriter som ger ytterligare meritvärde är följande:

Observera att dessa krav måste vara uppfyllda senast sista ansökningsdagen. 

  • Amanuenstjänst vid Juridicum i minst två terminer: +0,5 meritvärde. Anställningsbevis krävs.
  • Aktivt deltagande i den Internationella Fadderverksamheten i Juridiska föreningen i minst en termin: +0,1 i meritvärde för faddrar eller +0,3 för överfaddrar. Intyg krävs från Juridiska föreningen. Observera att intygen endast utfärdas efter avslutat fadder-program vilket gör att en student inte kan tillgodogöra sig dessa poäng innan intygets utfärdande.
  • Aktivt deltagande i Linjerådets möten samt i de beslutande organens möte i minst ett år: +0,1 extra meritvärde. Intyg krävs. Obligatoriska moment och sjukdom leder till giltig frånvaro vid uppvisande av schema eller intyg. Juridiska Linjerådets ordförande gör den samlade bedömningen och utfärdar intyg.
  • Aktivt deltagande i Mångfaldsprojektet i minst ett år: +0,1 extra meritvärde. Timrapportering krävs.
 

Nomineringen

Tilldelningen av utbytesplatserna vid varje utlysning redovisas på den så kallade nomineringslistan, som mailas till alla sökande. Du måste aktivt tacka ja till din eventuella nominering för att gå vidare i processen. Vanligtvis ges 2-3 dagars betänketid. Ej inkommet JA-svar räknas som nej tack. Tydliga instruktioner kommer att finnas på nomineringslistan.

Att tacka ja till en erbjuden utbytesplats är detsamma som att förbruka denna. Platsen anses förbrukad oavsett om studenten de facto åker ut på utbytet eller ej. Alla som tackar ja kommer att bli kallade till obligatoriskt informationsmöte om kommande ansökningsprocess till själva värduniversitetet. Läs vidare nedan under "Efter nomineringen".

Studenter som utan giltigt skäl (läkarintyg) väljer att inte åka på bekräftat utbyte, eller avbryter sitt pågående utbyte, kommer i kommande sökomgångar att prioriteras lägst av alla, dvs i urvalsgrupp 3. Om en student hoppar av ett utbyte två gånger utan giltigt skäl spärras studenten från att söka utbytesplats igen via Juridicums utbytesavtal.

På denna sida