Davids utbyte i Riga

David Holmström studerade vid RGSL Riga Graduate School of Law i Lettland, en skola med spännande samarbeten och svensk anknytning. Med ett internationellt klassrum och framstående professorer har många kontakter kunnat knytas och nätverket breddas på både ett professionellt och personligt plan.

Photo: Riga, Gilly on Unsplash

 

Var åkte du på utbyte via Juridicum? 

Jag åkte till Riga, Lettland och RGSL Riga Graduate School of Law via Nordplus-programmet.

Hur kommer det sig att du valde det resmålet? 

För mig var det en kombination av flera orsaker som gjorde att jag hamnade i Riga, men framförallt var det skolan i sig som gjorde att jag hamnade där. RGSL är en privat skola som är grundad av bl.a. svenska staten, Wallenbergstiftelsen och The Soros Foundation. Skolan har en nära anknytning till Handelshögskolan i Stockholm som har en systerskola (Stockholm School of Economics in Riga) som RGSL även delar lokaler och samarbetar med.

Tack vare samarbetet skolorna emellan har man kunnat attrahera väldigt kompetenta professorer från hela världen vilket även lett till att studenter från hela världen söker sig dit. Under tiden jag studerade där var det studenter från fler än 20 länder där. Utöver skolan är Lettland och Baltikum ett väldigt intressant område, särskilt om man är intresserad av finans. Swedbank och Nordea är två av de största bankerna i landet och affärsförhållandena mellan Sverige och Lettland är väldigt starka.

Hur anser du att utbytesstudierna har påverkat dig på ett personligt och/eller professionellt plan?

Studierna har förutom de juridiska och ekonomiska kunskaperna som själva utbildningen gav mig, även givit mig många kontakter och breddat mitt professionella nätverk på ett sätt som inte annars hade varit möjligt. Jag märkte även att utbytet var en av de saker som fick mitt CV att sticka ut när jag senare sökte jobb.

På det personliga planet har jag fått flera riktigt goda vänner och bekantskaper ifrån många olika länder och delar av världen.

Om du fick säga något till en juriststudent som funderar på att åka på utbyte, vad skulle det vara?

Att jag definitivt tycker att alla som har möjlighet att åka på ett utbyte ska göra det.

Det spelar egentligen mindre roll vart du väljer att åka. Oavsett vart du åker så kommer du att få uppleva och lära dig saker som du inte annars hade haft möjlighet till.

Ett mer praktiskt tips skulle vara att försöka ta vara på alla chanser som ges när du väl är utomlands. Att delta i olika projekt och aktiviteter samt att försöka träffa så mycket inhemska studenter som möjligt då det kommer att öppna upp ännu mer möjligheter för dig.

David Holmström

Studierna har breddat mitt professionella nätverk på ett sätt som inte annars hade varit möjligt

 

 

Vilket var ditt första arbete efter utbildningen? 

När jag var i slutskedet av min uppsats blev jag anställd som bolagsjurist på ett fintechbolag som arbetade med att koppla ihop svenska och internationella banker, försäkringsbolag och andra finansiella institut med fondbolag världen över. Detta arbete krävde även någon typ av utlandserfarenhet vilket jag hade genom mitt utbyte.

Vad gör du idag och hur hamnade du där? 

Idag arbetar jag som General Counsel på en investmentbank i Stockholm där vi arbetar med både svenska och internationella kunder.

Några ord på vägen?

Om jag fick ge ett sista tips till en juriststudent som funderar på att åka på utbyte så är det att sluta fundera och att bara göra det. Det kommer definitivt inte vara något du ångrar och du kommer att lära dig massor både studiemässigt och personligt samtidigt som du kommer att få träffa massa intressanta människor. Dock tror jag att det är bra att man tänker igenom vad det är man vill uppnå med sitt utbyte ordentligt så att man i framtiden, kanske vid en eventuell intervju, kan motivera sitt val.

(intervju från 2018)

Läs mer på deras hemsida!

Riga Graduate School of Law

På denna sida