Patriks utbyte i Beijing

Patrik Andersson gjorde utbytesstudier vid Tsinghua University i Beijing. De krävande studierna som innefattade mer siffror än vad vi är vana vid hemma i Sverige har kommit till nytta i hans tjänst på SBC.

Foto: Beijing, Shio Yang on Unsplash

Var åkte du på utbyte via Juridicum?

Jag åkte till Beijing och studerade vid Tsinghua University.

Hur kommer det sig att du valde det resmålet?

Anledningen att jag valde som jag gjorde var en kombination av flera faktorer; dels lockade staden och landet i sig, och dels möjligheten att studera vid ytterligare en välrenommerad skola som håller absolut världsklass, utöver juristutbildningen vid Stockholms Universitet.  

Patrik Andersson

Studierna i Beijing har givit mig ett oerhört berikande och spännande internationellt nätverk.

 

 

Hur anser du att utbytesstudierna har påverkat dig på ett personligt och professionellt plan?

Att bo och studera i Beijing var utvecklande på flera plan. Utöver att studera med Kinas "best and brightest” fick jag möjlighet att plugga med andra motiverade studenter från andra länder. Jag håller fortfarande kontakten med ett flertal av mina gamla kursare runtom i världen och vi har även haft möjlighet att mötas upp och umgås i deras hemmamiljöer, i andra länder.  Det har givit mig ett oerhört berikande och spännande internationellt nätverk.

Om du fick säga något till en juriststudent som funderar på att åka på utbyte, vad skulle det vara?

Gör det! Det kommer ge dig så mycket mer än vad ytterligare en nionde termin ute på SU allena gör.

Vilket var ditt första arbete efter utbildningen?

Som associate/ biträdande jurist på en större immaterialrättsbyrå. 

Vad gör du idag och hur hamnade du där?

Idag jobbar jag som fastighetsjurist på Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC. Jag jobbade ett tag i bygg- och fastighetsbranschen innan mitt nuvarande arbete vilket gjorde att det blev ett naturligt och spännande steg att ta då fastighetsbranschen intresserar mig.

Kombinationen av att kunna hantera ”business” och mer specifikt siffror vilket jag lärde mig i Kina (vilket vi jurister annars tenderar att inte vara särskilt bra på) har verkligen varit användbart i yrkeslivet hittills.

Extra tips?

Studier vid Tsinghua kan vara ganska krävande om man vill lyckas väl, vilket gör att fritiden och möjligheterna att resa runt etc. under utbytet är begränsade. Detta leder onekligen till att man kanske känner att man mest ”bara” sliter i lektionssalarna och framför de tjocka utskriva kompendierna men så här i efterhand kommer jag ihåg tiden med glädje och man delar upplevelsen med andra i samma situation. Så även om det är obligatoriska föreläsningar flera lördagar och söndagar i rad eller du har en tenta på jul- och/ eller nyårsafton (vilket jag hade) så har du klasskompisar som delar upplevelsen med dig, med vilka du kan fira direkt efter du fixat tentan. :)

(intervju från 2018)

Läs våra studentrapporter!

STUDENTRAPPORT Kina - Tsinghua University

På denna sida