Information om tillgodoräknande

Här hittar du information om vad som gäller vid tillgodoräknanden på Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.

Studenter
Foto: AleksandrDavydov/Mostphotos

 

 
  • Inga förhandsbesked lämnas.
  • Du kan bara ansöka om tillgodoräknande av kurser som du redan har genomgått och tenterat med godkänt resultat. Om man har tillgodoräknat sig en kurs kan man inte få resultat på motsvarande kurs genom att läsa om den, då man redan har ett godkänt resultat på kursen i fråga.
  • En beviljad ansökan om tillgodoräknande kan i regel inte återtas då det är ett gynnande förvaltningsbeslut. Ansök därför först när du är säker på att du vill tillgodoräkna en kurs.
  • Kurser som enbart delvis kan tillgodoräknas som våra kurser ska kompletteras enligt examinators anvisningar efter det att tillgodoräknandet har beviljats. Kurser anses inte vara avslutade förrän kompletteringen har rapporterats och hela kursen har betygsatts med ett slutbetyg. Observera att detta kan påverka ansökan till specialkurser och utlandsstudier inom juristprogrammet eftersom enbart avslutade kurser räknas.
  • Observera att tillgodoräknande av kurser kan påverka möjligheten att erhålla studiemedel. Kontakta CSN vid frågor ang. detta.
  • Styrdokumentet för tillgodoräknanden vid Stockholms universitet omfattar de nationella och lokala reglerna för tillgodoräknande inom utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå:
    Regler och handläggningsordning för tillgodoräknande
 

Ansökan om tillgodoräknande

Enligt lokala riktlinjer vid Stockholms universitet är det inte tillåtet med etablering av personer i studiedokumentationssystemet Ladok enbart för att möjliggöra införande av resultat av studier utanför universitetet. Detta innebär att det endast går att söka om tillgodoräknande då du är antagen och bedriver studier som student.

Ansökningsblankett

Du ansöker om tillgodoräknande på en särskild blankett via e-post till aktuell beslutsfattare vid institutionen tillsammans med nödvändigt underlag. På blanketten finns information om vilka handlingar som behöver bifogas samt vem den ska e-postas till.
Blanketter finns i blankettarkivet.

1. Komplett ansökan om svenska tillgodoräknanden som ska tillgodoräknas som fristående kurser, inom PAO-programmet eller lärarprogrammen (alltså ej som kurser inom juristprogrammet) skickas via e-post till studierektor Viktoria Pettersson. E-postadressen finns på ansökningsblanketten i blankettarkivet.

2. Komplett ansökan om svenska tillgodoräknanden som kurser som ska tillgodoräknas inom juristprogrammet, kompletteringsutbildningen för utländska jurister, fil. kand. programmet i rättsvetenskap eller magisterprogrammen skickas via e-post till bitr. studierektor Charlotta Lindström. E-postadressen finns på ansökningsblanketten i blankettarkivet.

Förutom den allmänna informationen om tillgodoräknanden finns det vissa aspekter att tänka på när man tillgodoräknar inom juristprogrammet. 
Läs mer om tillgodoräknande inom juristprogammet
 

Resultatintyg

De nödvändiga resultatintygen på svenska och engelska brukar studenten kunna skriva ut själv via lärosätets studentkonto. Välj den verifierbara varianten, som har verifikationsnummer längst ner på sidan.
Resultatintyg i Ladok för studenter

Ansökan om utländska tillgodoräknanden görs på särskilda blanketter tillsammans med nödvändiga handlingar (se blanketten för mer info) som e-postas till våra koordinatorer vid det Internationella kansliet.

Observera att det finns tre olika blanketter i blankettarkivet:

1. Vid ansökan om tillgodoräknande av utländska kurser som grundkurs(er) inom juristprogrammet eller som fristående kurs(er) på Juridiska institutionen

2. Vid ansökan om tillgodoräknande av utländska kurser som grundkurs(er) inom kompletteringsutbildningen för utländska jurister

3. Vid ansökan om tillgodoräknande av utländska kurser lästa inom ett utbytesprogram via Juridiska institutionen eller Stockholms universitet

För mer information om tillgodoräknande och utbytesstudier, se sida nedan:

Efter utbytet: Tillgodoräknande

Beslutet kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan (ÖNH). Överklagandet ska vara skriftligt. Överklagandet ska ställas till Överklagandenämnden för högskolan, Box 7249, 103 89 Stockholm men ska ges in till Stockholms universitet, Registrator, 106 91 Stockholm eller registrator@su.se. I överklagandet ska den som överklagar ange vilket beslut som överklagas och på vilket sätt beslutet ska ändras. Överklagandet ska ha kommit in till Stockholms universitet inom tre (3) veckor från den dag då den som överklagar fick del av beslutet genom Stockholms universitet.

På denna sida