Stockholms universitet

Vinnare av Stockholmspriset i kriminologi 2025

Stockholmspriset i kriminologi är världens mest prestigefyllda pris inom kriminologi. 2025 års prisvinnare har tillkännagivits vid en ceremoni på Stockholms universitet. Priset tilldelas Frances Crook och Bryan Stevenson för att de med tillämpad kriminologi lyckats reducera oproportionerliga straff. Prissumman uppgår till 1,5 miljoner kronor och delas ut i juni 2025.

De två pristagarna har enligt den internationella juryn demonstrerat kriminologins bidrag till mänskligheten. Deras arbete har fokuserat på både politik och individer. Som ledare för världens äldsta kriminalreformorganisation bidrog Frances Crook till en politik som avsevärt minskade frihetsberövanden av barn. Som grundare av den enda källan till rättshjälp för dödsdömda fångar i Alabama förhindrade Bryan Stevensons många felaktiga avrättningar av vuxna och alla livstidsstraff för ungdomsbrott.

 

Minskat frihetsberövanden av unga

Frances Crook
Frances Crook. Foto: Mike Coles

Frances Crook ledde Howard League for Penal Reform i Storbritannien åren 1986-2021. Hon använde kriminologisk forskning för att minska frihetsberövanden av unga lagöverträdare till förmån för mer humana rehabiliteringsprogram. Under denna tid minskade – delvis som ett svar på hennes arbete – antalet barn under 18 år i fängelse med 85 procent, från 3 500 till 500. Hon analyserade också polisens arresteringsdata efter ålder i 43 distrikt, och försökte förmå myndigheterna att hitta alternativ till arresteringar. Det årliga antalet arresteringar av barn sjönk under tidsperioden med 80 procent, från 330 000 till 70 000.

Frances Crook är Honorary Visiting Fellow vid University of Leicester School of Criminology. Hon har arbetat för Amnesty International och varit lokalt förtroendevald i London. Hon är hedersdoktor vid University of Liverpool och Leeds Beckett University samt Officer of the British Empire (OBE).

 

Räddat dödsdömda fångar

Bryan Stevenson
Bryan Stevenson

Bryan Stevenson har som ombud i USA:s högsta domstol använt kriminologisk forskning för att stoppa avrättningar och livstidsfängslanden av unga lagöverträdare. Sedan han 1989 grundade Equal Justice Initiative, har organisationen räddat 130 dödsdömda fångar från att avrättas. I sitt mest uppmärksammade fall representerade han en dömd mördare som var 14 år vid tiden för brottet, och övertygade högsta domstolen att livstidsstraff utan villkorlig frigivning för unga dömda är i strid mot konstitutionen.

Bryan Stevenson är professor i juridik vid New York University och chef för Equal Justice Initiative i Montgomery, Alabama. När han var 16 år knivhöggs hans farfar till döds som rånoffer i Philadelphia. Han har nyligen inrättat National Memorial for Peace and Justice i Montgomery, som hedrar namnen på var och en av mer än 4 000 afroamerikaner som lynchades i sydstaterna mellan 1877 och 1950. Han har fått flera tidigare hedersbetygelser och priser, bland annat Olof Palme-priset år 2000.

Se presskonferensen och intervjuer med pristagarna

Om Stockholmspriset i kriminologi

logga Kriminologipriset

Stockholmspriset i kriminologi delas ut av en stiftelse med samma namn, som har möjliggjorts av justitiedepartementet och Torsten Söderbergs Stiftelse. Det internationella priset belönar prestationer inom kriminologisk forskning eller tillämpning av forskningsresultat som minskar brottslighet eller främjar mänskliga rättigheter. Även amerikanska Jerry Lee Foundation och japanska Hitachi Mirai Foundation är viktiga donatorer sedan start.

Priset delas ut sedan 2006, alltid i Stockholms stadshus och i samband med att Brottsförebyggande rådet arrangerar Stockholm Criminology Symposium. Prissumman är 1,5 miljoner kronor.

Mer information om priset