Är det svårt? Kommer jag in? Svar på vanliga frågor

1. Hur ser arbetsmöjligheterna ut efter en kandidatexamen i kemi?
Svar: Efterfrågan på kemister är stor och utsikterna för jobb efter avslutad utbildning är mycket goda. På fem års sikt bedömer Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, att arbetsmarknaden kommer att övergå till en situation med liten konkurrens om jobben då det kommer att finnas få utbildade kemister i samhället. En akademisk titel efter avslutade kemistudier vid Stockholms universitet kommer att utfärdas som Naturvetenskaplig kandidatexamen i kemi. Din yrkestitel - alltså det du i slutändan kommer jobba med - den bestämmer du helt själv!!!

2. Är utbildningen svår?
Svar: Ja, utbildningen kan upplevas som tuff, särskilt till en början. Men det blir bättre över tid. Thilde Andersson, som läser sitt andra år på kandidatprogrammet i kemi, berättar att hon upplevde det första året som mest intensivt. Då var allt nytt och hon hade inte hittat en studieteknik som passade henne. Att det är mycket plugg vänjer man sig vid menar Thilde som också hälsar att det blir lättare och lättare och roligare och roligare under utbildningens gång.

3. Hur många platser finns i kemiprogrammet?
Svar: Kandidatprogrammet har plats för 24 studenter. Dessa studenter kan se fram emot en teoretisk och praktisk utbildning i kemi utöver det vanliga. På statisktik.uhr.se kan du spana in antagningssatistik och exempelvis åldersfördelning för tidigare år. 

4. Är undervisningsspråk och litteratur på svenska eller engelska?
Svar: Undervisningsspråket kan vara både engelska och svenska medan kurslitteraturen nästan alltid är på engelska.

5. Måste jag läsa en master?
Svar: Nej, det behöver du inte om du inte vill. Ungefär hälften börjar jobba efter kandidaten, och får då välkvalificerade jobb. De som väljer att läsa en master vill fördjupa sig mer och vissa väljer att forska.

6. Jag gillar kemi, men jag är inte redo att läsa en hel utbildning, har ni något för mig?
Svar: Javisst, alla våra kurser kan läsas som fristående kurs eller varför inte prova på att läsa en inspirerande orienteringskurs i kemi på kvällstid?
 

På denna sida