”Det kanske låter bakvänt, men mitt intresse för kemi väcktes först under utbildningen”

Emil läste en kandidatexamen i kemi och intresset för ämnet tog fart under utbildningen. Idag jobbar han ute på fältet som serviceingenjör.

Vissa känner tidigt en passion för kemi. För Emil Hellman var det betydligt mer slumpartat. Eftersom han inte ville sitta bakom en datorskärm fastnade han för idén om att arbeta i ett kemilabb. Emil läste en kandidatexamen i kemi och intresset för ämnet tog fart under utbildningen. Idag jobbar han ute på fältet som serviceingenjör.  

Till vardags jobbar Emil Hellman som Field Service Engineer på Agilent Technologies. Han tillbringar majoriteten av sin arbetstid ute hos kunder och hjälper till att serva, kvalificera och laga instrumentet. Det blir också en hel del installationer och upplärning av nya kunder. Emils akademiska bakgrund är en kandidatexamen i kemi från Stockholms universitet.

– Mitt intresse för kemi väcktes faktiskt i och med att jag började kemilinjen, vilket kan tyckas något bakvänt. Det var framförallt under kursen ”Organisk kemi” som jag började förstå att kemi var något greppbart och logiskt. Kunskap som gick att applicera på livet och vardagen också, inte bara för att klara nästa tenta. Sedan ökade intresset i takt med att jag började förstå mer om hur saker och ting hänger ihop, säger Emil. 

 

Men varför blev det kemi då?

Det var således inte ett självklart val att välja en utbildning i kemi. Emil gick naturlinjen på gymnasiet men från den tiden minns han knappt kemilektionerna.

– Antingen var det inte så intressant på den nivån eller så var jag inte riktigt där i skallen för att förstå det roliga med kemi.  

Efter gymnasiet började Emil istället att jobba som kabeldragare och tyckte att det var rätt kul att slippa plugga och tjäna pengar istället. Men efter ungefär fyra år ville Emil ge studierna en chans. 

– Att valet föll på kemi var främst av praktiska anledningar. Jag ville inte gå en utbildning som satte mig bakom en datorskärm resten av livet. Jag gillar också att röra på mig och det gör man väl på ett labb? 

 

"Kemi kan vara svårt men ge inte upp"

Att plugga kemi på just Stockholms universitet innebar duktiga lärare, bra lokaler och välutrustade laboratorier. Men den första tiden på utbildningen var kämpigare än vad Emil hade väntat sig. I början av terminen låg en kemisk modelleringskurs, vilket innebar en del matematik. Även om Emil klarat matten på gymnasiet var han ”ingen stjärna”, som han själv uttrycker det. 

– När det kändes tungt med pluggandet var ändå allting runt omkring roligt, vilket hjälpte när motivationen tröt. Gradvis kom jag in i det och lagom till slutet på läsåret var jag helt övertygad om att jag valt rätt inriktning!

För nya studenter är det ändå viktigt att komma ihåg att kemi är ett rätt svårt och framförallt stort ämne menar Emil. 

– ”Ge inte upp” kan låta klyschigt, men det är faktiskt sant. Jag tror tyvärr att många känner att de inte förstår någonting i början trots att de ger järnet. Vilket leder till att det blir tråkigt och sedan hoppar de av. 

Därför är det viktigt att ge det tid. Att få tillräckliga baskunskaper för att förstå konceptet tar ett tag menar Emil. Men när du väl fått det blir det du läser mycket mer intressant.

Ett bra pluggtips är att använda sig av Youtube. Där finns många bra klipp som förklarar mycket av det mest grundläggande. Emil berättar att dessa klipp hjälpte honom oerhört mycket under det första året på utbildningen.   

 

Roligare med instrument än labbandet i sig

Sommaren mellan andra och tredje året på kemiprogrammet jobbade Emil som laboratorieingenjör på ett läkemedelsföretag. Han märkte dock snabbt att han var mer intresserad av instrumenten än själva labbandet i sig.

– Jag trivdes på labbet och med mina kollegor, men någonstans förstod jag ändå att jag var mer intresserad av det tekniska snarare än att blanda lösningsmedel och förbereda prover, berättar Emil.

Under sista året på utbildningen började Emil att undersöka vilka typer av tjänster som innebar praktiskt arbete med instrument. Det var då han insåg att en tjänst som Field Service Engineer skulle passa perfekt. 

– Det var dock ren tur att jag halkade in där jag är idag. Studievägledaren på Stockholms universitet hade nämligen kontakter på företaget Agilent. Tre intervjuer senare hade jag fått min tjänst och jag är fortfarande lika exalterad över att jag får jobba med detta. 

”För att kunna förstå kunders specifika frågor är det en väldigt stor fördel att ha kemikunskapen i bagaget”
  
Vad är det bästa respektive mest utmanande med ditt yrke?
– Det är väldigt fritt samtidigt som det finns ramar att hålla sig till. Jag jobbar på i min egen värld tills det kommer en akut reparation eller liknande. Det är också kul att få komma ut och jobba i exempelvis Malmö, Göteborg, Umeå, Köpenhamn och Amsterdam. Jag uppskattar också att besöka vårt utbildningscenter i Waldbronn i sydvästra Tyskland. 
– Problemet med resandet är att du inte riktigt kan bestämma i förväg när du är klar och kan åka hem. Detta kan såklart bli problematiskt om du har någon att planera veckan med. En annan utmaning är att kunderna använder sina instrument på väldigt olika vis – vilket kan vara svårt att hålla reda på. För att kunna förstå kunders specifika frågor är det en väldigt stor fördel att ha kemikunskapen i bagaget. 

Hur ser dina planer ut framöver?
– Jag går på föräldraledighet inom kort och ska njuta av den tiden. Förhoppningsvis kommer jag tillbaka till arbetet i en annan tid med ett annat smittoläge i världen. I så fall är planen att åka ner till Waldbronn och fortsätta utbilda mig inom det jag gör samt njuta av miljön där.

 

 

Om Emil

Namn: Emil Hellman
Ålder:  28 år
Yrke:   Field Service Engineer på Agilent Technologies

På denna sida