Läraren Anna-Lena ”Du kan förvänta dig roliga laborationer och engagerade lärare som själva forskar”

Hur fungerar vår hjärna på en kemisk nivå? Det vet Anna-Lena Ström, docent i neurokemi med molekylär neurobiologi, och en uppskattad lärare på kandidatprogrammet i kemi.

Hej Anna-Lena, vad är det bästa med att undervisa i kemi?
– Jag undervisar i neurokemi med molekylär neurobiologi, det vill säga i hur vår hjärna fungerar på en molekylär/kemisk nivå. Hjärnan kontrollerar inte bara kroppens funktioner – i hjärnan formas även dina tankar, skapas dina känslor och dina minnen lagras. Du är med andra ord din hjärna. Det bästa med att undervisa i neurokemi är att det ger studenterna en förståelse för hur de själva och andra människor fungerar och vad som går fel i sjukdomar som t.ex. Alzheimers sjukdom.
 
Berätta om någon spännande upptäckt du gjort inom ditt område.

– Neurodegenerativa sjukdomar som tex Alzheimers, Parkinsons och Polyglutamin-sjukdomar kännetecknas av att olika proteiner får fel struktur, ackumulerar och klumpar ihop sig inne i nervcellerna. Denna process tros bidra till att nervcellerna dör i dessa sjukdomar. I mitt laboratorium har vi t.ex. studerat varför dessa sjukdomsproteiner inte kan rensas bort från nervcellen. Detta skulle kunna bero på att en av cellens nedbrytningsmekanismer som kallas autofagi inte fungerar som den ska.   
 
Vad kan studenterna förvänta sig av utbildningen?
– Kandidatprogrammet i kemi ger en bred och djup förståelse för hur du och allt runtomkring dig är uppbyggt och fungerar. Du får exempelvis lära dig varför vissa molekyler lyser, hur solens energi kan omvandlas till näring i växter och varför botox kan räta ut rynkor om du läser programmet. Studenterna kan förvänta sig mycket plugg men även roliga laborationer där de får testa teorin i verkligheten. Vi är engagerade lärare som själva även forskar.

Vilka egenskaper krävs om man ska bli en framgångsrik kemistudent?
– Motivation, nyfikenhet, och att du tycker att både teori och praktiska övningar är kul.

Hur ser en vanlig dag ut för dig på jobbet?
– Det varierar mycket och varje dag består oftast av ett antal olika typer av uppgifter. Det är en blandning av att förbereda och hålla föreläsningar, rätta tentor, handleda doktorander och examensarbetare, skriva forskningsansökningar och vetenskapliga artiklar.

 

På denna sida