Stockholms universitet vs andra utbildningar

Ska jag läsa kemi på Stockholms universitet eller en teknisk utbildning, ex till civilingenjör i teknisk kemi eller kemiteknik? Det är en vanlig fråga, och den har inget enkelt svar. Utbildningarna skiljer sig åt, men att ha lite koll på skillnaderna kan hjälpa dig i valet. Oavsett vilken av utbildningarna du väljer, så blir du en problemlösare på hög nivå och du får en bra utbildning med en mycket god arbetsmarknad.

Många har svårt att förstå skillnaden mellan kemi och den ”tekniska” delen av ämnet som ofta kallas kemiteknik eller teknisk kemi. På engelska är det kanske lite tydligare, där heter kemiteknik eller teknisk kemi ”Chemical Engineering”.

 

Kemi kontra teknisk kemi

Grovt kan man säga att där en kemist jobbar fram en ny process för att producera två nanogram av ett nytt läkemedel eller material, så fokuserar en kemiingenjör på att framställa två ton av samma ämne. För att kunna göra det så behöver ingenjören kunna den tekniska aspekten av kemiämnet det vill säga, hur löser man tekniska problem. Det kan innebära att med formler och beräkningar lista ut hur mycket värme som den kemiska reaktionen frigör eller kräver när den körs i stor skala. Problem som då behöver lösas är hur kan värmen ledas bort, vilken slags ventilation behövs och hur kan det påverka den kemiska reaktionen? Kemisten kanske fokuserar på att optimera en kemisk reaktion så utbytet går från 70% till 90% medan ingenjören fokuserar på att utvinna så mycket som möjligt av utbytet.

Kanske behövs en farlig och sällsynt tungmetall i den nya processen vilket är ohållbart i stor skala. Då behöver kemisten och arbeta fram en ny metod som inte behöver den farliga och sällsynta tungmetallen.

Vilka andra problem av kemisk natur kan uppstå vid storskalig produktion? Kanske behöver vi en ny typ av glas eller en mer hållbar metallegering?  Både kemister och kemiingenjörer behövs och jobbar därför ofta tillsammans för att få till småskaliga och storskaliga lösningar på kemiska problem och frågeställningar, men de har olika expertiser och roller.

Därför ser också utbildningarna olika ut. Vi kan erbjuda dig en avancerad kemiutbildning med ett högt tempo som kommer hjälpa dig att svara på frågorna Hur? och Varför? utifrån ett kemiskt perspektiv.

Kemin är i fokus, inte kemitekniken.

 

Utbildningens upplägg

Till att börja med så startar vår kemiutbildning på en högre nivå från gymnasiet än ingenjörsutbildningar. Förkunskapskravet är högre i både fysik och kemi. En kemiutbildning på universitet ger dig en både bred och mycket djup kunskap inom kemins alla områden. 

Under de fyra första terminerna lär du dig hur de minsta byggstenarna samverkar i den fysikaliska och oorganiska kemin, hur små molekyler beter sig och reagerar med varandra i den organiska kemin, och om livets och de stora molekylernas kemi inom det biokemiska området.

För att underlätta förståelsen och kunna bygga vidare på dina kunskaper läser du även en del matematik och programmering.

För att förankra dina teoretiska kunskaper och för att bättre förstå det du lär dig, ägnas också väldigt mycket tid åt att praktiskt labba. Laborationer kan vara halvdagar, heldagar och även sträcka sig över veckor.

Under motsvarande period på högskoleingenjörs- eller civilingenjörsutbildningen i kemiläser man också kemikurser men ofta mindre omfattande, men också många obligatoriska kurser av mer teknisk natur med matematisk problemlösning. Du labbar betydligt mindre och på en mer tillrättalagd nivå på ingenjörsutbildningar.

På universitetet ges du möjlighet att verkligen fokusera på kemiämnet, på att kunna planera och utföra kemiska experiment och fostra den vetenskapliga processen och tänkandet.

 

Undervisning

Universitetets kemistudenter bedriver heltidsstudier, ofta med föreläsningar på förmiddagen och laborationer på eftermiddagen. För att kunna ta steget in i den avancerade kemin så är grupperna på Kemiska sektionen ofta mindre med högre lärartäthet än vid andra läroverk.

På universitetet är dock det viktigaste det egna ansvaret över studierna. Kandidatprogrammet i kemi har ett relativt högt tempo, med många inlämningsuppgifter. För att lyckas så väljer många studenter att bilda studiegrupper och plugga ihop.

Idén här är att man lär sig mycket på att samtal, förklara och diskutera med sina studiekamrater och föreläsare. Föreläsningarna, labbar och föreläsare hjälper dig att förstå vad du ska lära dig, men det är du som student som måste göra jobbet.

Universitetsstudenten har alltså större frihet att själv formulera frågeställningar och i dialog arbeta fram rimliga resonemang - men det är en frihet med ansvar.

 

Forskningsanknytning

Kandidatprogrammet ger en mycket god grund att stå på för att påbörja en forskarkarriär.

Nästan alla föreläsare vid Kemiska sektionen är aktiva forskare. Kontakten mellan lärare och studenter är nära och informell. Forskningsanknytningen är viktig, både för utbildningen men också för framtiden. Många av våra tidigare studenter väljer att själva forska efter studierna, och för dem är den forskningsanknutna undervisningen en verklig bonus.

 

Vad blir jag?

Industrikemist eller medicinskt diagnostiklabb - du bestämmer själv! En akademisk titel efter avslutade kemistudier vid Stockholms universitet kommer att utfärdas som Naturvetenskaplig kandidatexamen i kemi. Efter ett avslutat Masterprogram får du ytterliggare en akademisk titel.

Din yrkestitel - alltså det du i slutändan kommer jobba med - den bestämmer du helt själv!

På denna sida