Plagiat och fusk

Här hittar du informationen om vad plagiat och fusk innebär på Kriminologiska institutionen, hur det hanteras vid Stockholms universitet och hur du kan undvika det.

Att använda otillåtna hjälpmedel (så som mobiltelefon eller fusklappar), plagiera någons text, samarbeta och låna texter mellan varandra (så kallat otillåtet samarbete) eller på annat sätt försöka vilseleda vid en examination bedöms som fusk. Stockholms universitet och Kriminologiska institutionen ser mycket allvarligt på fusk och plagiering. Lärare är skyldiga att anmäla allt misstänkt fusk. Det kan leda till disciplinärenden som i sin tur kan leda till avstängning från universitetet.

Samtliga examinationer går igenom textjämförelseverktyget Urkund. Då programmet inte stödjer alla filformat så måste examinationer lämnas in i antingen PDF- eller Wordformat.

Läs mer om hanteringen av disciplinärenden på SUs hemsida:

Riktlinjer för disciplinärenden vid Stockholms universitet

Blir du misstänkte för fusk eller plagiat kan du få stöd hos Stockholms universitets studentkår.

Studentkårens information om plagiat

 

Vad innebär plagiering av text?

Att plagiera innebär att kopiera och använda någon annans text eller resonemang utan att tydligt visa varifrån texten kommer och vem som har skrivit den. Detta gäller även om du använder din egen text, så kallat självplagiat. Plagiat är antingen att ordagrant eller nästan ordagrant skriva av någon annans text (även om du ändrar vissa ord i meningen räknas det alltså som plagiat). Hit räknas även att använda andras idéer och resonemang på sätt så att de framstår som dina egna.

Plagiat kan omfatta alla typer av texter – exempelvis kurslitteratur, uppsatser, tidigare tentor och texter som du hittat på nätet. Att plagiera är inte tillåtet och kan leda till avstängning från universitetet.

 

Vad innebär otillåtet samarbete?

En viktig del av lärandeprocessen är att diskutera kurskamrater emellan. Att hjälpas åt och låna text mellan varandra under exempelvis en hemtenta räknas dock som otillåtet samarbete, och är alltså inte tillåtet. Läs alltid instruktionerna noggrant och om inget annat anges ska examinationsuppgifter alltid göras individuellt.

 

Tips på hur du undviker plagiering

Studie - och språkverkstaden har en mängd tips på hur du källhänvisar och refererar korrekt för att undvika plagiering:

Guide till akademiskt skrivande

Studenkårens stöd till studenter och doktorander:

Studentkårens ombud

Refero - antiplagieringsguide

På denna sida