Vanliga frågor och svar om masterprogrammet

Jag vill läsa masterprogrammet i kriminologi hos er, hur ser urvalsprocessen ut?
Urvalet baseras på en sammanvägd bedömning av betyg på kandidatuppsatsen, de tre bästa betygen på kurser i samhällsvetenskaplig metod, antalet högskolepoäng (hp) samt tidigare studiers relevans i relation till utbildningen.

Hur ser masterutbildningen ut?
Masterutbildningen innehåller en obligatorisk kurs i kriminologisk teori och två obligatoriska kurser i metod, en i kvalitativ och en i kvantitativ metod. Slutligen är det också obligatoriskt att skriva en masteruppsats, det gör du den sista terminen på utbildningen. Frivilliga kurser som vi ger är en 10-veckor lång praktikkurs och ämnesspecifika kurser som exempelvis historisk kriminologi, kriminologins kontroverser, medier och brott, samt livsförloppskriminologi.

Kan jag åka utomlands under utbildningen?
Ja, du kan åka utomlands inom EU under ditt andra år, men du behöver planera detta tidigt och kontakta studentexpeditionen under din första vecka på masterutbildningen. Senare under utbildningen kan du också praktisera utomlands. Även efter din masterexamen finns det möjlighet att åka en termin utomlands. Kontakta vår studentexpedition om du är intresserad av utlandsstudier inom ramen för masterprogrammet. 

Vad kan jag jobba med efter en masterexamen?
Det finns en stor variation bland studenterna när det gäller jobb. Vill du exempelvis jobba med forskning, analys och utredning kan det vara bra att välja vissa kurser till din masterexamen som har mer teoretisk och metodologisk inriktning. Vill du hellre jobba med människor inom kriminalvård, frivård eller ungdomsvård, kan det vara bättre att välja kurser i psykologi eller socialt arbete till din masterexamen i kriminologi.

Sök bland våra utbildningar