Med fritextsökningen kan du hämta innehållsobjekt, till exempel artiklar och avdelningar, med en enkel textfras. Sökningen är begränsad till fraser som finns i delar av innehållsobjekt. Det innebär att du bara får en träff om den inmatade meningen hittas inom standardtextområdet, till exempel i titel/namn eller i brödtext i ett innehållsobjekt.

En giltig sökfras består av ett eller flera ord separerade med blanksteg. Du kan använda vanligt jokertecken som *, ?, + och - i frasen. Uttrycket får inte börja med ett jokertecken.

* En ersättning för en eller flera bokstäver i ett ord
? En ersättning för ett tecken i ett ord
+ När det placeras före ett ord i meningen skall + inbegripa alla träffar som även innehåller det efterföljande ordet
- När det placeras före ett ord i meningen skall - utesluta alla träffar som innehåller det efterföljande ordet

 

1. Klicka på pilen nere till vänster på listen under arbetsytan.

2. Skriv in en sökfras i fritextfältet till höger i denna menyrad. Du kan också ange det unika ID-numret som varje objekt har.

3. Klicka på Enter-knappen och notera att sökresultatet listas under. Det finns två visningslägen:
a. Ikoner = objektstyp och förhandsgranskning av artikel (ingress+uppladdad bild), bild, puff, m.m.
b. Detaljerad lista = objektsnamn, objektstyp, publicerat-datum, ändrat-datum

4. Vill du öppna något av innehållsobjekten klickar du helt enkelt på dess namn så öppnas en ny flik i arbetsytan

5. Om du bara vill söka fram ett innehållsobjekt för att kopiera referens till det behöver du inte öppna det, du kan kopiera referens direkt från sökresultatlistan: håll muspekaren över objektet/objektnamnet så visas Kopiera-ikonen

6. För att filtrera din sökning kan du klicka på knappen Filter. Här kan du välja typ av objekt (Inmall), sida/avdelning, redaktör eller annan taggning. Varje klick i listan till vänster skapar filter. Ta bort filtret genom att klicka på krysset på det/de filter som ska tas bort

7. I den stora sökresultatlistan kan du bara se resultat för det innehåll du har behörighet att redigera. Om du har angett en eller flera arbetssajter i dina inställningar, visas bara resultat från dessa avdelningar. I filterfältet kan du se alla resultat, även de som du inte har behörighet till.