MISUs expertlista

Nedan finns länkar till profilsidorna för flera av våra forskare, där man kan finna deras kontaktuppgifter och information.

Globala klimatmodeller och framtidsscenarier

Gunilla Svensson

Professor vid Meteorologiska institutionen. Brett kunnig inom klimatfrågan i allmänhet.

Klimat och klimatförändringar

Michael Tjernström

Professor Emeritus vid Meteorologiska institutionen. Brett kunnig inom klimatfrågan och särskilt om klimatet i Arktis.

IPCC:s klimatrapporter, jordens klimatkänslighet för koldioxid, projektioner och extremhändelser

Thorsten Mauritsen

Lektor i klimatvetenskap vid Meteorologiska institutionen. Forskar om globala klimatförändringar och är en av författarna till IPCC:s sjätte rapport.
Fokusområde: att bestämma jordens klimatkänslighet för koldioxid, vilket involverar studier i molnprocesser, historiska uppvärmningen, forntida klimat och klimatmodellering. Han har även arbetat med Arktis klimat, extremnederbörd och olika aspekter kring havscirkulationen.

Klimatmodeller och molnens roll i klimatet

Frida Bender

Docent vid Meteorologiska institutionen. Forskar om klimatmodeller, aerosoler, moln och deras interaktion med varandra och roll i klimatsystemet. Hon är även kunnig inom klimatförändringar i allmänhet och kan svara på generella frågor om klimatsystemet.

Hur aerosoler och moln påverkar klimatet

Caroline Leck

Professor vid Meteorologiska institutionen- Kan svara på frågor om luftburna aerosolpartiklar, ozon, övriga växthusgaser samt gaser generellt i atmosfären. Hon har också medverkat i tidigare IPCC-rapporter och varit forskningsledare för Arktisexpeditioner med fokus på hur moln bildas i Arktis och hur det påverkar klimatet.

Aerosolpartiklar, moln, klimat, klimatmodeller

Annica Ekman

Professor vid Meteorologiska institutionen.

Oceanografi och havets roll i klimatsystemet

Inga Koszalka

Lektor och kustoceanograf vid Meteorologiska institutionen. Fokus på havets cirkulation, havströmmar och fysiska processer i havet.

Johan Nilsson

Professor vid Meteorologiska institutionen.

Jonas Nycander

Professor vid Meteorologiska institutionen.

Mellan- och övre atmosfären och koppling till rymden

Linda Megner

Forskare och docent vid Meteorologiska institutionen. Forskar om atmosfärens övre delar (dvs Stratosfären, Mesosfären, Termosfären) och hur de kopplar till rymden, med hjälp av atmosfärsmodeller, satelliter, raketer och markbaserade instrument. Till exempel Sveriges nya forskningssatellit MATS som sköts upp i november 2022. Forskar även om meteoriskt material och hur det transporteras i atmosfären, hur solvinden och högenergetiska partiklar och gravitationsvågor påverkar atmosfären.

Jonas Hedin

Forskare vid Meteorologiska institutionen. Forskar om mellanatmosfären (gränsen mellan vår vanliga atmosfär och rymden) främst med hjälp av sondraketer, men även satelliter och markbaserade instrument, och studerar fenomen som till exempel luftsken (airglow) och nattlysande moln. 

 

På denna sida