”Mänskligheten måste skala upp de goda AI-lösningarna för vår planet”
Hur kan AI användas till gagn för mänskligheten och vår planet – och vilka är riskerna? Forskare från hela världen går nu samman för att utforska dessa frågor i ett nytt vetenskapligt initiativ lett av Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och Potsdam Institute for Climate Impact Research i samarbete med Google DeepMind.

Den snabba utvecklingen av AI sker i en tid av pågående kriser, från rekordhöga temperaturer och förlust av biologisk mångfald till ekonomier och samhällen i sköra tillstånd.
I januari samlades ett globalt tvärvetenskapligt forskarteam i Stockholm för att undersöka hur nya AI-metoder kan hjälpa oss att förstå och hantera dessa sammankopplade hållbarhetsrisker, under rubriken "Seeing Earth through AI".
– AI är ett enormt experiment. Det kan göra fantastiska saker, men historien visar att ny teknik också kan orsaka skada. Vi måste skala upp de goda lösningarna för vår planet – det kommer inte att ske av sig självt”, säger Victor Galaz, som samordnat AI-forskningen vid Stockholm Resilience Centre (SRC) vid Stockholms universitet sedan starten 2020.
Victor Galaz har tidigare författat en vetenskaplig rapport om AI och desinformation och är själv aktuell med en ny bok. I Dark Machines (Routledge) förklarar och utforskar han varför AI och automatisering kan förstärka risker för både människor och planeten.
– Vi står inför en djupgående utmaning. Vi kan antingen låta AI påskynda förlusten av motståndskraft hos både människor och planeten. Eller så kan vi agera kraftfullt för att styra dess kapacitet mot en mer motståndskraftig, hållbar och rättvis framtid, säger han.
Forskningsprojektet Seeing Earth through AI
I projektet Seeing Earth through AI kommer forskarteamet att utforska detta snabbt växande AI-fält med fokus på hur AI-metoder kan hjälpa forskare från olika discipliner att utveckla insikter relevanta för hållbar utveckling.
– AI kan hjälpa till att bekämpa klimatförändringar och bygga en mer hållbar, koldioxidsnål värld. Det är avgörande att så många som möjligt nu engagerar sig för att stödja AI-utvecklingen inom hållbarhet, säger Drew Purves, expert på hållbarhet och biologisk mångfald vid Google DeepMind.
Teamet bakom Seeing Earth through AI kommer att utveckla en öppen rapport för att underlätta användningen av AI inom hållbarhetsvetenskap – det vill säga hur AI kan användas för att förbättra övervakning, prediktiv modellering och evidensbaserat beslutsfattande.
– Moderna AI-metoder kan göra betydande insatser för att fördjupa vår förståelse av globala systemrisker och transformativa möjligheter i samspelet mellan människa och planet. Det inkluderar förbättrad simulering och minskad osäkerhet kring tröskeleffekter i klimatsystemet, säger Jonathan Donges, forskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research och en av projektledarna.
Workshop i Stockholm
I en första workshop som hölls i Stockholm i början av 2025 delade forskarna med sig av insikter inom detta framväxande fält. Teamet diskuterade möjligheter och utmaningar med att använda AI inom vetenskaplig analys, inklusive etiska överväganden och energiförbrukning.
Läs längre artikel på SRC:s webb (på engelska)
Senast uppdaterad: 26 februari 2025
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen