Stockholms universitet

Medborgarråd lämnade förslag om klimatåtgärder

Gör klimatet till ett skolämne, satsa på höghastighetståg och gör kollektivtrafiken mer pålitlig, jämlik och billigare. Det är 3 av 22 förslag från Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet som presenterade sina förslag 20 maj.

Medborgarrådet presenterar sina förslag
Några av medborgarrådets medlemmar deltog vid pressträffen och presenterade rådets förslag. Foto: Johannes Ernstberger

I mars valdes 60 personer från hela landet slumpvis ut till att medverka i Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet (49 av dem deltog i hela processen). Medborgarrådet är en del av forskningsprogrammet FAIRTRANS, som studerar en effektiv och rättvis klimatomställning i Sverige. Syftet med rådet var att komma fram till förslag på hur Sverige kan uppnå målen i Parisavtalet och berika och nyansera debatten om klimatfrågor.  

Den 20 maj presenterade medborgarrådet vid en pressträff på Stockholm Resilience Centre i Albano sitt gemensamma uttalande och 22 övergripande förslag (läs i sin helhet på medborgarradomklimatet.se). Rådet lyfter där fram att Sveriges miljömål borde vara en lika blocköverskridande fråga som försvarspolitiken. ”Klimatfrågan är för viktig för att förbli ett politiskt slagträ, det är upp till oss alla att agera nu”, skriver rådet.

Alla förslagen fick mer än 50 procent stöd, men bland de förslag som fick starkast stöd av medborgarrådet finns:

- Regering och opposition bör arbeta tillsammans kring klimat, såsom för pension och försvar
- Inför högkostnadsskydd för biljetter i kollektivtrafik och ett nationellt biljettsystem
- Låt klimatfrågan komma in i läroplanen
- Höj statusen på naturområden i stadsplaneringen
- Ta fram en märkning för klimatsmarta produkter, varor och tjänster
- Inför en nationell tjänst för samåkning
- Förstatliga och bygg ut tågtrafiken
- Maximera mikromobilitet med förbättrad infrastruktur för cykel.

 

Träffar med forskare och experter

Medborgarrådets möte 18-19 maj
Carolina Klüft och Sverker Sörlin talar vid Medborgarrådets möte 18-19 maj. Foto:Marcus Lundstedt

Deltagarna i rådet träffades nio gånger under våren för att diskutera, lära av varandra och ta ställning till olika argument. Till stöd har de haft några av Sveriges främsta forskare och experter inom klimat och miljö. Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH, och Carolina Klüft, före detta elitidrottare, var mentorer till rådsmedlemmarna.

– Det har varit en stor ära att få vara med vid rådets möte i helgen. Det väcker hopp att få höra hur människor med olika åsikter ändå kan diskutera och ta sig framåt, sade Carolina Klüft vid pressträffen.

 

Pressträff med medlemmar i rådet

Pressträff för medborgarrådet
Konferencier Sofia Bernett med forskarna Tim Daw och Daniel Lindvall samt idrottsprofilen och mentorn Carolina Klüft som deltog digitialt vid pressträffen. Foto: Johannes Ernstberger

Vid pressträffen deltog sju av rådets medlemmar som talade om hur det var att delta i rådet och som presenterade förslagen.
Tim Daw, hållbarhetsforskare vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet är projektledare för medborgarrådet.

– Det har varit fantastiskt att följa medborgarrådet, att se människor med så olika åsikter utbyta idéer, arbeta ihop och tillsammans komma fram till meningsfulla förslag för klimatpolitiken. Det visar hur ett medborgarråd kan bistå för att adressera andra svåra samhällsproblem.

Förslagen från medborgarrådet presenterades under rådets avslutande möte den 19 maj för politiker från riksdagspartierna*. De tackade rådet för förslagen och bekräftade vikten av samarbete över partigränserna. På olika sätt avser de nu att ta till sig förslagen.

Läs om medborgarrådet och rådets uttalande och förslag

 

Medborgarrådet – en del av FAIRTRANS

Medborgarrådet är en del av forskningsprogrammet FAIRTRANS, som studerar en effektiv och rättvis klimatomställning i Sverige genom samverkan mellan forskning och civilsamhällesorganisationer. Programmet genomförs i samarbete mellan Stockholms universitet, Högskolan i Gävle, Uppsala universitet, Lunds universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet. Fairtrans finansieras av Mistra och Formas.
 

*Närvarande politiker var Kajsa Fredholm, klimatpolitisk talesperson (V), Anna-Caren Sätherberg, klimatpolitisk talesperson (S), Elin Söderberg, klimatpolitisk talesperson (MP), Centerpartiet: Emma Wiesner, Europaparlamentariker (C), Helena Gellerman, klimatpolitisk talesperson (L), Helena Storckenfeldt, ledamot Miljö- och jordbruksutskottet (M) och Fredrik Wallén, kandidat till Europaparlamentet (KD).
 

Medborgarråd för klimatets slutkommentar

Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet är genomfört och vårt budskap är tydligt: Vi behöver agera nu! Tillsammans har vi, unga som gamla, från stad och landsbygd, med hemvist från norr till söder, utbildat oss i och diskuterat klimatfrågan. Det har inte alltid varit lätt, men genom dialog och samarbete har vi funnit samsyn och en stark vilja att agera för en mer hållbar framtid.

Vi har inte alltid varit överens men trots våra olikheter har vi, med information och utbildning, kommit till insikt att det krävs förändring av oss nu, så att nästkommande generationer kan känna hopp.

Det är tydligt att samarbete och samordning är nyckeln. Därför anser vi att Sveriges miljömål borde vara en lika självklar och blocköverskridande fråga som försvarspolitiken är. För om vi kan enas, borde även våra folkvalda kunna göra det. Det skulle kunna möjliggöra för politikerna att ta de tuffa besluten när det finns en långsiktighet.

Men vi pekar inte bara på politiken; fler behöver också kavla upp ärmarna. Klimat- och miljöforskningen måste bli bättre på att nå ut. Företagen måste ta sitt samhällsansvar genom att investera och innovera hållbart. Samtidigt är vi själva redo att kliva in och ta ansvar, bara vi får den hjälp vi behöver. Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås. Styrmedel och incitament måste ses över och göras logiska och transparenta. Dessa får dock inte utformas så att klimatomställningen sker på bekostnad av miljö och natur.

Vi måste arbeta långsiktigt och ge rätt förutsättningar för att alla människor och företag ska kunna bidra. För det tror vi att det krävs utbildning, regler och frivilliga val för att skapa en bred förståelse och engagemang i klimatarbetet. Hade fler fått möjlighet att ta del av den kunskap vi fått, tror vi det funnits en bredare samsyn kring omställningen.

Klimatfrågan är för viktig för att förbli ett politiskt slagträ. Klimatomställningen är möjlig, men förändringar måste till. Nu är det upp till oss alla att visa vägen och agera!