Stockholms universitet

Positiv stämning på Järvaveckan

Den 29 maj-1 juni var Stockholms universitet på plats på Järvaveckan med representanter från bland annat psykologi, företagsekonomi, folkhälsovetenskap, pedagogik, geovetenskap, biologi, miljövetenskap, sociologi och ekonomisk historia för att locka studenter att söka till universitetets utbildningar.

Besökare på Järvaveckan pratar med studentambassadören Emma Asp
Fatima Mohamed, till vänster, har läst folkhälsovetenskap på Mälardalens högskola och jobbar idag på Region Stockholm. Hon funderar på att läsa vidare då hon vill bygga på sina språkkunskaper, kanske svenska eller engelska. Halima Abulcar, till höger, jobbar på öppna förskolan för Stockholms stad. Hon började läsa de förskolelärarprogrammet på Södertörns högskola men hoppade av. Nu funderar hon på att fortsätta programmet på Stockholms universitet. Här pratar de med studentambassadören Emma Asp. Foto: Elin Sahlin/Stockholms universitet

Sedan starten 2016 har Järvaveckan blivit en viktig mötesplats för samhällsengagerade företag, föreningar, myndigheter, politiker och medborgare, där syftet är att minska avståndet mellan de folkvalda politikerna och medborgarna. Förra gången när Stockholms universitet deltog på Järvaveckan var år 2018 då studentavdelningen höll i arrangemanget. 

Anna Nyberg, handläggare på Samhällsvetenskapliga fakulteten, är tillsammans med Adam Jacobsson från nationalekonomiska institutionen de drivande initiativtagarna till att Stockholms universitet deltar på årets Järvavecka. På öppningsdagen tog de emot cirka 125 besökare i tältet, säger hon.

– Det är jätteroligt att vara här och väldigt givande. Vi har träffat så många positiva människor här som vill plugga. Det är många som kommit fram och sagt att de verkligen uppskattar att Stockholms universitet är här. Jag hoppas att det blir en fortsättning och att vi kan vara med på Järvaveckan även nästa år. 

Anna Nyberg och Eva Ahlzén på Järvaveckan
Anna Nyberg (till vänster), utbildningsledare på Samhällsvetenskapliga fakulteten och Eva Ahlzén, studie- och yrkesvägledare på Institutionen för pedagogik och didaktik på Järvaveckan. Foto: Elin Sahlin/Stockholms universitet.

Emma Asp, 23 år, är en av studentambassadörerna på plats i Stockholms universitets tält. Hon läser just nu psykologi och har med hjälp av fristående kurser satt ihop sitt eget program. Nu läser hon sista terminen.

– Event som Järvaveckan är en av de roligaste aspekterna av att vara studentambassadör för SU, inte bara för att universitet når ut till fler, men också för att det är en sådan bra mötesplats. Man träffar personer med så många olika kompetenser och man själv lockas till att gå runt och börja snacka med andra utställare. 

Emma Asp, studentambassadör
Emma Asp, studentambassadör. Foto: Elin Sahlin/Stockholms universitet.

Hon valde att inte gå psykologprogrammet eftersom hon inte vill jobba kliniskt. 

– På det här sättet får jag en bred beteendevetargrund och kan jobba till exempel på myndigheter, inom HR, eller läsa vidare och forska. Vi får se vad jag väljer i framtiden, säger Emma.

 

Om Järvaveckan

•    68 000 besökare totalt
•    90 procent av besökarna kommer från Stockholms län varav 35 % från Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista
•    63 % födda i Sverige, 42 % födda i Sverige med förälder född utomlands
Läs mer om Järvaveckan här https://jarvaveckan.se/om-jarvaveckan/