Stockholms universitet

“Viktigt att vara med så här i början”

– Jag tycker det är extremt viktigt att vara med så här i början, på uppstarten. Att se sig omkring och få lite koll på vilka människor man kommer att ha omkring sig, förklarade William Harnesk, en av många nya studenter som besökte Välkomstdagen den 25 augusti.

Lätta regndroppar föll över campus Frescati när evenemanget drog igång med en rad utomhusaktiviteter på den stora gräsmattan utanför Aula Magna. Vädret avskräckte dock inte besökarna som glatt minglade runt och deltog i speed-friending, guidade turer och sportaktiviteter. Såväl nationella som internationella studenter välkomnades till höstterminen vid Stockholms universitet.

Ludvig Thorell och William Harnesk utanför Aula Magna.
Ludvig Thorell och William Harnesk utanför Aula Magna. Foto: Karin Persson
 

Ett naturligt val

William Harnesk gjorde sällskap med Ludvig Thorell som, liksom honom själv, var nybliven ämneslärarstudent. Medan William satsade på historia och religion på gymnasienivå, skulle Ludvig läsa till lärare i historia och geografi för årskurs 7-9. Valet av just Stockholms universitet kändes naturligt för dem båda.
– Jag bor i utkanten av Stockholm så det är nära för mig, berättade Ludvig. 
– Min kusin har pluggat här tidigare och jag har bara hört gott om Stockholms universitet, sa William. Undervisningen i historia lär vara riktigt bra.

 

Lockade av speed-friending

Alva Svanholm och Malin Rilegård hade tagit sig till Frescati för att de lockades av bland annat speed-friending.
– Det gäller att ta tillvara på chansen att socialisera och prata med folk, menade Alva. Om man börjar småprata lite nu kan det skapa en grund för framtiden. Det är jättekul.
– Vi är också här för att se vad universitetet har att erbjuda, få en rundvisning och så, sa Malin.

Alva Svanholm och Malin Rilegård på Välkomstdagen.
Alva Svanholm och Malin Rilegård på Välkomstdagen. Foto: Karin Persson

Båda två hade blivit antagna till kurser i lingvistik och ville läsa en fristående kurs för att prova sig fram. 
– Jag känner mig väldigt osäker på om och vad jag vill plugga så jag ska gå en introduktionskurs på tolv poäng, förklarade Malin. Jag tänker också prova på studentlivet här och lära känna nya vänner. 

 

Lära sig språk öppnar nya dörrar

– Det är samma för mig, jag provar mig fram men jag går en kurs på trettio poäng, berättade Alva. Jag är inte så studievan utan har jobbat och rest en del efter gymnasiet. Att det blev just lingvistik beror på att jag alltid har älskat språk. 

Tjejerna var överens om att det är fantastiskt att lära sig främmande språk och att det öppnar många dörrar för en. Att kunna säga några ord på det inhemska språket när man är utomlands kan göra att man får ett helt annat bemötande och inte blir en turist i mängden. 

 

Kanelbullar och nya vänner

Välkomstdagen bjöd även på en mässa inne i Aula Magna. Där fanns en mängd kår- och fakultetsföreningar samt flera av universitetets studentstödjande enheter på plats. Besökarna vandrade runt för att inhämta information och inspiration inför livet som student vid SU.

Många valde även att ta en sväng förbi bordet där det serverades traditionellt svenskt fika. Alicia Olsson högg in på en kanelbulle tillsammans med ett gäng nyfunna internationella vänner. 

Fem studenter med kanelbullar på Välkomstdagen.
Alicia Olsson, längst till höger, fikade och minglade med andra studenter. Foto: Karin Persson

– Jag ska läsa kandidatprogrammet i affärssystem och tjänstedesign, berättade hon. Stockholms universitet är ju stort och har ett bra rykte så jag ville verkligen plugga här. Dessutom bor jag och min sambo i Stockholm.

Att besöka Välkomstdagen kändes självklart för henne.
– Det är bra att gå runt här och kolla in allt som finns. Dessutom kan man lära känna nya vänner.

Läs mer om Stockholms universitets välkomstaktiviteter för nya studenter.

Text: Karin Persson