Stockholms universitet

Forskning

Juridiska fakulteten verkar för att forskningen ska vara samhällsrelevant och av hög kvalitet, med mål att prestera nationellt ledande och internationellt framstående forskning. Så gott som samtliga rättsvetenskapliga områden finns representerade.

Kvinna i ett institutionsbibliotek som läser juridisk litteratur
Foto: Jens Olof Lasthein

Juridiska fakulteten har som utgångspunkt att vara en nationellt ledande och internationellt framstående fakultet avseende såväl rättsvetenskaplig forskning och undervisning som samverkan med det omgivande samhället. Dessa tre grenar av fakultetens verksamhet är sammanlänkade och förutsätter varandra. Undervisningen som bedrivs vid fakulteten är och ska vara nära kopplad till och återspegla den forskning som bedrivs vid fakulteten. Härigenom säkerställs att undervisningen bedrivs på vetenskaplig grund.

Strategier för Juridiska fakulteten 2023-2026 (498 Kb)

 

Profilområden

Stockholms universitet har identifierat 16 profilområden som vart och ett omfattar flera stora och starka forskningsmiljöer med omfattande utbildning. Inom det humanvetenskapliga området – dit juridiska fakulteten hör – finns åtta av universitetets profilområden.

  • Barns och ungas världar & villkor 
  • Internationalisering & migration 
  • Kulturarv & historiska processer 
  • Makt, demokrati & välfärd 
  • Normer, rätt & etik  
  • Samhälle, organisation & individ 
  • Språk & lärande 
  • Visuella gestaltningar & gränssnitt 

Läs mer om profilområden inom humanvetenskap

 

Forskningsinfrastruktur

Vid den juridiska institutionen finns ett flertal institutionsbibliotek som inrymmer rättsvetenskapliga samlingar i bland annat skiljedomsrätt, rättsinformatik, bolags- och värdepappersrätt samt sjö- och transporträtt. Biblioteken drivs inom ramen för fakultetens och institutionens institut och centrumbildningar. 

Läs mer om biblioteken vid Juridiska institutionen

 

Forskningskatalogen

I forskningskatalogen hittar du all forskning vid Stockholms universitet. Katalogen består av delarna ”Forskningsämnen”, ”Forskargrupper” och ”Forskningsprojekt”. Delarna har kopplingar mellan varandra, med våra forskares profilsidor och institutioners webbplatser.

Forskningskatalogen

På denna sida