Stockholms universitet

Dekanus har ordet (december)

Samhällsvetenskapliga fakultetens krönika om aktuella frågor på fakulteten.

Det har nu gått tre år sedan vi valdes till pro- och vicedekaner. Det har varit roliga och spännande år och vi ser fram emot att arbeta i fakultetsledningen ytterligare en period. Stort tack för att vi fick det förtroendet!

Mycket av fakultetens viktiga arbete sker i dess nämnder och beredningar som ibland kan vara rätt anonyma. En central fråga för fakulteten är givetvis rekryteringen av duktiga lärare. De tre lärarförslagsnämnderna har under de senaste tre åren hanterat 107 rekryteringsärenden och 52 befordringar. Det är ibland en svår uppgift att balansera institutionernas behov och önskemål mot kravet på transparenta och rättssäkra beslut. Här har nämnderna lyckat väl. Överklaganden är extremt ovanliga och besluten har stått sig i Överklagandenämnden för högskolan. Under perioden har Tore West varit ordförande i LFNI, Magnus i LFNII och Jonas i LFNIII.

Lena Hübner.
Lena Hübner. Foto: Sören Andersson

Docenturnämnden leds av Lena och har till uppdrag att granska ansökningar om docentur, utse sakkunniga för prövning samt slutligen anta docenter till den Samhällsvetenskapliga fakulteten. Under senast året har 35 personer antagits, och under hela mandatperioden är det 85 personer som antagits som docenter vid vår fakultet. Sammantaget är detta ett kvitto på att den forskning som bedrivs vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten håller hög kvalitet. 

Arbetsgruppen för utbildning på forskarnivå leds av Jonas och fungerar som referensgrupp till Samhällsvetenskapliga 

Jonas Häckner
Jonas Häckner.Foto: Sören Andersson

fakultetsnämnden. Den har också ett övergripande ansvar för institutionsövergripande forskarutbildningskurser och fungerar som bollplank för institutioner som ska återrapportera åtgärder i samband med utbildningsgranskningar. Till de kanske roligaste uppgifterna hör att nominera pristagare till Högskoleföreningens pris för årets bästa avhandling. Det som till en början framstår som en smått omöjlig uppgift brukar konvergera till vettiga beslut och man lär sig enormt mycket på att läsa avhandlingar från andra fält än ens eget. Lika roligt är det att arbeta med fördelningen av universitetets donationsstipendier, en kanske lite förbisedd finansieringskälla. Här finns mycket pengar att söka t ex till konferensresor och fältarbeten, primärt för doktorander. Som ett led i gruppens arbete hålls regelbundna möten med studierektorer och doktorandrådsordföranden. Här handlar det delvis om att sprida information om och diskutera viktiga förändringar, men minst lika viktigt är att fakulteten skaffar sig en överblick över de frågor och problem som uppstår ute på institutionerna.

Lärarutbildningsberedningen (LUB) leds av Lena som har ett särskilt ansvar för lärarutbildningarna vid SU. LUB är områdesövergripande och sammansatt av ordförandena i sex programråd som representerar de sju lärarprogram som finns vid SU samt fyra fakultetsrepresentanter (Humanistisk fakultet har två representanter, Naturvetenskaplig och Samhällsvetenskaplig fakultet varsin). Lärarprogrammen vid SU återfinns på Hum-Sam-området: vid Institutionen för ämnesdidaktik (IÄD) vid humanistisk fakultet, Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Institutionen för pedagogik och didaktik samt vid Specialpedagogiska institutionen, dessa tre institutioner finns vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten. Beredningen behandlar övergripande strategiska frågor för lärarutbildningarna och arbetar med utvecklings- och kvalitetsfrågor samt fungerar som ett samordnande organ för lärarutbildningarna vid SU. 

Magnus Nermo
Magnus Nermo. Foto: Sören Andersson

Samhällsvetenskapliga fakultetens arbetsgrupp för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (SAGA) leds av Magnus och fungerar som en referensgrupp till fakultetsnämnden i utbildningsfrågor. Under mandatperioden har SAGA lyft och diskuterat frågor som t.ex. SUs kvalitetsgranskningssystem, övergången från SISU till Ladok, CeULs uppdrag samt SUS:s rapport om studenters möjligheter till återhämtning, men även planerat och arrangerat uppskattade studierektorsmöten bestående av föredrag och erfarenhetsutbyte om t.ex. konsten att upptäcka plagiat, användande av digital examination, principer för bemanning av undervisning, disciplinärenden, arbetslivsanknytning i utbildning och AI i undervisning. SAGA har också läst och kommenterat åtgärdsredovisningar till följd av utbildningsgranskningarna. 

Myrdalkommittén har som uppgift att i Gunnar Myrdals anda årligen anordna en öppen föreläsning om en aktuell fråga. Här kom pandemin emellan men vi hoppas att de kommande tre åren ska bjuda på intressanta möten.

Jämställdhetsgruppen har arrangerat workshop men också fungerat som bollplank när det gällde definitionen av jämställdhet i utbildningsgranskningarna. 

Sist men inte minst viktig är Budgetgruppen vars uppdrag är att fungera som referensgrupp till Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden i ekonomifrågor. Gruppen bereder fakultetens årliga budgetbeslut.

Ett stort tack till alla er som under mandatperioden deltagit i fakultetens alla beredningsorgan med er kunskap och kompetens. Vi vill också rikta ett stort tack till våra fantastiska utbildningsledare och handläggare som gör att fakultetsarbetet fungerar. 

God jul och Gott nytt år
Jonas, Lena och Magnus
 

På denna sida