Stockholms universitet

Dekanus har ordet (februari)

Samhällsvetenskapliga fakultetens krönika om aktuella frågor på fakulteten.

Yvonne Svanström.
Yvonne Svanström. Foto: Ingmarie Andersson

Att vårterminen är här har förstås inte gått obemärkt förbi. Från tämligen tomt till fullt med studenter över en natt är förstås en glädje! Jag minns de få gånger som jag under pandemin var tvungen att åka till campus, på en tom tunnelbana och till ett tomt universitet. Vi vill fortsätta verka på campus, ha våra utbildningar på plats och låta lärande och diskussioner ske i dialog som sker så mycket enklare när vi ses på riktigt. Det är bättre att ses på plats, även om det digitala är ett bra komplement. Stockholms universitet är ett campusuniversitet.

Ny mandatperiod

År 2024 - 2026 är en ny mandatperiod för fakultetens nämnd, dess beredningsgrupper och dekanat. Vi i dekanatet är glada för det fortsatta förtroendet! Fakultetsnämndens första möte har även ägt rum, då nyinrättades alla våra beredningar: Arbetsgruppen för utbildning på forskarnivå, Budgetgruppen, Docenturnämnden, Jämställdhetsgruppen, Lärarförslagsnämnd I, II och III, Myrdalkommittén samt SAGA - Arbetsgruppen för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Det fattades även beslut om vilka som blir ledamöter i beredningarna. Ledamöterna tillsätts genom ett inledande nomineringsförfarande från institutionerna och vi strävar efter att i görligaste mån få könsbalans samt en blandning av representanter från små, mellanstora och stora institutioner i varje beredningsgrupp. Det kollegiala ansvar som tas genom deltagande inom universitetets olika grupperingar – från institutionsnivå till områdesnivå – är synnerligen viktigt för att få kompetent och verksamhetsnära kunskap i beredning och beslutsfattande. Det kan vara tidskrävande, men är också lärorikt och bidrar till fortsatt kollegialt styre – något vi måste värna. Vi ser fram emot ett roligt och givande samarbete med både nya och gamla ledamöter vid fakulteten!

Satsning på institutionsöverskridande kurser

Vid fakultetsnämndens möte fattades även beslut om en strategisk satsning på institutionsöverskridande kurser. Fakulteten kommer att utlysa medel för att stimulera samarbete mellan institutionerna för kursarbete, inte minst kan doktorandkurser med få deltagare vara dyra på grund av få deltagare. Den stora vinsten kommer dock att vara ytterligare samarbete och kunskapsspridning mellan våra institutioner, där tvärvetenskapliga samtal kan äga rum! Vi hoppas på många ansökningar för kurssamarbete på alla nivåer. Fakultetens tidigare satsning på möjligheten att söka tid för att skriva forskningsansökningar till externa bidragsgivare har genererat ett antal ansökningar. Bedömargruppen kommer i dagarna att fatta beslut om vilka som erhåller stöd. Förhoppningen är förstås att dessa ansökningar till externa bidragsgivare ska generera medel, men också att lärare som inte har så stor erfarenhet av att söka externa bidrag ska ges möjlighet till detta. 

Även om det just nu ser ut att vara långt kvar till vårens inträde, vintergäcken lyser med sin frånvaro och snöglopp och isskorpor dominerar, så är det bara fem veckor kvar till vårdagjämningen. Jag önskar er alla en fortsatt bra vårtermin! 
 

På denna sida