Stockholms universitet

Dekanus krönika (juni 2024)

Samhällsvetenskapliga fakultetens krönika om aktuella frågor på fakulteten.

Yvonne Svanström.
Yvonne Svanström. Foto: Ingmarie Andersson

Dessa nyhetsbrev eller krönikor som återkommer i juni brukar börja på ungefär samma sätt: våren/sommaren är kommen och att det är bråda dagar på universitetet. Examinationer av uppsatsarbeten, tentamina och avslutande möten pågår överallt, inklusive att dekaner, prefekter och studierektorer håller utvecklingssamtal med sina medarbetare. Att krönikorna håller ungefär samma form är inte så konstigt, vårt arbete vid universitetet är säsongsorienterat och vissa sysslor återkommer. Möjligen går det att likna vid ett lantbrukets årshjul där vi sår och skördar – i bästa fall. 

Under en period har Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid varje sammanträde fått presentationer av prefekterna vid våra 18 institutioner/institut. Det har varit väldigt givande för alla ledamöter att få viss insikt i de olika förutsättningarna vad gäller utbildning och forskning för våra institutioner. Samhällsvetenskapliga fakulteten är den största i landet, våra institutioner och institut är olika till sin storlek och inriktning men samlar både utbildning och forskning inom sig. Att utbildning och forskning hör samman är en självklarhet. Fakultetens utbildning består av både programutbildningar men även fristående kurser – flera av oss som läst sådana vet vilken rik flora av kunskap och bildning som kommer genom att du som student har möjlighet att själv sätta samman din utbildning. 

Uppdaterade riktlinjer för sakkunniga

Under våren har fakultetsnämnden fattat beslut om uppdaterade riktlinjer för sakkunnigas bedömning vid befordran till lektor och professor. Förslagen har grundligt diskuterats i nämnden och förhoppningen är att dessa riktlinjer ska ytterligare bidra till en kvalitativ bedömning av sökandes kvalifikationer, inte minst vad gäller sökandes undervisningserfarenhet och pedagogisk utveckling. Det ställer förstås också krav på att sökanden reflekterar och kan beskriva de olika delarna i både sin forsknings- och undervisningserfarenhet, vid sidan av hur andra uppdrag beskrivs. Rekrytering och befordringar är några av de viktigaste sysslorna i vår verksamhet. Fakultetens lärarförslagsnämnder har också påbörjat en verksamhet där sakkunniga erbjuds att delta vid nämndens intervjuer av sökande och dess diskussioner, dock inte vid förslag till beslut. Detta ger möjligheten för nämnden att ställa frågor till sakkunniga och ger dem ett utrymme att förtydliga sina bedömningar vilket ger nämnden ett bättre underlag.

Tack till fakultetskansliet och institutionerna

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden och dess dekaner tillsätts genom kollegiala val och sitter under vissa mandatperioder för att sedan bytas ut. Både nämnd, dekanat och institutioner är emellertid beroende av ett väl fungerande fakultetskansli med fakultetskanslichef, utbildningsledare, controller, kommunikatör och handläggare. Därför vill jag passa på att tacka vårt kansli för att de som arbetar där ständigt bidrar med sin oerhörda kompetens, är lösningsorienterade och bidrar med råd och hjälp och har koll på regelverken som vi behöver följa – och lyckas göra detta med gott humör. Samma tack till institutionerna, dess prefekter, studierektorer och lärare och studenter som gör att den samhällsvetenskapliga utbildningen och forskningen går framåt och fortsätter. Jag önskar er alla en fin och glad sommar!

På denna sida