Stockholms universitet

Yttrande över Miljöprogram 2030 för Stockholms stad

Stockholms universitet har inbjudits av Stockholms stad att inkomma med synpunkter på Miljöprogram 2030 för Stockholms stad. Universitetet har följande att anföra. SU FV-1270-24.

Stockholms universitet ser generellt mycket positivt på de omfattande och ambitiösa mål som Stockholms stad har beskrivit i programmet och är medvetet om att programmet endast är en utgångspunkt för kommande handlingsplaner som konkretiserar genomförandet för att nå målen. Samtidigt är det just det konkreta genomförandet som i slutänden avgör om det är realistiskt att nå målen eller ej och universitetet ser därför fram emot att inkomma med mer detaljerade synpunkter på kommande handlingsplaner. Forskningen visar tydligt att det inte saknas ambitioner i samhället, men att det även krävs handlingskraft och vilja att verkligen genomföra åtgärder och aktiviteter för att nå målen. 

Universitetet uppskattar även programmets fokus på en rättvis omställning, både avseende införandet av ett konsumtionsbaserat mål och genom att ta hänsyn till Stockholms globala klimatavtryck, samt genom att vara uppmärksam på sårbarheten för klimatanpassning. Centralt i detta sammanhang är hur olika intressenter kommer att inkluderas i dialogen om vägen framåt mot måluppfyllelse samt hur ”sårbara” grupper kommer att definieras, särskilt eftersom det finns en hög korrelation mellan inkomst och utsläpp, och även välbärgade områden är utsatta för klimatrisker. 

Miljöprogrammet pekar på ett antal områden som är centrala för genomförandet, exempelvis inköp, samverkan, kommunikation, innovation, digitalisering och lärande. Till syvende och sist handlar ett framgångsrikt genomförande om finansiering, något som har visat sig vara ett av de största hindren för klimatplaner (en av faktorerna som gör att det är lätt att ha höga ambitioner men svårt att genomföra desamma). Universitetet inser att finansieringen kan vara en del av kommande handlingsplaner men vill redan nu belysa vikten av att de ekonomiska aspekterna av genomförandet lyfts fram på ett transparent och trovärdigt sätt i kommande planer.

Stockholms universitet ser mycket positivt på att miljöprogrammet på flera ställen lyfter samverkan med andra aktörer i samhället (till exempel Region Stockholm, näringsliv och akademi) som en nödvändighet för att nå de ambitiösa målen. Universitetet inser att handlingsplanerna kommer att beskriva hur detta ska gå till mer i detalj men vill redan nu lyfta att det ofta främst diskuteras att det behöver samverkas mer och mindre vad som behöver göras och hur samt vem som ska finansiera samverkansprojekt. Universitetet ser därför gärna att Stockholms stad i kommande handlingsplaner konkretiserar vilken samverkan som är prioriterad för att nå de ambitiösa mål som stakats ut i programmet. Det är även centralt att de resurser som krävs för måluppfyllelse genom samverkan identifieras och tillgängliggörs i ett tidigt skede av processen.

Detta beslut är fattat av rektor, Astrid Söderbergh Widding, i närvaro av prorektor, professor Clas Hättestrand, och universitetsdirektör Åsa Borin. Studeranderepresentanter har informerats och haft tillfälle att yttra sig. Övrig närvarande har varit Henrik Lindell Kennberg, Ledningssekretariatet (protokollförare Ärendet har beretts av Stockholms universitets centrum för cirkulära och hållbara system (SUCCeSS). Föredragande i ärendet har varit utbildningsledare Rikard Skårfors.
 

På denna sida