Stockholms universitet

Yttrande över samrådsförslag avseende ny regional utvecklingsplan

Stockholms universitet har inbjudits av Region Stockholm att inkomma med synpunkter på samrådsförslag till ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Överlag ställer sig Stockholms universitet positivt till förslaget, vars vision, mål och prioriteringar är väl formulerade för att tjäna som vägledning i regionens framtida utveckling. I några delar vill universitetet emellertid föreslå viktiga kompletteringar samt även konkreta förslag till prioriteringar, vilka redovisas i det följande. SU FV-1756-24.

I avsnittet ”En ledande kunskaps- och tillväxtregion” (ss. 28ff.) noterar Stockholms universitetet att det talas relativt lite om universitet och högskolor som aktörer, medan fokus snarare ligger på innovationer och företagande, i hög grad relaterat till grön omställning. Även om detta är viktigt menar universitetet att planen gärna också kunde lyfta grundforskningens och den högre utbildningens avgörande betydelse för alla följande länkar i forsknings- och innovationskedjan. Planen bör även, som en del av regionens strategiska utveckling, inkludera vikten av ökat strategiskt samarbete mellan akademi och region för att attrahera EU-finansiering. Detta gäller i synnerhet life science, där lärosätena och Region Stockholm har ett centralt gemensamt intresse av att Stockholm fortsätter att stärkas och utvecklas som en europeisk nod. En del inom detta är arbetet för att etablera ett centrum för medicinsk strålningsvetenskap i bred bemärkelse. Ett viktigt led i denna strategiska samverkan är också att samarbeta på effektivast möjliga sätt för att säkerställa såväl nationell som EU-finansierad forskningsinfrastruktur och forskningsnära innovationsinfrastruktur till regionen. 

Stockholms universitet vill framhålla vikten av att kommunikationerna till och från det nya campusområdet Albano prioriteras i infrastrukturplaneringen. En station för spårbunden kollektivtrafik vid Albano, exempelvis i samband med Roslagsbanans nya dragning mot Odenplan, skulle ha avgörande betydelse för campusområdets utveckling och samtidigt i hög grad bidra till den regionala utvecklingsplanens mål om att attrahera talang och möjliggöra för studenter och universitetsanställda boende i hela regionen.

Hög prioritet i regionens infrastrukturplanering bör också ges kommunikationerna mellan Stockholms universitets, Karolinska institutets och Kungliga tekniska högskolans campusområden som behöver förstärkas avseende såväl kapacitetsstark och tillförlitlig kollektivtrafik, helst spårbunden, som väl underhållna cykelleder. Fler bostäder för studenter och gästforskare bör också säkerställas i områdena mellan universiteten. Även dessa prioriteringar skulle medföra stor nytta inte bara för studenter och universitetsanställda utan även för uppfyllelsen av målet om Stockholm som kunskapsregion. 

Detta beslut är i rektors ställe fattat av prorektor, professor Clas Hättestrand, i närvaro av universitetsdirektör Åsa Borin. Studeranderepresentanter har informerats och haft tillfälle att yttra sig. Övrig närvarande har varit Henrik Lindell Kennberg, Ledningssekretariatet (protokollförare). Ärendet har beretts av Ledningssekretariatet. Föredragande i ärendet har varit utbildningsledare Rikard Skårfors.

På denna sida