Datainsamling i SLOSH

Sedan starten 2006 har forskarna slutfört tio datainsamlingar i SLOSH. Nu är det dags för 2024 års undersökning. Samtidigt startar ett nytt projekt som vänder sig till unga personer.

Folk i rörelse
Foto: Timon Studler, Unsplash

Årets SLOSH-enkät har skickats ut till drygt 50 000 personer. Deltagarna får svara på frågor om arbetsliv, vardagsliv och hälsa. Svaren innebär ett värdefullt bidrag till forskningen och möjliggör ökad kunskap om hur arbetsmiljö och andra levnadsförhållanden påverkar hälsan på lång sikt. 

 

Deltagarna följs även efter pensionering

Både de som arbetar och inte arbetar är välkomna att delta i undersökningen. Även de som har gått i pension får gärna fortsätta att fylla i enkäten. Det är av stort värde för forskarna att kunna fortsätta följa deltagarna under en lång tid. Även om mycket av vår forskning fortfarande handlar om arbetslivet så har det blivit allt viktigare att undersöka hur det går för deltagarna efter att de har slutat arbeta.  

 

Ny undersökning för unga 

Årets undersökning pågår fram till slutet av augusti och data förväntas vara klara att användas i forskningssyfte i början av nästa år. Med start i år har även en separat enkät skickats ut till nästan 20 000 personer under 30 år genom projektet Y-SLOSH . Projektet syftar till att öka kunskapen om bland annat studiemiljö, inträde på arbetsmarknaden och psykisk ohälsa bland unga.   

Information för deltagare i SLOSH

Information för forskare

Svenska longitudinella studien om sociala förhållanden, arbetsliv och hälsa (SLOSH)

SLOSH är en omfattande panelstudie som belyser hur människors arbetsliv, privatliv och hälsa påverkar varandra över lång tid. Syftet är att öka kunskapen om hur riskerna för sjukdom och ohälsa kan minskas och på så sätt bidra till bättre folkhälsa. 

SLOSH finns vid Stressforskningsinstitutet, en del av Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. 

Projektledare för SLOSH är Hugo Westerlund, professor i epidemiologi.

Information om tillgång till SLOSH-data 

SLOSH:s hemsida