Sara Risberg - Redaktör på Riksarkivet i Stockholm

Latin kan tyckas vara ett smalt ämne, men språket och litteraturen har än idag betydelse för förståelsen av vår kultur och historia.

Sara Risberg, Svenskt Diplomatarium
Foto: Emre Olgun

Vad har du för utbildning? 

Jag har en filosofie doktorsexamen i latin. Under grundutbildningen läste jag även engelska, allmän språkkunskap (inkl. antik grekiska) och praktisk svenska. Senare har jag breddat mig och läst lite fornsvenska.

Vilket ämne har du läst på Romklass?

Latin och allmän språkkunskap med antik grekiska.

Vad jobbar du med idag?

Jag jobbar på Riksarkivet i Stockholm som redaktör på Svenskt Diplomatarium. Svenskt Diplomatarium / Diplomatarium Suecanum är en bokserie som har publicerats sedan 1829. I den utges i kronologisk ordning de brevtexter från medeltiden där Sverige eller svenskar berörs. Utöver själva brevtexerna publiceras också detaljerade sammanfattningar av innehållet, och både språk och innehåll kommenteras, för att göra de svårlästa medeltida texterna mer tillgängliga. Jag ansvarar också för Svenskt Diplomatariums huvudkartotek över medeltidsbreven, SDHK, som är ett digitalt register över de omkring 44 000 svenska medeltida brev vi känner till idag. Genom registret blir även information om de brev som ännu inte givits ut i bokserien tillgänglig.

Drygt hälften av de medeltida brevtexterna förvaras i Riksarkivet, både som original på pergament eller papper och som medeltida eller eftermedeltida avskrifter. I mitt arbete har jag också till uppgift att ta hand om medeltidssamlingen, besvara förfrågningar från allmänheten kring brevmaterialet och att ta emot forskare som kommer på besök till läsesalen på Riksarkivet.

Vilken betydelse har utbildningen haft för ditt nuvarande arbete?

Att ha doktorerat i latin eller nordiska språk är en förutsättning för att arbeta på Svenskt Diplomatarium, eftersom vi jobbar med utgivning av texter som huvudsakligen är skrivna på just latin eller fornsvenska.

Varför ska man läsa latin på universitetet?

Själv började jag läsa latin på universitetet för att få en språkhistorisk grund tillsammans med kunskap om antik och medeltida litteratur och historia. Dessutom blir man en stjärna på grammatik!

Latin kan tyckas vara ett smalt ämne, men språket och litteraturen har än idag betydelse för förståelsen av vår kultur och historia. Det är också ett tufft och svårt ämne som kräver mycket och hårt pluggande. Trots att jag ’försökte sluta’ flera gånger återvände jag hela tiden till ämnet. Det fanns något som lockade för mycket! Belöningen för mödan blev för mig att möta det medeltida brevmaterialet i samband med att jag skrev min kandidatuppsats. Inför forskarutbildningen tvekade jag aldrig en sekund.

Vad har du lärt dig?

Förutom det ovannämnda har jag lärt mig disciplin, effektivitet och noggrannhet! Genom att studierna ledde till forskarutbildning och sedan ett arbete inom forskningen fortsätter jag lära mig nya saker varje dag på jobbet. Jag lär känna medeltidens människor, vilka de var, var de bodde, hur deras vardag och kontakter med omvärlden såg ut. Och hur de använde språket, både latin och fornsvenska.

Har du några råd att ge till nya studenter?

Att känna efter vilket ämne som känns givande, intressant och spännande utan att fundera så mycket på vad det kan ge för jobb i framtiden.

På denna sida