Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Stockholm före Stockholm

Du får kunskap om Stockholmsområdets arkeologiska lämningarna från forntiden fram till ca 1300. Genom litteraturstudier, fältexkursioner och ett eget arbete ska kursen ge redskap för tolkning och analys av Stockholm före Stockholm ur olika aspekter. Kursen har en tvärvetenskaplig profil där bl.a. kulturgeografi, religionshistoria och ortnamn behandlas.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen

Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Stockholm före Stockholm har som målsättning att ge kunskap om Stockholms och Stockholmsområdets bakgrund med fokus på de arkeologiska lämningarna från forntiden fram till ca 1300. Kursen har en tydlig tvärvetenskaplig profil där arkeologi, kvartärgeologi, kulturgeografi, religionshistoria och ortnamnsforskning finns representerade. Undervisning sker genom föreläsningar en kväll i veckan. Exkursioner till arkeologiska platser i Stockholmsområdet ingår. Kursen vänder sig till lärare, Stockholmsguider, aktiva i hembygdsrörelsen och de som vill veta mer om den senaste forskningen kring Stockholms lokala förhistoria.

Undervisningen sker på campus.

Fyra studenter står på en bro som leder till Skeppsholmen, Stockholm.
  • Kursupplägg

    Stockholm före Stockholm, 15hp, ges varje hösttermin.

    Kursen består av två delkurser:
    Arkeologisk fältuppgift (7,5hp)
    Projektarbete (7,5hp)

    Föreläsningarna äger rum på torsdagkvällar, kl. 18-20, i Wallenberglaboratoriet, Lilla Frescati väg 7, plan 3, sal 335. Information om exkursion och museibesök får ni separat vid ett undervisningstillfälle.

    Delkurser

    Stockholm före Stockholm är en fristående kurs som omfattas av 15hp. Kursen består av två delkurser Arkeologisk fältuppgift och Projektarbete.

    Undervisning

    Undervisningen sker i obligatoriska lärarledda föreläsningar, exkursioner i form av fältstudier eller museibesök, samt kursuppgifter.

    Kursmål

    Efter avslutad kurs ska du kunna:

    -Utveckla och uttrycka din kunskap kring och ditt förhållningssätt till Stockholm, det omkringliggande landskapet och relationer med omvärlden.
    - Ha kännedom om olika slag av kulturlämningar och kulturmiljöer från stenåldern till tiden före ca 1300 som det fysiska landskapet i och kring Stockholm kan innehålla, t.ex. bebyggelselämningar, gravfält och fyndplatser.

    - Vara medveten om att landskap har både materiella och immateriella dimensioner. Inse att olika grupper av människor (exempelvis fria/ofria; barn/vuxen; kvinna/man) har olika möjligheter att göra avtryck i landskap, på kartor och i våra analyser, dels på grund av vår egen förförståelse, och dels på grund av ojämlikhetsförhållanden under gågna tider.

    - Kunna planera och genomföra en egen muntlig uppgift som sätter Stoickholmslandskapet på mikro- och makronivå i fokus samt att omvandla dessa erfarenheterna till en reflekterande analys i form av en skriven uppgift.

    Examination

    Kursen examineras genom kursuppgifter och en sluttentamen. Den obligatoriska närvaron (80%) måste också vara uppfylld.

     

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

     

  • Kursrapporter

  • Kontakt


     

    Kursansvarig lärare
    Studieadministratör
    Studievägledare