Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Miljöhumaniora IV – Fältarbete natur/kulturmiljö

Kursens mål är att ge studenterna möjlighet att pröva olika metoder för fältarbete i natur-och kulturmiljöer. Dessa kunskaper baserar sig i miljöhumaniorans mer-än-mänskliga perspektiv och utforskar olika slags vård, och hållbarhetsetik och analyser inom detta område. Bland dessa ingår metodkunskaper i integrerad natur/kulturmiljö inventering och analys. Studenterna får också ta del av fältarbetstekniker som fokuserar på intervju-arbete, samt utforskande med konstnärliga metoder. Kursen ger fördjupade färdigheter och förmågor för framtida arbetsliv. Studenterna kommer att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar i fältarbetet. Det innebär att få planera inventerings- och rapporterings uppgifter inom hållbarhetsområdet, samt att under handledning genomföra kvalificerade uppgifter i fältarbetet. Studenterna kommer att utvärdera varandras arbete. Vid behov knyts fältarbetet till den problematik som senare ska behandlas i uppsatsarbetet.

Arbetet utgår från fördjupade diskussioner av begreppet natur- och kulturmiljöer och kopplar det till en vidgad diskussion av ekologier, samt gör nedslag i samtida teoretiska och metodologiska diskussioner i ett antal tematiska seminarier och föreläsningar.

Genom sin inriktning är kursen användbar för många yrken som arbetar med samhällets hållbarhetsutmaningar. Innehållet ger verktyg för utföra fältarbete med utgångspunkt i miljöhumaniora, särskilt med avseende på natur- och kulturmiljövård.

  • Kursupplägg

    Undervisning

    Undervisningen sker i form av föreläsningar/seminarier, samt studiebesök och exkursioner. Viss onlineundervisning kan förekomma. Vissa av dessa undervisningselement är obligatoriska och kan kompletteras vid frånvaro, med skriftlig uppgift.

    Undervisningen sker på engelska. För mer detaljerad information hänvisas till kursbeskrivningen. Kursbeskrivningen finns tillgänglig senast en månad före kursstart.

    Förväntade studieresultat

    För godkänt resultat ska studenten kunna:

    Avseende kunskap och förståelse:

    • Kunna redogöra för olika miljöhumanistiska fältmetoder och inhämta kunskap om hur de kan tillämpas inom natur- och kulturmiljövården
    • Visa fördjupad kunskap om olika typer vård och hållbarhetsetik som är relevant för natur- kulturmiljövården
    • Kunna redogöra för hur beslut inom natur- kulturmiljövården kan påverka livsmöjligheterna för framtida generationer

    Avseende färdighet och förmåga:

    • Kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar inför fältarbetet
    • Planera kvalificerade uppgifter inom natur- och kulturmiljöinventering med adekvata metoder genomföra fältuppgifter inom givna tidsramar
    • Att genomföra ett begränsat fältarbete
    • Att samverka med olika grupper och/eller representanter för omgivande samhälle

    Avseende värderingsförmåga och förhållningssätt:

    • Göra bedömningar av vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter av fältarbetets upplägg och genomförande
    • Att utvärdera eget och andras fältarbete

    Examination

    Kursen examineras genom skriftliga inlämningsuppgifter inför seminarier samt i form av en inlämnad slutuppgift som presenteras på ett seminarium. 

  • Kontakt

    Studievägledare
    Utbildningsadministratör