Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Översiktskurs i astronomi, orienteringskurs

Människan har alltid riktat blicken mot stjärnhimlen och funderat över vår plats i världsalltet. Förståelsen för vårt universum har dock ökat närmast explosionsartat under de senaste 100 åren. Följ med på en hisnande resa från de första försöken att hitta systematik på himlen till den moderna astronomin och dess utvidgade horisonter.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Alla antagna till kurser på Institutionen för astronomi kommer att få ett välkomstbrev via e-post med viktig information om studierna. Har du inte fått mail senast i mitten av augusti, kontakta vår studievägledning! Fäll ut och läs mer.

Upprop

Kurser på Institutionen för astronomi har inget upprop, utan undervisningen börjar direkt i samband med första föreläsningen.

Registrering

På de flesta av kurserna på Institutionen för astronomi kan du själv registrera dig med hjälp av ditt universitetskonto. Registreringen öppnar generellt två veckor innan kursstart och du ska ha registrerat dig senast en vecka efter kursstart. Om du har problem med registrering, kontakta vår studentexpedition. Kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Klicka här för att webbregistrera dig.

Lärplattform

Alla kurser på Institutionen för astronomi använder lärplattformen Athena. När du är registrerad bör kursen dyka upp automatiskt så fort du loggat in i Athena. Om du inte kan se kursen, kontakta vår studentexpedition.

Antagen med villkor

Du som är antagen med villkor behöver kontakta vår studievägledning innan du kan registrera dig. Gör detta så fort som möjligt, och i god tid innan kursen börjar. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida.

Reservplacerad

Är du reservplacerad på någon av våra kurser? Du blir alltid kontaktad av oss via e-post om du får en plats. Vi antar generellt ingen från reservlistan om det gått mer än 1 vecka efter kursstart.

Hitta till Institutionen för astronomi

Kurser på Institutionen för astronomi hålls i byggnaden AlbaNova som ligger mellan Frescati campus och KTH.

Hitta till AlbaNova.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Orionnebulosan
Orionnebulosan med dess tillhörande hopar av unga stjärnor. Detta berömda objekt är födelseplatsen för många massiva stjärnor och även ett av de närmaste stjärnbildningsområdena. Bildrättigheter: ESO/G. Beccari

Målet med kursen är att ge en god överblick av dagens astronomi. Under kursens gång berörs alla områden som ingår i modern astronomi, från vårt eget solsystem till universums storskaliga struktur. Vi tar upp det vetenskapliga arbetssättet, och tittar på instrument och observationsteknik. I kursen behandlas stjärnornas struktur och utveckling, Vintergatan och andra galaxer samt universums födelse och utveckling. På vägen gör vi uppehåll vid speciella objekt som pulsarer, kvasarer och svarta hål. I dagens astronomi kan många objekt och företeelser förklaras utifrån fysikaliska principer, men nya frågor uppstår ständigt. Om du vill få en överblick av modern astronomi utan speciella förkunskaper i matematik och fysik, är detta kursen för dig.

  • Kursupplägg

    Under höstterminen 2024 ges kursen på distans. Skriftlig tentamen på plats i AlbaNova (30/11). Frivilliga träffar under kvällstid (tisdagar 18-20) via Zoom, med start 3/9.

    Under vårterminen 2024 ges kursen i campus AlbaNova, Roslagstullsbacken 21, Stockholm.

    I kursen ingår en laboration som måste bli godkänd för att få godkänt i hela kursen. Laborationen genomförs på egen hand och introduceras av en laborationsassistent, som också rättar laborationsrapporterna.

    Undervisning

    HT2024: På distans, via Athena. Korrespondens via kurssidan i Athena.

    VT2024: I campus och via Athena. Korrespondens via kurssidan i Athena.

    Förberedelser

    • Se till att du har uppgifterna för ditt Universitetskonto
    • Bekanta dig med Athena och Zoom.
    • Se till att du har program installerade för att se/läsa mp4- (video) respektive PDF-filer (om inget förinstallerat videoprogram fungerar är VLC media player ett alternativ)
    • Se till att du har ett program som du kan använda för att skriva din laborationsrapport och som kan skapa en PDF, t.ex. LibreOffice.

    Examination

    Skriftlig tentamen i lokal i AlbaNova, Roslagstullsbacken 21, Stockholm, samt laboration, som genomförs på egen hand, med hjälp från laborationsassistent.

    Examinator

    Magnus Näslund (vt2024/ht2024).

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

    HÖSTTERMINEN 2024

    Träffar under tisdagskvällar kl. 18-20 fr.o.m. 3/9, via mötesverktyget Zoom.

    Tentamen: lördagen den 30 november kl. 14-17 i AlbaNova universitetscentrum, Roslagstullsbacken 21, Stockholm. Lokal: FD5.

     

    VÅRTERMINEN 2024

    Föreläsningar under måndagskvällar kl. 18-20 fr.o.m. 15/1 i AlbaNova universitetscentrum, Roslagstullsbacken 21, Stockholm. Lokal: FR4.

    Tentamen: i april, i AlbaNova universitetscentrum, Roslagstullsbacken 21, Stockholm. Lokal: FR4.

     

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Comins, N. F., Discovering the Universe, 11:e upplagan (paperback), W. H. Freeman and Co, Macmillan international, New York.

    Kursboken kan köpas i bl.a. Akademibokhandeln i city, Mäster Samuelsgatan 32, Stockholm och i nätboklådor som Bokus, Adlibris eller Amazon.se. Utöver boken tillkommer även en laborationsinstruktion, men den finns under kurssidan i Athena.

    OBS! Prisskillnaden mellan olika företag kan vara mycket stor för denna bok, trots samma ISBN-nummer. Ibland kan boken levereras med extramaterial, såsom CD-skiva eller inloggningskod till bokförlagets hemsida, vilket kan motivera en viss prisskillnad. Det kan vara idé att höra efter med säljaren vad som gäller för den bok som de säljer. För kursen krävs endast boken, så det är upp till dig att avgöra om du vill betala för extramaterial.

  • Kursrapporter

  • Kontakt

    Studievägledare och studentexpedition nås via studieinfo@astro.su.se.