Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Floristik

Artkunskap är allmänbildning för såväl biologer som för lärare som undervisar i biologi. Floristik är kunskapen om vilka vilda växtarter som finns i ett område, vad de heter och hur de identifieras. Under lärarledda dagsexkursioner lär du dig känna igen och artbestämma växter i deras rätta miljö.

Floristik
Foto: Ossian Rydebjörk

Den här kursen erbjuder dig att studera kärlväxter, framför allt blomväxter men också barr-, ormbunks- och lummerväxter. Under kursen får du lära dig de begrepp och morfologiska termer som krävs för att använda bestämningslitteratur samt hur du identifierar kärlväxter med bestämningsnyckel. Vi besöker flera olika biotoper under kursen och har möjlighet att studera växterna i deras rätta miljö. Du lär dig att i fält identifiera de vanligaste växterna i den mellansvenska floran, deras vetenskapliga namn, morfologi, ekologi och utbredning.

Information till antagna sommarterminen 2024

Välkommen till sommarstudier vid BIG! Öppna här, läs och hör av dig om du har frågor.

Det är ditt ansvar att se till att du är registrerad på rätt kurs. Om du inte registrerar dig så kan din plats gå till en reserv. Men det är viktigt att du bara registrerar dig på kurser du verkligen planerar att gå, annars tar du plats för någon annan.

Registreringsperioder sommaren 2024

OBS! För att vi ska kunna ge alla studenter effektiv hjälp bör du innan registrering noga läsa vår information för antagna studenter.

  • Registrering för samtliga kurser öppnar 29e april och stänger söndagen drygt en vecka innan kursstart.
  • Praktik, forskningspraktik och examensarbeten på avancerad nivå är öppna för registrering hela terminen (se mer i informationen till antagna i länken ovan).

Om du har problem att registrera dig ska du kontakta vår studentexpedition innan sista registreringsdag. Annars förlorar du platsen på kursen.

Webbregistrera dig här

Reservplats

Om du har fått en reservplats kan du komma in på din önskade utbildning om någon tackar nej till sin plats. Du måste i så fall bekräfta att du vill ha platsen genom att delta på reservuppropet för respektive kurs. För praktik, forskningspraktik och examensarbete på avancerad nivå se mer information i länken till antagna ovan.

Läs mer om reservupprop

Mer information om dina studier hos oss

På vår webbplats hittar du mer information kring dina studier hos oss.

su.se/big

  • Kursupplägg

    Kursen inleds med en föreläsning men bedrivs i övrigt uteslutande utomhus i fält med obligatoriska exkursioner. Med kollektivtrafiken når vi nya lokaler varje dag så vi kan studera artsammansättningen för olika biotoper. Väl ute studerar vi vilda växter tillsammans och övar på att använda bestämningsnyckel. Målet är att behärska bestämningsnyckeln samt att lära sig ca 200 arter utantill och det är det vetenskapliga namnet (på latin) som gäller. Förutom kursbok behöver du en handlupp för att kunna undersöka växterna. Som avslutning på kursen får du visa att du kan namnen på våra vanligaste växter och att du kan använda bestämningsnyckeln.

    Undervisning

    I grupper om ca 10–12 studenter genomförs exkursioner ledda av en lärare/kursassistent. En del växter demonstreras av läraren men de flesta identifierar du med hjälp av bestämningsnyckel och stöd av läraren. Det är mycket utantillkunskap som ska läras in och det kommer krävas en hel del studier även på fritiden. Vi genomför exkursionerna oavsett väder så tänk på att komma rätt förberedd varje dag.

    Examination

    Examinationen är uppdelad i två delar. En tenta är i fält där dina utantillkunskaper testas dvs känna igen arter och deras vetenskapliga namn. Andra tentan är inomhus då dina färdigheter i artbestämning med bestämningsnyckel testas.

    Examinator

    Eva Larsén
    E-post: eva.larsen@su.se

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Krok & Almquist, Svensk Flora, 29:e upplagan. OBS! boken behövs redan första dagen!

    Övrig utrustning: Lupp x10 OBS! lupp behövs redan första dagen! (tips: googla på "botaniklupp" och beställ en i för dig lämplig prisklass), anteckningsmaterial för fältanteckningar, lunchmatsäck, kläder efter väder (paraply skyddar din bok). Husdjur är inte tillåtna på kursen.

  • Mer information

    Efter kursen

    Efter avslutad kurs kommer du förhoppningsvis vara sugen på att lära dig ännu mer om växter! Få en större floristisk bredd genom påbyggnadskursen Kärlväxtfloristik 7.5 hp (sommarkurs) och fördjupa dig i växtsystematik genom masterkursen Växternas diversitet och evolution – ett globalt perspektiv 15 hp.

  • Kontakt