Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Avancerad forskningspraktik i biologi I

Med avancerad forskningspraktik i biologi kan du utveckla din förmåga att arbeta självständigt och kritiskt på en vetenskaplig frågeställning. Genom att delta i det dagliga arbetet får du en fördjupad förståelse för verksamheten vid en biologisk institution.

I avancerad forskningspraktik i biologi styr du själv till stor del vad du lär dig, genom att välja handledare och uppgift utifrån ditt egna intresse. Målet är att du ska kunna planera ditt arbete systematiskt utifrån arbetsplanen (se Kursupplägg), självständigt genomföra uppgifterna, och identifiera lösningar till de situationer du möter under praktiken. Du ska även kunna dokumentera ditt arbete på ett ändamålsenligt sätt. Viktiga förmågor såväl för dina fortsatta studier som framtida arbete.

Information till antagna sommarterminen 2024

Välkommen till sommarstudier vid BIG! Öppna här, läs och hör av dig om du har frågor.

Det är ditt ansvar att se till att du är registrerad på rätt kurs. Om du inte registrerar dig så kan din plats gå till en reserv. Men det är viktigt att du bara registrerar dig på kurser du verkligen planerar att gå, annars tar du plats för någon annan.

Registreringsperioder sommaren 2024

OBS! För att vi ska kunna ge alla studenter effektiv hjälp bör du innan registrering noga läsa vår information för antagna studenter.

  • Registrering för samtliga kurser öppnar 29e april och stänger söndagen drygt en vecka innan kursstart.
  • Praktik, forskningspraktik och examensarbeten på avancerad nivå är öppna för registrering hela terminen (se mer i informationen till antagna i länken ovan).

Om du har problem att registrera dig ska du kontakta vår studentexpedition innan sista registreringsdag. Annars förlorar du platsen på kursen.

Webbregistrera dig här

Reservplats

Om du har fått en reservplats kan du komma in på din önskade utbildning om någon tackar nej till sin plats. Du måste i så fall bekräfta att du vill ha platsen genom att delta på reservuppropet för respektive kurs. För praktik, forskningspraktik och examensarbete på avancerad nivå se mer information i länken till antagna ovan.

Läs mer om reservupprop

Mer information om dina studier hos oss

På vår webbplats hittar du mer information kring dina studier hos oss.

su.se/big

  • Kursupplägg

    Innan du söker bör du läsa under rubriken Mer information för att få reda på var du kan göra praktik, hur du hittar en praktikplats och vad som gäller när du skriver arbetsplanen.

    Undervisning

    Undervisningen under forskningspraktiken sker genom handledning. Under kursen deltar du i det dagliga arbetet i forskargruppen, vilket exempelvis kan inkludera laborationer, fältarbete, dataanalyser, inläsning av litteratur, seminarier och gruppmöten. I kursen ingår också att dokumentera planering, genomförande och reflektioner av arbetet i en loggbok.

    Examination

    Du redovisar forskninspraktiken i form av en loggbok. Det innebär att du skall ägna en stund varje dag under praktikperioden åt att skriva ner vad du har gjort under dagen och reflektera över det. Forskningspraktiken examineras utifrån din loggbok och ett utlåtande från din handledare.

    Examinator

    Kenneth Ekvall
    E-post: kenneth.ekvall@su.se
    Telefon: 08-16 4071
    Möte bokas via e-post

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

    Avancerad forskningspraktik i biologi 7,5 hp ska motsvara 4,5 veckors heltidsarbete. Kursen har inga fasta start och slutdatum, men du bör söka kursen för den period som bäst stämmer med när du vill göra praktiken. Vilka veckor du ska praktisera och vilka arbetstider du ska ha kommer du överens om med din handledare och specificerar sedan i arbetsplanen som godkänns av examinatorn.

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Forskningspraktik i biologi har ingen fastställd kurslitteratur. Beroende på praktiken kan du behöva läsa in en del material, det kommer du i så fall överens om med din handledare.

  • Kursrapporter

    Sammanställningarna gäller för hela år (inte bara vårterminen)

  • Mer information

    Forskningspraktik erbjuds på grundläggande och avancerad nivå. Dessa bedrivs alltid på en arbetsplats där forskning är huvudsysslan, för grundnivå ska den bedrivas inom Stockholms universitet, för forskarpraktik utanför Stockholms universitet bör du gå den avancerade kursen. För praktikplatser på arbetsplatser där huvudverksamheten inte är forskning erbjuder vi Praktik i biologi.

    Om du är osäker på om din tilltänkta arbetsplats kan godkännas, eller om du är osäker på vilken kurs du ska söka till, ska du kontakta examinator (se "Kursupplägg").

    Läs mer om våra olika praktikkurser

    Praktiken kan genomföras i Sverige eller utomlands. Som student vid Stockholms universitet har du via Erasmus+ möjlighet att ansöka om stipendium för att praktisera vid ett företag eller en organisation i något av de länder som ingår i Erasmusprogrammet.

    Så ansöker du

    Innan du börjar praktiken måste du följa samtliga dessa steg:

    • Ansök som vanligt på Antagning.se. Sök för den period som stämmer bäst med dina planer.
    • När ansökan stängt får du en länk till ett formulär där du fyller i arbetsplats och arbetsplan (se mer information nedan). Deadline för inlämning ligger normalt ca en månad efter att ansökan stänger.
    • När arbetsplats och arbetsplan godkänts av examinatorn så blir du antagen (förutsatt att du är behörig) och du kan webregistrera dig. Notera att du måste ha blivit godkänd på Avancerad forskningspraktik i biologi I innan du kan antas och registrera dig på Avancerad forskningspraktik i biologi II.

    Du kan inte påbörja praktiken förrän du har registrerat dig på kursen! Detta är viktigt eftersom du inte är försäkrad av universitetet förrän du är registrerad.

    Arbetsplatsen

    Det är ditt ansvar att hitta praktikplats och handledare, BIG har ingen förmedling av praktikplatser. För att få ut mest av kursen, är det viktigt att du tänker noga på vad dina personliga mål är med kursen, och vilken forskargrupp som kan hjälpa dig att uppnå dem. När du hittat en grupp som passar dina intressen och mål så tar du själv kontakt med forskaren i fråga. En bra träning inför att söka arbete.

    Ta kontakt med de arbetsplatser du skulle vilja praktisera på i god tid, gärna innan du söker kursen, vissa arbetsplatser behöver god tidsmarginal för att kunna planera in en praktik.

    Forskningspraktik vid Stockholms universitet

    Forskning inom biologi vid Stockholms universitet spänner över hela ämnet från ämnen som genomik, växthusgas-producerande baltiska musslor och kostnaden av avancerade hjärnor till naturresurshantering. Så det finns många spännande forskargrupper att välja mellan för din praktikplats.

    Du hittar information om de olika forskargrupperna och deras kontaktuppgifter på institutionernas webbplatser:

    Praktik utanför Stockholms universitet

    Det är även möjligt att göra praktik vid andra arbetsplatser än Stockholms universitet, så länge som det är en arbetsplats som har forskning som huvudsaklig verksamhet (annars bör du söka kursen Praktik i biologi, se ovan).

    Arbetsplanen

    Arbetsplanen är en överenskommelse mellan dig, din handledare och examinatorn, för att försäkra att ditt arbete under praktiken är relevant för kursen. När du skriver arbetsplanen bekantar du dig med arbetsplatsen, handledaren och vad som kommer att förväntas av ditt arbete. Det är därför viktigt att du tar fram planen i samråd med din handledare, medan du skriver planen självständigt.

    När du sökt kursen, och anmälan har stängt, får du en länk till ett formulär där du fyller i och skickar in din arbetsplan. För att du ska bli antagen till kursen måste arbetsplanen godkännas av examinatorn (se "Så ansöker du" ovan). Följande punkter ska finnas med i arbetsplanen:

    • Handledarens namn, befattning och e-postadress
    • Preliminärt startdatum
    • Beskrivning av arbetsplatsen (max 150 ord)
    • Arbetsuppgifter (max 150 ord)
    • Förväntningar och egna lärandemål (max 150 ord)
    • Tidsplan där du specificerar ungefär hur många dagar/veckor du kommer spendera på de olika arbetsuppgifterna

    Formuläret är på engelska men det går bra att skriva på svenska.

  • Kontakt

    Utbildningsadministratör kandidatnivå
    Studievägledare masternivå