Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Internationella relationer II

Kurserna i internationella relationer ger kunskap om de politiska, ekonomiska och historiska förutsättningarna för aktuella internationella problem som till exempel globaliseringens konsekvenser, internationell säkerhet, samt samarbete och integration både på regional och global nivå.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Välkommen till Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer! Vi tillämpar enbart webbregistrering till våra kurser och kommer inte ha några fysiska upprop. Kursregistrering sker i ladok och är öppen mellan 12/8-18/8.

Vänligen notera att du förlorar din plats på kursen om du inte kursregistrerar dig i tid. Behöver du hjälp eller har du frågor är du välkommen att maila oss på studentexpeditionen@ekohist.su.se

Läs mer på vår hemsida: Ny student - Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen ger fördjupande kunskaper inom internationella relationer (IR)-ämnets tre inriktningar: internationell säkerhet, internationella institutioner och internationell politisk ekonomi. Speciellt fördjupas kunskaperna om det ökande internationella samarbetet, såväl ekonomiskt som politiskt, efter 1945. Olika typer av globala utmaningar och lösningar diskuteras på kursen. Kursen ger färdigheter i att bedriva forskningsarbete och akademiskt skrivande, samt fördjupade kunskaper om teori och metod inom ämnet internationella relationer. Kursen avslutas med att studenten författar en mindre IR-relevant uppsats som presenteras muntligt.

  • Kursupplägg

    Kursen består av 4 delkurser:

    Delkurs 1: Internationellt samarbete kring globala utmaningar (7,5 hp)
    Kursen syftar till att fördjupa kunskaper i hur stater samarbetar kring komplexa utmaningar bortom nationella lösningar. Utifrån ett problemorienterat fokus behandlar kursen: olika typer av globala utmaningar relaterade till samarbete,
    säkerhet och politisk ekonomi; vilka samarbetsproblem stater ställs inför med anledning av dessa utmaningar; samt vilka lösningar de valt för att hantera dem. Även icke-statliga aktörers engagemang behandlas. Kursen kombinerar traditionella teorier om internationellt samarbete med moderna organisatoriska teorier och ger träning i att applicera teorierna på historiska och aktuella debatter inom kursens tema.

    Delkurs 2: Fördjupningsstudier i IR (7,5 hp)
    På denna delkurs väljer man en av flera kurser för att fördjupa sig inom olika inriktningar. De valbara delkurserna har det gemensamt att de utgår från dagsaktuella frågor inom inriktningarna, och diskuterar dessa ur ett IR-perspektiv. Utbudet av valbara delkurser kan variera terminsvis. För aktuellt utbud, se hemsidan https://www.ekohist.su.se/utbildning. Kursen övar även studenten i ett kritiskt akademiskt förhållningssätt och skrivande, samt i muntlig framställning.

    Delkurs 3: Forskningsfärdigheter (7,5hp) 
    Kursen ger en grundläggande introduktion till hur relevant metod, material och litteratur väljs. Kursen syftar till att introducera grundläggande vetenskapsteoretiska frågor samt att skärpa färdigheter för att bedriva forskning (forskningsdesign, forskningsfråga, tillvägagångsätt), att söka relevant litteratur, samt akademiskt skrivande. Detta görs genom att fördjupa kunskap om och förmåga att på ett enkelt sätt använda teorier och centrala metoder inom studiet av internationella relationer (kvantitativa och kvalitativa), och författa en uppsats-PM om ett specifikt IR-relevant ämne.

    Delkurs 4: Självständigt arbete (7,5 hp)
    Kursen består av grupphandledning samt peer review och är inriktad på att skriva ett kortare individuellt vetenskapligt uppsatsarbete. Kursen syftar till att ge studenten de nödvändiga verktygen för att kunna formulera ett forskningsproblem inom internationella relationer, och på en grundläggande nivå relatera detta forskningsproblem till tidigare forskning, samt applicera ett teoretiskt ramverk på problemet och undersöka forskningsfrågan med lämplig metod och material, samt förmåga att hålla den faställda tidsplanen. Vidare ger kursen kunskap i hur uppsatsen försvaras, och hur en opponering genomförs.

    Undervisning

    Undervisning på delkurs 1-4 sker på svenska och engelska.

    Delkurs 1: Internationellt samarbete kring globala utmaningar
    Undervisning sker genom föreläsningar, seminarier, individuella övningar och gruppövningar. Deltagande i moment med skriftliga och muntliga redovisningsuppgifter är obligatoriskt och en förutsättning för att kunskapskontroll ska kunna genomföras, annars rapporteras inget betyg. Frånvaro vid ett seminarie kan kompenseras genom en kompletteringsuppgift. Frånvaro från två eller flera seminarier betyder att studenten måste gå om kursen.

    Delkurs 2: Fördjupningsstudier i IR
    Undervisningen sker i seminarieform, och en gemensam föreläsning. Utöver lärarledda seminarier tillkommer enskilda skrivarbeten. Frånvaro vid ett seminarie kan kompenseras genom en kompletteringsuppgift. Frånvaro från två eller flera seminarier betyder att studenten måste gå om kursen.

    Delkurs 3: Forskningsfärdigheter
    Undervisningen sker på föreläsnings- och obligatoriska seminarier samt peer-återkoppling och obligatorisk biblioteks besök. Frånvaro vid ett seminarie kan kompenseras genom en kompletteringsuppgift. Frånvaro från två eller flera seminarier betyder att studenten måste gå om kursen.

    Delkurs 4: Självständigt arbete
    Undervisning sker genom lärarledda undervisningen som består av föreläsningar samt seminarier med grupphandledning. Mellan seminarierna bedriver studenterna självstudier utifrån lärarens instruktioner och vald litteratur. Till varje seminarium inlämnas en text i enlighet med lärares instruktioner. Studenternas
    inlämnade texter ligger sedan till grund för grupphandledningen vid efterföljande seminarium. Studenterna får undervisning i form av återkoppling på deras löpande inlämningsuppgifter. Muntlig opponering på andra studenters uppsatser, samt muntligt försvar av egna uppsatsen. Frånvaro vid ett seminarie kan kompenseras genom en kompletteringsuppgift. Frånvaro från två eller flera seminarier betyder att studenten måste gå om kursen.

    Examination

    Delkurs 1: Internationellt samarbete kring globala utmaningar
    Examination sker genom obligatoriska seminarier, skriftliga inlämningar, muntliga redovisningsuppgifter, en halvtidsexamination och ett skriftligt slutprov i form av en hemtentamen.

    Delkurs 2. Fördjupningsstudier i IR
    Delkurs examineras genom löpande muntlig och skriftlig examinering, samt en skriftlig slutuppgift. Samtliga kursalternativ examineras genom: (i) två eller flera kortare skriftliga inlämningsuppgifter, och (ii) en avslutande skriftlig inlämningsuppgift.

    Delkurs 3. Forskningsfärdigheter
    Examination sker genom löpande skriftlig inlämningsuppgifter, samt en slutlig PM för examination som betygsätts. Ett uppsats-PM ska innehålla en beskrivning av syftet med den föreslagna undersökningen, frågeställning/ar, vald teori och metod, förslag på empiriskt material samt plan för genomförande.

    Delkurs 4. Självständigt arbete 
    Examination sker i samband med slutseminariet. Delkursen examineras både
    genom skriftlig inlämning och muntlig presentation. Vid betygssättning av självständigt arbete används följande bedömningsgrunder och viktning: bakgrunds forskning, val av teori, motivering av metod, empirisk undersökning, tolkning och analys av resultaten, förmåga att hålla den fastställda tidsplanen för arbetet, presentera egna uppsatsen och opponera en medstuderandes uppsats.

    Inlämningsuppgifter och slutprov för delkurs 1-4 kan skrivas på svenska eller engelska. 

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

  • Kontakt