Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Global politisk ekonomi

Global politisk ekonomi handlar om samspelet mellan ekonomi och politik globalt och över tid. Ämnet tar bland annat upp frågor kring globalisering, säkerhet och hållbarhet ur ett historiskt perpektiv.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Välkommen till Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer! Vi tillämpar enbart webbregistrering till våra kurser och kommer inte ha några fysiska upprop. Kursregistrering sker i ladok och är öppen mellan 12/8-18/8.

Vänligen notera att du förlorar din plats på kursen om du inte kursregistrerar dig i tid. Behöver du hjälp eller har du frågor är du välkommen att maila oss på studentexpeditionen@ekohist.su.se

Läs mer på vår hemsida: Ny student - Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen ger kunskaper om den globala politiska ekonomins förutsättningar och konsekvenser historiskt, samt om modeller och teorier inom global politisk ekonomi. Varje delkurs behandlar ett särskilt tematiskt perspektiv, men frågor kring utveckling, handel och rörlighet av kapital och arbetskraft över nationsgränserna genomsyrar också samtliga delkurser, från olika synvinklar. På samma sätt genomsyras alla delkurser av maktperspektiv på den globala politiska ekonomin - med fokus på klass, genus, och etnicitet, liksom på nord-syd problematik. Kursen utgår både från systemnivån och från den enskilda människans synvinkel.

  • Kursupplägg

    Delkurser

    Delkurs 1. Introduktion till global politisk ekonomi , 7,5 hp
    Delkursen ger en introduktion till global politisk ekonomi ur ett historiskt perspektiv, med sarskilt fokus pa hur dagsaktuella fragor inom faltet kan ses ur ett sadant perspektiv. Kursen ger aven en oversikt av teoretiska traditioner och modeller inom global politisk ekonomi, saval inom som utanfor amnets huvudfara.

    Delkurs 2. Global produktion och arbetsdelning, 7,5 hp
    Delkursen fokuserar pa marknader och ger en oversikt av och insikt om hur grundlaggande villkor for handel, produktion, och arbetsdelning forandrats inom det globala ekonomiska systemet. Delkursen tar bland annat upp fragor om internationella investeringar, transnationella foretag och globala varukedjor.

    Delkurs 3. De internationella relationernas politiska ekonomi, 7,5 hp
    Delkursen fokuserar på stater och ger en översikt av och insikt om betydelsen av internationella relationer för den globala ekonomin över tid. Delkursen tar upp frågor kring internationella avtal och organisationer, ekonomiska samarbeten och regionalism, samt om geopolitik och ekonomiska orsaker till, och konsekvenser av, internationell säkerhet, militarism, och utrikespolitik.

    Delkurs 4. Tillväxt, utveckling och hållbarhet, 7,5 hp
    Delkursen fokuserar på tillväxt, utveckling och hållbarhet, såväl ur ett socialt perspektiv som ett ur ett miljöoch resursperspektiv. Delkursen tar därmed upp frågor främst kring utvecklingsekonomi, samt kring energioch råvaruanvändning över tid, kopplat till den globala politiska ekonomin. Även klimatets roll inom global politisk ekonomi ägnas särskild uppmärksamhet. Slutligen behandlar kursen även skiftande föreställningar om samspelet mellan naturen, människan och samhället.
     

  • Kurslitteratur

  • Kontakt

    Kursadministratör och administrativ studierektor
    Studierektor för ekonomisk historia