Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Finska I

En kurs för dig som redan kan finska och vill fördjupa dina kunskaper i finska! Kursen ingår i Kandidatprogram i språk och översättning, inriktning finska.

En student/besökare i en av de röda fåtöljerna på Stockholms universitetsbibliotek
Foto: Lena Katarina Johansson/Stockholms universitet.

Kursen ger teoretiska kunskaper om finska språket i kombination med färdighet i muntlig och skriftlig kommunikation på finska. Därutöver ges grundläggande kunskaper i språkdidaktik samt finsk litteraturhistoria. Kursen vänder sig till studenter med förkunskaper i språket; undervisnings- och examinationsspråket är finska.

De grundläggande strukturerna i såväl finsk grammatik som fonetik studeras och de teoretiska kunskaperna tillämpas i praktiska språkliga analyser. På kursen tränas såväl muntlig som skriftlig kommunikation. De utmärkande dragen i både skönlitterära och facklitterära texter studeras och de teoretiska kunskaperna tillämpas i praktiken genom övningar inom olika genrer. Vidare studeras och diskuteras det finska språkets ställning i Sverige, med särskilt fokus på utbildning, språkdidaktik och flerspråkighet.

Undervisningsmetoder och planering av undervisning i finska i Sverige behandlas både genom teoretiska genomgångar och praktiska övningar. Kursens innehåll relateras till finskans utveckling och användning i den sverigefinska miljön och undervisningen anknyter kontinuerligt till aktuell forskning.

Undervisningen och examinationen sker på finska. Om du är tveksam beträffande din språkfärdighet kan du rådgöra med studierektorn eller studievägledaren på avdelningen för finska.

Kursen ingår i Kandidatprogram i språk och översättning, inriktning finska, och är inte sökbar som fristående kurs. Kursen Finska för finskspråkiga och blivande lärare I är den motsvarande kursen för dig som vill studera finska på finska och som en fristående kurs. Kursen lämpar sig väl för bland annat dem som vill studera till lärare i finska och översättare (utanför programmet).

Intresserad av att bli översättare?

Om du är intresserad av att bli översättare till eller från finska kan du antingen läsa programmet Kandidatprogram i språk och översättning, inriktning finska eller läsa programmets kurser som fristående. Man kan få samma examen genom att först läsa 60 hp finska (Finska I och Finska II, eller alternativt motsvarande kurser på halvfart: Finska I A och I B samt Finska II A och II B), därefter anmäla sig till kursen Översättning I och fortsätta hela vägen till kandidatexamen.

  • Kursupplägg

    Kursen består av fem delkurser.

    Delkurser

    Språkkunskap 1, 7,5 hp

    På delkursen studeras strukturer i finskan med hjälp av språkvetenskapliga termer och begrepp. Förmågan att identifiera och analysera dessa strukturer i språkligt material tränas. Strukturerna belyses vidare ur ett kontrastivt perspektiv samt ur ett inlärningsperspektiv. Även fonologi och grundläggande regler för finskt uttal behandlas. Under delkursen studeras rekommendationer i finsk och sverigefinsk språkvård.

    Skönlitterära textgenrer och skriftlig kommunikation, 7,5 hp

    Delkursen fokuserar på olika multimodala och skönlitterära textgenrer. Teoretiska kunskaper tillämpas genom analys av skönlitterära genretypiska texter såsom noveller och dikter, med betoning på finsk och sverigefinsk litteratur. Viktiga verktyg för kritisk läsning och textanalys behandlas, liksom litteraturvetenskapliga begrepp.

    Att undervisa i finska, 7,5 hp

    Delkursen ger kunskaper i olika undervisningsmetoder inom språkundervisningen i finska, med särskilt fokus på finskan i Sverige. Under kursens gång behandlas grundläggande teoretiska och praktiska ämnen som är centrala för att kunna planera och genomföra undervisning i finska för olika inlärargrupper. Relevanta kurs- och ämnesplaner diskuteras. I delkursen ingår en orientering om flerspråkiga elevers lärandeprocesser och en kritisk diskussion av flerspråkighet och utbildning.

    Finsk litteraturhistoria, 5 hp

    Delkursen behandlar finsk litteraturhistoria från medeltiden till våra dagar mot en kulturhistorisk bakgrund. Även grundläggande litteraturvetenskapliga termer och begrepp för textanalys övas och termerna sätts in i sitt kulturella och litteraturhistoriska sammanhang.

    Finsk skönlitteratur, 2,5 hp

    I delkursen diskuteras finsk skönlitteratur från 1850 till våra dagar.

    Undervisning

    Undervisningen sker på finska. Den här kursen har schemalagd undervisning via Zoom.

    Undervisningen består av föreläsningar, seminarier samt olika övningar både självständigt och i grupp. Delkursen Finsk skönlitteratur, 2,5 hp har ingen undervisning, bara en muntlig tenta med läraren.

     

    Betygskriterier och betygssättning

    Betygskriterier och betygssättning för kursen Finska I (837 Kb)

    Examination

    Examinationen sker på finska.

    • Delkursen Språkkunskap 1, 7,5 hp, examineras genom två skriftliga tentamina och en skriftlig inlämningsuppgift.
    • Delkursen Skönlitterära textgenrer och skriftlig kommunikation, 7,5 hp examineras genom tre skriftliga inlämningsuppgifter.
    • Delkursen Att undervisa i finska, 7,5 hp examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift och en muntlig presentation.
    • Delkursen Finsk litteraturhistoria, 5 hp examineras genom en skriftlig tentamen.
    • Delkursen Finsk skönlitteratur, 2,5 hp examineras genom en muntlig tentamen.

    Examinator

    Examinatorer för samtliga kurser i finska (210 Kb)

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

  • Kursrapporter

  • Mer information

    Arbetsmarknad

    Kunskaper i finska är en efterfrågad merit i arbetslivet. Inom bland annat kommuner har finskan fått allt större utrymme i och med finskans status som ett av Sveriges fem minoritetsspråk. Finland hör till Sveriges största handelspartners och behovet av finskkunniga inom näringslivet är stort.

    Många läser finska på universitetet för att bli lärare, översättare eller tolkar. Andra väljer språket som ett komplement till en utbildning i ett annat ämne såsom journalistik, statsvetenskap eller ekonomi.

    Kunskaper i finska är viktiga både för en nationell och en internationell karriär – att komplettera med finska ger dig ett försprång vad du än arbetar med.

    Våra kurser i finska lämpar sig väl även för vidareutbildning.

    Efter kursen

    Nästa kurs i progression är Finska II, 30 hp.

  • Möt oss

    Möt våra studenter

    Möt våra forskare

    Bekanta dig med våra forskare och forskningsämnen

  • Kontakt

    Studievägledare, finska