Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Finska för finskspråkiga och blivande lärare I

En kurs för dig som redan kan finska och vill fördjupa dina kunskaper i finska!

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

En student/besökare i en av de röda fåtöljerna på Stockholms universitetsbibliotek
Foto: Lena Katarina Johansson/Stockholms universitet.

Kursen behandlar teoretiska kunskaper om finska språket i kombination med muntlig och skriftlig kommunikation på finska samt grundläggande språkdidaktik. Kursen vänder sig till studenter med förkunskaper i språket; undervisnings- och examinationsspråket är finska.

De grundläggande strukturerna i såväl finsk grammatik som fonetik studeras och de teoretiska kunskaperna tillämpas i praktiska språkliga analyser. På kursen tränas såväl muntlig som skriftlig kommunikation. De utmärkande dragen i både skönlitterära och facklitterära texter studeras och de teoretiska kunskaperna tillämpas i praktiken genom övningar inom olika genrer. Vidare studeras och diskuteras det finska språkets ställning i Sverige, med särskilt fokus på utbildning, språkdidaktik och flerspråkighet. Undervisningsmetoder och planering av undervisning i finska i Sverige behandlas både genom teoretiska genomgångar och praktiska övningar. Kursens innehåll relateras till finskans utveckling och användning i den sverigefinska miljön och undervisningen anknyter kontinuerligt till aktuell forskning.

Kursen är användbar för alla yrken och anställningar där kunskaper i och om finska språket och om finsk kultur krävs eller är av värde för yrkesutövningen, både inom den offentliga eller den privata sektorn. Exempel på sådana yrken är översättare, journalister, tjänstepersoner och lärare i finska.

Undervisningen och examinationen sker på finska. Om du är tveksam beträffande din språkfärdighet kan du rådgöra med studierektorn eller studievägledaren på avdelningen för finska.

Intresserad av att studera till lärare i finska?

Studera till lärare i finska

Intresserad av att bli översättare?

Om du är intresserad av att bli översättare till eller från finska kan du antingen läsa programmet Kandidatprogram i språk och översättning, inriktning finska eller läsa programmets kurser som fristående. Man kan få samma examen genom att först läsa 60 hp finska, därefter anmäla sig till kursen Översättning I och fortsätta hela vägen till kandidatexamen.

  • Kursupplägg

    Kursen består av delkurser om 7,5 hp. Två av delkurserna är obligatoriska för alla studenter. Utöver dessa två väljer studenten två ytterligare delkurser för en kurs om 30 hp.

    Information om vilka delkurser som är valbara under aktuell termin finns tillgänglig senast en månad före kursstart.

    Obligatoriska delkurser

    • Språkkunskap 1, 7,5 hp
    • Sakprosa och skriftlig kommunikation, 7,5 hp.

    Valbara delkurser

    • Skönlitterära textgenrer och skriftlig kommunikation, 7,5 hp
    • Muntlig kommunikation med kulturorientering, 7,5 hp
    • Språk och didaktik i ett flerspråkigt samhälle, 7,5 hp
    • Att undervisa i finska, 7,5 hp.

    Delkurser under HT2024

    • Språkkunskap 1, 7,5 hp (obligatorisk delkurs)
    • Skönlitterära textgenrer och skriftlig kommunikation, 7,5 hp (valbar delkurs)
    • Att undervisa i finska, 7,5 hp (valbar delkurs).

    Delkurser

    Språkkunskap 1, 7,5 hp

    På delkursen studeras strukturer i finskan med hjälp av språkvetenskapliga termer och begrepp. Förmågan att identifiera och analysera dessa strukturer i språkligt material tränas. Strukturerna belyses vidare ur ett kontrastivt perspektiv samt ur ett inlärningsperspektiv. Även fonologi och grundläggande regler för finskt uttal behandlas. Under delkursen studeras rekommendationer i finsk och sverigefinsk språkvård.

    Sakprosa och skriftlig kommunikation, 7,5 hp

    På delkursen studeras och övas olika grundläggande textgenrer inom sakprosa. Centrala begrepp inom argumentationsanalys och retorik behandlas och de utmärkande dragen och normerna för olika textgenrer diskuteras. De teoretiska kunskaperna tillämpas genom analys och framställning av genretypiska texter. Skillnader mellan tal- och skriftspråk i finskan samt språkvård diskuteras.

    Skönlitterära textgenrer och skriftlig kommunikation, 7,5 hp

    Delkursen fokuserar på olika multimodala och skönlitterära textgenrer. teoretiska kunskaper tillämpas genom analys av skönlitterära genretypiska texter såsom noveller och dikter, med betoning på finsk och sverigefinsk litteratur. Viktiga verktyg för kritisk läsning och textanalys behandlas, liksom litteraturvetenskapliga begrepp.

    Muntlig kommunikation med kulturorientering, 7,5 hp

    Delkursen ger förståelse för muntlig kommunikation på finska inom olika grundläggande muntliga genrer. Under delkursen diskuteras centrala begrepp och aktuell forskning om muntlig kommunikation samt finska talspråkets särdrag. Delkursen utforskar både de språkliga aspekterna av muntlig kommunikation och de kulturella och kontextuella dimensionerna, med fokus på sverigefinsk och finsk kontext. Studenternas muntliga presentationer under delkursen anknyter till aktuella kulturella företeelser i sverigefinsk och finsk kontext. Genom praktiska övningar kommer studenterna att utveckla sina färdigheter inom muntlig kommunikation.

    Språk och didaktik i ett flerspråkigt samhälle, 7,5 hp

    Delkursen ger grundläggande kunskaper om samhälleliga faktorer som påverkar undervisning i och förhållandena för finska som ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. Bland annat behandlas teoribildning kring språkideologier och språkpolitik. Grundläggande funktioner för språk samt normer för språkanvändning i olika sociala sammanhang diskuteras. Möjliga utbildningsformer, skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet samt gällande styrdokument diskuteras. Delkursen utvecklar även studenternas medvetenhet om utmaningar och möjligheter för arbetet som lärare i ett nationellt minoritetsspråk. Relationen mellan språk, identitet och lärande diskuteras ur ett normkritiskt perspektiv.

    Att undervisa i finska, 7,5 hp

    Delkursen ger kunskaper i olika undervisningsmetoder inom språkundervisningen i finska, med särskilt fokus på finskan i Sverige. Under kursens gång behandlas grundläggande teoretiska och praktiska ämnen som är centrala för att kunna planera och genomföra undervisning i finska för olika inlärargrupper. Relevanta kurs- och ämnesplaner diskuteras. I delkursen ingår en orientering om flerspråkiga elevers lärandeprocesser och en kritisk diskussion av flerspråkighet och utbildning.

    Undervisning

    Den här kursen har schemalagd undervisning via Zoom. Undervisningen sker på finska. 

    Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och (grupp)övningar.

    Betygskriterier och betygsättning

    Betygskriterier och betygssättning FAB101 (868 Kb)

    Examination

    Examinationen sker på finska.

    • Delkursen Språkkunskap 1, 7,5 hp, examineras genom två skriftliga tentamina och en skriftlig inlämningsuppgift.
    • Delkursen Sakprosa och skriftlig kommunikation, 7,5 hp examineras genom fyra skriftliga eller muntliga inlämningsuppgifter.
    • Delkursen Skönlitterära textgenrer och skriftlig kommunikation, 7,5 hp examineras genom tre skriftliga inlämningsuppgifter.
    • Delkursen Muntlig kommunikation med kulturorientering, 7,5 hp, examineras genom tre individuella muntliga redovisningar samt tre gruppövningar inom undervisningen.
    • Delkursen Språkdidaktik i ett flerspråkighetsperspektiv, 7,5 hp examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift.
    • Delkursen Att undervisa i finska, 7,5 hp examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift och en muntlig presentation.

    Examinator

    Examinatorer för samtliga kurser i finska (210 Kb)

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

    Den här kursen har schemalagd undervisning via Zoom. Observera att varje termin erbjuds tre delkurser, varav en är obligatorisk och två valbara.

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Mer information

    Arbetsmarknad

    Kunskaper i finska är en efterfrågad merit i arbetslivet. Inom bland annat kommuner har finskan fått allt större utrymme i och med finskans status som ett av Sveriges fem minoritetsspråk. Finland hör till Sveriges största handelspartners och behovet av finskkunniga inom näringslivet är stort.

    Många läser finska på universitetet för att bli lärare, översättare eller tolkar. Andra väljer språket som ett komplement till en utbildning i ett annat ämne såsom journalistik, statsvetenskap eller ekonomi.

    Kunskaper i finska är viktiga både för en nationell och en internationell karriär – att komplettera med finska ger dig ett försprång vad du än arbetar med.

    Våra kurser i finska lämpar sig väl även för vidareutbildning.

  • Möt oss

    Möt våra studenter

    Möt våra forskare

    Bekanta dig med våra forskare och forskningsämnen

  • Kontakt

    Studievägledare, finska