Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Att tänka på klimatet: vetenskap, beslutsfattande och folklig opinion

Denna kurs erbjuder en introduktion till klimatvetenskap och till grundläggande delar av vetenskapsfilosofi, och tillämpar samtidigt grundläggande teorier och begrepp från vetenskapsfilosofin på klimatvetenskapen.

Kursen presenterar också grundläggande ekonomiska och etiska aspekter på olika svar på klimatförändringar. Under kursen diskuteras också frågan om förtroende för, och motstånd mot, vetenskap i allmänhet och klimatvetenskap i synnerhet, både från kunskapsteoretiska och psykologiska perspektiv.

Kursen behandlar följande övergripande teman:

• Introduktion till klimatvetenskap

• Klimat och vetenskapsfilosofi

• Policies och beslut som respons på klimatförändringar

• Klimatet och misstroende mot klimatvetenskap

Frågeställningar och ämnen som diskuteras är:

• Processer som kontrollerar Jordens klimat. Det globala klimatet och modeller för Jordsystemet. Historiska och framtida klimatförändringar. "Attribution science".

• Teori och empirisk prövning; sanning och "viability" i vetenskap; probabilistiska värderingar av vetenskapliga teorier och hypoteser; reduktionism och dess gränser; vetenskaplig modellering; projektion vs. förutsägelse; idealisering; analyser av robusthet, fjärilseffekten; hur klimatmodellers output används i IPCC rapporter.

• Utmaningar som extrem osäkerhet ställer ekonomiska modeller för klimatpolicies inför; svårigheter att göra lönsamhetsanalyser inför potentiella klimatkatastrofer; ekonomers standardlösningar på klimatutmaningar och deras för- och nackdelar.

• Förtroende för vetenskap; dess roll i samhället; strategier för att underminera förtroendet för vetenskapen; kunskapsteoretiska och psykologiska aspekter på kunskapsresistens.

För mer utförlig information se kursens engelska hemsida

  • Kursupplägg

    Lärare 
    James Nguyen (kursansvarig)
    Kathrin Glüer-Pagin
    Kevin Noone
    Orri Stefansson
    Åsa Wikforss

    Lärplattform
    Läsanvisningar, detaljerad kursplanering m.m. kommer att lägga upp på kursens Athenasida.
    Antagna studenter som har aktiverat sitt studentkonto och blivit registrerade på kursen blir automatiskt deltagare på kursens Athenasida.

    Undervisningsspråk
    Undervisningsspråk denna termin är på engelska.

    Undervisningsform
    Distanskurs utan fysiska sammankomster.

    Undervisningen består av föreläsningar via Zoom. 

    Förväntade studieresultat, samt uppgifter om betygsskala.
    Se kursplan.

    Examination
    Kursen examineras genom en hemskrivning.

    Kommentar om tillgång till kurslitteratur
    Kurslitteraturen är listad i dokumentet nedan. Majoriteten av litteraturen är antingen gratis tilllgänglig online eller tillgängliga för registrerade studenter via universitetsbiblioteket. Vi strävar efter att göra all litteratur tillgänglig för registerade studenter. Senast en månad innan kursstart kommer vi att uppdatera denna sida med information om huruvida det kvarstår delar av kurslitteraturen som studenter behöver köpa eller låna på egen hand.

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kontakt

    Kursansvarig: James Nguyen james.nguyen@philosophy.su.se

    Studentexpedition: info@philosophy.su.se

    Studierektor: Sama Agahi sama.agahi@philosophy.su.se

    Studievägledning: studievagledning@philosophy.su.se