Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Kunskapsteori och vetenskapsfilosofi

Denna kurs ger en introduktion till två av den teoretiska filosofins centrala områden. Kunskapsteori (eller epistemologi) är studiet av vad kunskap är, och hur vi kan nå kunskap. Ett särskilt framgångsrikt sätt att nå kunskap är genom att använda vetenskapliga metoder.

Men vad är det som egentligen kännetecknar vetenskaplig kunskap? Hur fungerar vetenskapliga teorier, och hur är de, i bästa fall, grundade på observationer? Frågor av det slaget studeras inom vetenskapsfilosofin. Se under Kursupplägg för mer information!

Kursen ges som fristående 7.5 hp-kurs, men är samtidigt en av delkurserna på Teoretisk filosofi I 30 hp, och på första terminen av Kandidatprogram i logik, filosofi och matematik.

 

Registrering

I god tid före kursstart skickas mail ut till alla antagna studenter, med information och instruktioner. Antagna studenter förväntas registrera sig själva (webregistrering).

  • Kursupplägg

    Mer om kursens innehåll:

    Inom det kunskapsteoretiska avsnittet behandlas begreppen kunskap och rättfärdigande samt deras relation till sanning. Vidare avhandlas frågor om kunskapens grunder, källor och räckvidd samt kunskapens sociala karaktär inklusive subjekts ansvar som kunskapssökare och -bärare. Följaktligen ställs och diskuteras svar på frågor som ”Vad är kunskap” ”Vad kan vi veta?” ”Vad utgör goda grunder för kunskap?” samt ”Hur kan och bör kunskap förmedlas i sociala sammanhang?”

    Vad är egentligen vetenskap och vad menas med att något är "vetenskapligt visat"? Hur säker kan man vara på vetenskapliga resultat? Hur resonerar forskare när de tar ställning till en teori? Vilken roll spelar experiment och observationer i vetenskapen? Kan allt förklaras vetenskapligt, och vad är en vetenskaplig förklaring? Går vetenskapen stadigt framåt, och vad menas i så fall med det? Dessa frågor ska vi ta upp i delkursens andra avsnitt, vetenskapsfilosofi. Vi kommer att se vad den gren av filosofin som har vetenskapen som sitt studieobjekt – vetenskapsfilosofin – säger om dem, men också att ha utrymme att själva ta ställning.

     

    Läroplattform: Läsanvisningar, detaljerad kursplanering med mera kommer att läggas upp på kursens Athenasida. Antagna studenter som har aktiverat sitt studentkonto och blivit registrerade på kursen blir automatiskt deltagare på kursens Athenasida.

    Lärare höstterminen 2024 dagkurs: Sören Häggqvist och Åsa Wikforss

    Lärare höstterminen 2024 kvällskurs: Johannes Nyström och Mikael Janvid

    Undervisningsform: Undervisningen kommer att bedrivas i form av föreläsningar och seminariediskussioner. Se kursplan för närvarokrav.

    Examination: Kursen examineras med en salstentamen.
    Förväntade studieresultat, samt uppgifter om betygsskalan: Se kursplanen.

    Betygskriterier: 

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kontakt

    Studentexpeditionen

    Studierektor Mattias Högström mattias.hogstrom@philosophy.su.se

    Studievägledning studievagledning@philosophy.su.se

    Lärare dagkurs Sören Häggqvist soren.haggqvist@philosophy.su.se

    Lärare dagkurs Åsa Wikforss asa.wikforss@philosophy.su.se

    Lärare kvällskurs Johannes Nyström johannes.nystrom@philosophy.su.se

    Lärare kvällskurs Mikael Janvid mikael.janvid@philosophy.su.se