Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Tidigmodern filosofi

Välkommen till denna kurs i filosofihistoria, som behandlar en period i den västerländska filosofins historia – 1500 – 1700-talen – vars betydelse för dagens filosofi, och för västerländsk kulturhistoria i allmänhet, knappast kan överskattas. Se under Kursupplägg för mer information!

Kursen ges som fristående 7.5 hp-kurs, men är samtidigt en av delkurserna på Teoretisk filosofi I 30 hp, och på första terminen av Kandidatprogram i logik, filosofi och matematik.

 

Registrering

I god tid före kursstart skickas mail ut till alla antagna studenter, med information och instruktioner. Antagna studenter förväntas registrera sig själva (webregistrering).

  • Kursupplägg

    Mer om kursens innehåll: Den tidiga moderna filosofin–ibland också kallad den klassiska moderna filosofin–börjar någon gång på 1500-talet och sträcker sig till slutet på 1700-talet. Den här kursen är en introduktion till denna tidsperiod i den västerländska filosofins historia. Den börjar med Montaignes skepticism och slutar med Kants originella vändning av filosofin bort från objekten för erfarenheten mot erfarenheten själv. Kursen tar vidare upp filosofer som Descartes, Hobbes, Spinoza, Locke, Leibniz, Berkeley och Hume, men även tänkare som Isaac Newton, Pierre Bayle, Christian Wolff och Voltaire samt kvinnliga filosofer som Princessan Elizabeth, Mary Astell, Margeret Cavendish och Anne Conway kommer att figurera i kursen. Några av de klassiska filosofiska problem som kursen behandlar är yttervärldsskepticismen, kropp-själ problemet, primära och sekundära egenskaper, kunskapsteoretisk realism och idealism, mekanismen, Guds existens, det ondas problem, men också synen på människan och frågor relaterade till det om rasism, slaveri och vad som är manligt och kvinnligt.

    Läroplattform: Läsanvisningar, detaljerad kursplanering med mera kommer att läggas upp på kursens Athenasida. Antagna studenter som har aktiverat sitt studentkonto och blivit registrerade på kursen blir automatiskt deltagare på kursens Athenasida.

    Lärare höstterminen 2024: Henrik Lagerlund

    Undervisningsform: Undervisningen kommer att bedrivas i form av föreläsningar och seminariediskussioner. Se kursplan för närvarokrav.

    Examination: Kursen examineras med en salstentamen.
    Förväntade studieresultat, samt uppgifter om betygsskalan: Se kursplanen.

    Betygskriterier: 

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kontakt

    Studentexpeditionen

    Studierektor Mattias Högström mattias.hogstrom@philosophy.su.se

    Studievägledning studievagledning@philosophy.su.se

    Lärare: Henrik Lagerlund henrik.lagerlund@philosophy.su.se