Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Relativitetsteori, orienteringskurs

Einsteins båda relativitetsteorier utgör en av 1900-talets viktigaste landvinningar inom fysiken. Den här kursen förklarar innehållet i den speciella relativitetsteorin med ett minimum av matematik, och ger en översiktlig introduktion till den allmänna relativitetsteorin.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Alla antagna till Fysikums kurser får ett välkomstbrev av oss via e-post. Där finns viktig information inför dina studier. Har du inte fått mailutskicket senast i mitten av augusti, kontakta vår studievägledning! Fäll ut och läs mer.

Upprop

Kurser på Fysikum har oftast inget upprop, utan undervisningen börjar direkt i samband med första föreläsningen. Om kursen inleds med ett upprop framgår det tydligt i välkomstmailet vi skickar ut till alla antagna.

Registrering

På de flesta av Fysikums kurser kan du själv registrera dig med hjälp av ditt universitetskonto. Registreringen öppnar generellt två veckor innan kursstart och du ska ha registrerat dig senast en vecka efter kursstart. Om du har problem med registrering, kontakta vår studentexpedition. Kontaktuppgifter finns längst ner på kurssidan.

Klicka här för att webbregistrera dig.

Lärplattform

De flesta av Fysikums kurser använder lärplattformen Athena. När du är registrerad bör kursen dyka upp automatiskt så fort du loggat in i Athena. Om du inte kan se kursen, kontakta kursansvarig lärare. Om kursen istället för Athena använder en annan websida så finns länk längre ned på denna sida.

Antagen med villkor

Du som är antagen med villkor behöver kontakta vår studievägledning innan du kan registrera dig. Gör detta så fort som möjligt, och i god tid innan kursen börjar. Kontaktuppgifter finns längst ner på kurssidan.

Reservplacerad

Är du reservplacerad på någon av våra kurser? Du blir alltid kontaktad av oss via e-post om du får en plats. Vi antar generellt ingen från reservlistan om det gått mer än 1 vecka efter kursstart.

Hitta till Fysikum

De flesta av Fysikums kurser hålls i byggnaden AlbaNova som ligger mellan Frescati campus och KTH. Undantaget är vissa kurser inom ämnet medicinsk strålningsfysik där kurserna går på Campus Karolinska sjukhuset. Enstaka kurser ges också i samarbete med KTH eller andra institutioner och detta står då tydligt längre ner på sidan.

Hitta till AlbaNova.

Hitta till Campus Karolinska sjukhuset.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Black hole SXS collaboration

Under denna kurs lär du dig om relativitetsteoriernas bild av rum och tid, och följderna av den för fysiken. Till de begrepp som behandlas med anknytning till den speciella relativitetsteorin hör relativitetsprincipen, ljushastighetens konstans, samtidighet, tidsdilatation och längdkontraktion. Kursen tar även upp storheter som massa, energi och rörelsemängd och hur dessa måste modifieras vid höga hastigheter, liksom innebörden av den berömda formeln E=mc². I den del av kursen som behandlar den allmänna relativitetsteorin förklaras hur gravitation måste förstås som en konsekvens av rummets och tidens krökning. Kursen berör även den teoretiska bakgrunden till universums expansion, svarta hål och gravitationsvågor.

Möt Sören Holst, lärare på kursen

Sören Holst porträtt - Fotograf: Thomas Kvorning
Sören Holst - Fotograf: Thomas Kvorning

Vem är du?

Jag är teoretisk fysiker och lärare här på Fysikum. Jag är också författare till två böcker: ”Rumtid”, som kommer att vara huvudsaklig kurslitteratur under denna kurs, och ”Tankar som ändrar allt”, en bok som handlar om tankeexperiment inom fysik och filosofi. Mer allmänt kan man nog säga att jag är en vetenskapsnörd som brinner för att sprida en vetenskaplig bild av verkligheten, gärna genom att hålla föredrag ute på skolor eller i diverse populärvetenskapliga sammanhang.


Vad är det som gör just relativitetsteori intressant, tycker du?

De områden inom fysiken som intresserar mig mest är de som har betydelse för vår världsbild, de som säger något om hur allting i grunden fungerar. Hit hör naturligtvis relativitetsteori, med dess omvälvande insikter om rummets och tidens egenskaper. När det gäller frågor om just tid tror jag många av oss, även de som inte är fysiker, funderar över dem till och från. Även om relativitetsteori förstås inte ger alla svar, så tillhandahåller den ändå ett helt nytt sätt att närma sig sådana frågor. Den bild av rum och tid som tecknas i relativitetsteori visar sig dessutom hänga samman med flera andra fascinerande fenomen, som relationen mellan massa och energi, eller som svarta hål och universums ursprung.


Till vem vänder sig den här kursen?

Kanske pluggar eller arbetar du till vardags med något helt annat än fysik, men är ändå nyfiken på hur naturen fungerar? Kanske är du lärare, och vill kunna svara när dina elever ställer kniviga frågor? Alla som någon gång har undrat över vad Einstein egentligen sade med sin relativitetsteori, och som kan tänka sig att ägna några höstkvällar åt att få klarhet, tror jag kommer ha behållning av kursen.

 

Se filmen: Vad är allmän relativitetsteori? - En öppen föreläsning av Sören Holst

  • Kursupplägg

    Kursen ges inte läsåret 22/23.

    Kursen är en fristående orienteringskurs och ges kvällstid. Förkunskapskrav är (förutom allmän behörighet) mattekunskaper upp till gymnasiets Matematik B/Matematik 2. Notera att kursen inte kan ingå i en kandidatexamen i fysik, astronomi eller meteorologi.

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar i kombination med instuderingsfrågor.

    Examination

    Kursen avslutas med en skriftlig examination.

    Examinator

    Sören Holst

    Tel: 08 5537 8740

    E-post: holst@fysik.su.se

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    S. Holst: Rumtid – en introduktion till Einsteins relativitetsteori. (Studentlitteratur 2006) ISBN: 91-44-00123-1

  • Kursrapporter

  • Kontakt

    Kursansvarig lärare:
    Sören Holst, tel: 08 5537 8740, e-mail: holst@fysik.su.se

     

    Studievägledare på Fysikum: studievagledare@fysik.su.se

    Studentexpeditionen: studentexp@fysik.su.se