Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Marin geokemi

Kurs på Stockholms universitet, institution för geologiska vetenskaper, geokemiska processer på jorden i ett oceanografiskt sammanhang.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Det är ditt ansvar att se till att du är registrerad på rätt kurs. Om du inte registrerar dig så kan din plats gå till en reserv. Läs mer här ...

Registrering/Svarskrav

Ett välkomstbrev skickas till den mejladress du har angett i din ansökan och där hittar du all information du behöver inför dina studier under den kommande terminen. Om du inte fått välkomstbrevet, kolla först i skräppostmappen, om du är säker på att du inte fått det, kontakta oss på studies@geo.su.se.

Tacka ja eller nej på antagning.se

OBS! Du loggar in i Ladok för att webbregistrera dig med alternativen ”eduID” eller ”Antagning.se”. Observera att du inte kan logga in med alternativet ”Inloggning via ditt lärosäte”.

Är du ny student hos oss? Välkomen till IGV. Under sidan Ny student hittar du användbar information.

Registrering inför varje termin är obligatorisk och görs via student.ladok.se. För att kunna registrera dig måste ditt studentkonto vara aktiverat.

Du kan själv registrera dig med hjälp av ditt universitetskonto. Registreringen öppnar generellt två veckor innan kursstart och du ska ha registrerat dig senast en vecka efter kursstart. Om du har problem med registrering, kontakta vår studentexpedition.

Kan du inte registrera dig? Kontakta elisabeth.dacker@geo.su.se

Reservantagning

Om det är aktuellt med reservantagning så kontaktas du via e-post en till två veckor innan kursen börjar. Det skickas till den adress du angett på Antagning.se. För praktik, forskningspraktik och examensarbete på avancerad nivå se mer information ovan.

Villkor för antagning

Om du är villkorligt behörig måste du senast vid kursstart kunna visa att du uppfyller samtliga behörighetskrav för att kunna ta erbjuden plats i anspråk. Det framgår i ditt antagningsbesked från Antagning.se om du är behörig med villkor. I så fall kan du inte registrera dig eftersom institutionen först måste bedöma din behörighet. Kontakta studies@geo.su.se.

Praktik, forskningspraktik och examensarbete

För att bli antagen till självständigt arbete, praktik eller forskningspraktik behöver du kontakta institutionen. Se kontaktinformation på respektive kurssida. Du och en handledare skriver tillsammans en projektplan som skickas till Elisabeth Däcker, elisabeth.dacker@geo.su.se.

Funktionsnedsättning

Om du har behov av särskilt pedagogiskt stöd kan du ansöka om stöd och anpassningar. Du bör söka så snart som möjligt efter att du blivit antagen för att kunna ta del av bästa möjliga stöd. När du har ditt Nais-intyg kontaktar du Elisabeth Däcker, elisabeth.dacker@geo.su.se.

Så här ansöker du om stöd

Lärplattform

I samband med registrering får du tillgång till läroplattformen Athena där varje kurs har en egen sida där du hittar viktig information och kursmaterial. Det är viktigt att du har tillgång till Ladok och Athena senast vid kursstart. Du får tillgång till båda tjänsterna i samband med registrering.
Alla kurser använder inte Athena, läs informationen du får av kursansvarig lärare.

Athena

Reservantagning

Om det är aktuellt med reservantagning så kontaktas du via e-post en till två veckor innan kursen börjar. Det skickas till den adress du angett på Antagning.se. För praktik, forskningspraktik och examensarbete på avancerad nivå se mer information ovan.

Lämna återbud

Om du inte längre vill ha din plats så är det viktigt att du lämnar återbud. Observera att återbud via Antagning.se endast kan göras innan registreringsperioden börjar. Efter att kursen öppnat för registrering och tre veckor efter kursstart lämnas återbud i Ladok.

Lämna återbud på antagning.se

Återbud senare än tre veckor efter kursstart räknas som avbrott. Har du ett avbrott på kursen kan du inte söka den igen.

Läs mer om studieavbrott

Om du har särskilda skäl för att inte kunna påbörja utbildningen så kan du söka om att skjuta upp studierna, så kallat anstånd, till nästa gång utbildningen ges, normalt följande år.

Läs mer om anstånd

Mer information om dina studier hos oss

Våra utbildningssidor

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Photo credit: Volker Brüchert
Sediment coring with a Multicorer north of Greenland. Photo credit: Volker Brüchert

Kursen har ett kvantitativt jordsystemsperspektiv och innehåller de verktyg som erhållits inom geokemisk fältprovtagning och datautvärdering, isotopgeokemi, och geokemisk modellering, men kan också läsas utan dessa kurser.

Avsikten är att ge en fortsättningskurs för studenter inom geovetenskap och marin geovetenskap med grundläggande analytisk kemi- och modelleringskompetens.

Kursen behandlar den fysiska och kemiska utvecklingen av havsvatten, den biologiska pumpen, sedimentdiagenes, transportprocesser i sediment och utbyte havsbotten-hav och mellan hav och atmosfär. Studenter kommer att utvärdera och tolka den geologiska utveckling av havets kemiska sammansättning genom att använda geokemiska verktyg till palaeooceanografiska tolkningar.

Studenterna kommer tillämpa boxmodeller av geokemiska reservoarer för olika ämnen och molekyler i löst och fast form, hantera PHREEQC för att utvärdera analyser av primära och sekundära mineraler i havsvatten och sediment, genomföra experiment och kemiska analyser av sedimentkärnor, att kvantifiera bentisk konsumptionsutbyte av närsalter och lösta gaser mellan sediment och havsvatten. I fältstudierna analyseras och utvärderas sediment- och porvattenkemi med hjälp av ICP, kromatografiska, och fotometriska metoder. Resultat redogörs både skriftligt och muntligt inom ett fritt valt maringeokemiskt forskningsämne samt redogörs skriftligt och muntligt för en fält- och laborationsbaktivitetsrapporter.

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Steven Emerson, John Hedges, 2008
    Chemical Oceanography and the Marine Carbon Cycle
    Cambridge : Cambridge University Press
    ISBN: 9780511793202

  • Kursrapporter

    Kursvärderingar ger möjlighet att påverka och ta ansvar för sitt eget lärande och ger viktig information för det pedagogiska utvecklingsarbetet.

    Det är viktigt att alla studenter besvara kursvärderingen efter varje kurs, detta ger oss möjligheten att kunna förbättra kursernas kvalitet.

    Kursvärderingen består av ett antal frågor och frågor som är specifika för varje kurs. Om du, som student, vill bidra med flera kursspecifika frågor kan du skicka dem till studies@geo.su.se.

    Om du inte fått kursvärderingen för din avslutad kurs, eller om du har andra frågor kring kursvärderingar hos IGV kan du kontakta studies@geo.su.se.

    Kursvärdering = studenters omdöme om kursen
    Kursrapport = kursansvarigs återkoppling på kursvärderingen

  • Kontakt