Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Masterprogram i litteraturvetenskap med inriktning mot tysk litteratur

Masterprogrammets studiegång ”Tyskspråkig litteratur” anlägger ett brett perspektiv på den tyskspråkiga litteraturen.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Välkommen till dina studier vid Institutionen för kultur och estetik. Vi hoppas att du ska trivas hos oss.

Institutionen för kultur och estetik ligger i bruna tegelbyggnader.
Foto: Ingmarie Andersson / Stockholms universitet

När du blivit antagen som student hos oss får du ett välkomstbrev till den e-postadress du angett vid ansökan. Där hittar du instruktioner om hur du tackar ja till din plats, samt hur du registrerar dig (OBS! Det räcker inte att enbart tacka ja, utan du måste också registrera dig). I välkomstbrevet hittar du även information om introduktion till första kursen som du ska läsa.

Kom ihåg att hålla reda på informationen för antagna studenter och tacka ja i tid, samt webbregistrera dig under registreringsperioden. Om du inte tackar ja eller registrerar dig i tid, så förlorar du din plats på utbildningen.

Registrering och introduktion

Se information under de kurser som ingår i ditt program, under rubriken Programöversikt.

Athena och kursmaterial

Institutionen använder sig av lärplattformen Athena för kommunikation mellan lärare och studenter. Du loggar in på Athena med ditt universitetskonto. Där kommer du att hitta lektionsplanering och kursmaterial senast en vecka före kursstart.

Studera med funktionsnedsättning

Vid Stockholms universitet är det viktigt att alla studenter ska ha samma möjligheter, oavsett förutsättningar. Om du har en funktionsnedsättning och är i behov av extra stöd så ska du kontakta Riktat pedagogiskt stöd. Kontakta även studievägledaren för ditt ämne i god tid före kursstart om du behöver extra stöd vid undervisning eller tentamen.


För en god start

Du kommer att få viktig information om registrering och terminsstart i det välkomstbrev som skickas efter andra antagningsbeskedet. Det är viktigt att du följer instruktionerna i detta mejl för att kunna påbörja din utbildning. Vid eventuella frågor är du välkommen att kontakta oss, du hittar kontaktuppgifter längre ner på den här sidan. Du hittar också mer information under kurssidorna för de kurser som ingår i första terminen på ditt program.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Förutom tolknings- och berättelseteoretiska kurser ger dig programmet bland annat fördjupningar i litterära klassiker och deras verkningshistoria, kritiska perspektiv på relationen mellan litteratur och samhälle, samt inblickar i ett stort antal aktuella litteraturvetenskapliga perspektiv.

Vi berättar mer

Vill du veta mer? Vår professor och programkoordinator Axel Englund berättar på engelska om utbildningen.

  • Programöversikt

    Tyskspråkig litteratur är en av tretton studiegångar inom Humanistiska fakultetens masterprogram i litteraturvetenskap, och ges av Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska. Programmet börjar varje hösttermin, sträcker sig över fyra terminers heltidsstudier och avslutas med ett examensarbete om 30 hp i form av en masteruppsats. Som student läser du normalt fyra halvfartskurser om 7,5 hp varje termin, så att varje halva av terminen innehåller två parallella kurser. Under programmets andra och tredje termin kan du läsa sammanlagt tre valbara kurser (22,5 hp), varav minst två skall vara inom andra huvudområden, samt en färdighetskurs (7,5 hp).

    År 1

    Termin 1

    Programmets första termin innehåller tre kurser som läses av alla studenter, oavsett studiegång:

    Dessutom läser du följande kurs vid Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska, som ges med olika teman olika terminer (för information om vilket kurstema som ges den aktuella terminen, klicka på kursnamnet):

    Redan under första terminen börjar förberedelserna för examensarbetet. Du diskuterar ämnen och idéer med en handledare baserat på en preliminär intresseförklaring inför uppsatsen. Handledaren fungerar sedan genom hela programmet som en mentor, som vid sidan av studievägledaren kan ge dig råd om lämpliga kurser och inriktningar som leder fram till en stark uppsats.

    Termin 2

    Under programmets andra termin ges endast en obligatorisk kurs inom huvudområdet tyska, vilket ger dig utrymme för valbara kurser:

    År 2

    Termin 3

    Tredje terminen läses en kurs inom huvudområdet tyska, en färdighetskurs om 7,5 hp, samt en seminariebaserad teorikurs om 7,5 hp som fungerar som förberedelse för uppsatsarbetet. Kursen Avancerad akademisk engelska, 7,5 hp, som läses denna termin, kan räknas antingen som en färdighetskurs eller en valbar kurs.

    • Tyska, temakurs i litteraturvetenskap 1, II, 7,5 hp (huvudområde tyska)
      Färdighetskurs, 7,5 hp
    • Valbar kurs, 7,5 hp
    • Seminariekurs i aktuella teoretiska perspektiv, 7,5 hp (huvudområde litteraturvetenskap)
    • Kursen Avancerad akademisk engelska, 7,5 hp (huvudområde engelska) läses antingen som färdighetskurs eller som valbar kurs. 

    Termin 4

    Den sista terminen på programmet ägnas uteslutande åt examensarbetet, som utförs inom ramen för en helterminskurs:

    • Tyska – Masterkurs, 30 hp  

    Masteruppsatsen, ditt examensarbete, är det viktigaste och mest omfattande arbetet du gör inom programmet. I den skall du fördjupa dig i en del av ämnet som särskilt intresserar dig och sträva efter att lämna ett självständigt bidrag till litteraturvetenskapens kunskapsbygge. Till din hjälp har du en handledare som ger dig råd och respons på din text. Dessutom deltar du i uppsatsseminariet i tyska, där idéer, utkast och avsnitt presenteras och kommenteras. Avslutningsvis ventileras uppsatsen vid ett seminarium med en annan student som opponent. Du opponerar själv på en uppsats.

  • Så ansöker du

    Behörighet

    För att antas till programmet krävs kandidatexamen i tyska eller motsvarande, samt Engelska 6. Som motsvarande räknas till exempel kandidatexamen i språk eller litteratur ifrån något av de tyskspråkiga länderna med en litteraturvetenskapligt inriktad kandidatuppsats.

  • Kontakt

    Studievägledare Litteraturvetenskap och Lärarutbildningen
    Programkoordinator
    Studentexpedition