Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Kandidatprogram i musikvetenskap med inriktning mot musikkommunikatör

Kandidatprogram i musikvetenskap med inriktning mot musikkommunikatör vänder sig till dig som vill skaffa dig grundliga kunskaper om musik och utveckla din kompetens att kommunicera om musik och musikliv.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Välkommen till dina studier vid Institutionen för kultur och estetik. Vi hoppas att du ska trivas hos oss.

Institutionen för kultur och estetik ligger i bruna tegelbyggnader.
Foto: Ingmarie Andersson / Stockholms universitet

När du blivit antagen som student hos oss får du ett välkomstbrev till den e-postadress du angett vid ansökan. Där hittar du instruktioner om hur du tackar ja till din plats, samt hur du registrerar dig (OBS! Det räcker inte att enbart tacka ja, utan du måste också registrera dig). I välkomstbrevet hittar du även information om introduktion till första kursen som du ska läsa.

Kom ihåg att hålla reda på informationen för antagna studenter och tacka ja i tid, samt webbregistrera dig under registreringsperioden. Om du inte tackar ja eller registrerar dig i tid, så förlorar du din plats på utbildningen.

Registrering och introduktion

Se information under de kurser som ingår i ditt program, under rubriken Programöversikt.

Athena och kursmaterial

Institutionen använder sig av lärplattformen Athena för kommunikation mellan lärare och studenter. Du loggar in på Athena med ditt universitetskonto. Där kommer du att hitta lektionsplanering och kursmaterial senast en vecka före kursstart.

Studera med funktionsnedsättning

Vid Stockholms universitet är det viktigt att alla studenter ska ha samma möjligheter, oavsett förutsättningar. Om du har en funktionsnedsättning och är i behov av extra stöd så ska du kontakta Riktat pedagogiskt stöd. Kontakta även studievägledaren för ditt ämne i god tid före kursstart om du behöver extra stöd vid undervisning eller tentamen.


För en god start

Du kommer att få viktig information om registrering och terminsstart i det välkomstbrev som skickas efter andra antagningsbeskedet. Det är viktigt att du följer instruktionerna i detta mejl för att kunna påbörja din utbildning. Vid eventuella frågor är du välkommen att kontakta oss, du hittar kontaktuppgifter längre ner på den här sidan. Du hittar också mer information under kurssidorna för de kurser som ingår i första terminen på ditt program.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Programmet förbereder för olika former av arbete inom musikbranschen och kulturadministration, i synnerhet sådana som efterfrågar musikkunskap, liksom språklig och kommunikativ förmåga. Du väljer själv hur du vill bredda din profil genom till exempel ekonomi, juridik eller språk.

  • Programöversikt

    Programmet leder till en filosofie kandidatexamen inom huvudområdet musikvetenskap och ger behörighet till avancerad nivå.

    Tillsammans med studievägledaren gör studenten upp en plan för sin individuella studiegång.

    År 1

    Termin 1

    Musikvetenskap I, 30 hp
    Den första programspecifika terminen ger grundläggande kunskap om musik som en sociologisk, historisk, kommunikativ och medierad företeelse och om hur man forskar kring detta i musikvetenskap.

    Termin 2

    Musikvetenskap II, 30 hp
    Den andra programspecifika terminen ger en fördjupning och tillämpning av denna kunskap. Terminen innehåller en delkurs som behandlar kommunikation och research om musik inom musikkritik, programverksamhet och vetenskaplig tillämpning.

    År 2

    Termin 3

    Efter introduktionsåret väljer du kurser om 30 högskolepoäng inom det humanistisk-samhällsvetenskapliga området. Som programstudent har du platsgaranti på Medie- och kommunikationsvetenskap I och Etnologi I. Du väljer normalt en av dessa men kan även läsa kurser inom andra huvudområden, enligt en individuell plan framtagen i samråd med studievägledare.

    Termin 4

    Musikvetenskap - kandidatkurs, 30 hp
    Programmets fjärde termin består av fördjupning och tillämpning inom huvudområdet musikvetenskap med vetenskaplig teori och metod, musikteori och musikanalys, samt examensarbete.

    År 3

    Termin 5

    Den femte terminen fortsätter du dina studier inom andra huvudområden inom det humanistisk-samhällsvetenskapliga området. Givet att du uppfyller behörighetskraven gäller platsgaranti för dig som programstudent även andra terminens studier inom Medie- och kommunikationsvetenskap respektive Etnologi. Har du följt en individuell plan under termin 3 så fortsätter du studierna enligt denna.

    Termin 6

    Programmets avslutande terminen ger en breddad praktisk tillämpning av kunskap samt en första kontakt med yrkeslivet. Den omfattar kurser i musik, marknad och immateriella rättigheter, professionellt skrivande (ges av Institutionen för svenska och flerspråkighet), projektarbete samt praktik.

  • Möt oss

    Möt våra lärare

    Om du är nyfiken på hur musik egentligen fungerar på många skilda nivåer – historiskt och idag, i olika kulturer, medier och konstarter – ska du definitivt ge ämnet en chans

    Toivo Burlin är lektor och undervisar på flera kurser i musikvetenskap, bland annat vid kandidatprogrammet.

    Läs intervjun


    Möt våra forskare

    Johanna Ethnersson Pontara
    Johanna Ethnersson Pontara. Foto: Stockholms universitet

    –Mitt intresse för opera kom redan när jag var tio år och fick en CD-skiva med Best of Birgit Nilsson, där hon sjöng arior. Då blev jag väldigt intresserad och har sedan dess mycket mål­medvetet sökt mig mot opera genom att läsa teatervetenskap, litteraturvetenskap och musikvetenskap, innan jag kom in på forskar­utbildningen och disputerade på italiensk opera i Sverige på 1700-talet.

    Johanna Ethnersson Pontara är docent och undervisar på flera kurser i musikvetenskap.

    Läs intervjun

    Möt våra alumner

    Foto: Privat.

    –Det jag gillade främst var bredden i utbildningen, och att vi hade lärare som verkligen vill lära ut och är kunniga inom sina ämnen. Även om det ibland kan kännas lästungt, så skapar man gradvis en insikt om vidden av musik- och humanvetenskapens roll och betydelse både i nutid och dåtid. Utöver detta finns det goda möjligheter att studera utomlands 1-2 terminer, möjlighet att göra sin praktik utomlands, samt också att göra sin kandidatuppsats genom fältarbete utomlands.

    Malin har läst kandidatprogrammet i musikvetenskap med inriktning mot musikkommunikatör.


    Här kan du läsa vad andra tidigare studenter i musikvetenskap berättar om sina studier inom ämnet och vad de gör idag:

    Möt våra alumner

  • Kontakt

    Studievägledare Musikvetenskap
    Studieadministratör Musikvetenskap