Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, inriktning Intramodal teckenspråkstolkning

Programmet vänder sig till dig som är intresserad av teckenspråk och tolkning, och har svenskt teckenspråk som ditt förstaspråk. Undervisningen bedrivs dels på svenskt teckenspråk och dels på svenska med teckenspråkstolk.

Kandidatprogrammet består av teoretiska och praktiska kurser i och om teckenspråk samt kurser i teckenspråkstolkning och översättning. Utbildningen riktar sig till dig som är intresserad av att möta människor i olika sammanhang, som är samhällsintresserad samt är trygg och kunnig i ditt svenska teckenspråk. Utbildningen är både teoretisk och färdighetsinriktad samt innebär heltidsstudier – det är schemalagd undervisning upp till fem dagar i veckan. Därutöver tillkommer vissa hemuppgifter.

  • Programöversikt

    År 1

    Det första året läser du framförallt kurser i teckenspråkslingvistik samt svenska som andraspråk för döva och kontrastiva studier mellan svenskt teckenspråk och skriven svenska. Du kommer även ägna dig åt studier i internationellt tecknande samt introduceras i översättningsövningar.

    Termin 1

    Teckenspråkslingvistik I, 15 hp (LIT160)

    Grammatik, 7,5 hp (LISD41)

    Textanalys, 7,5 hp (LISD42)

    Termin 2

    Kontrastivt perspektiv på svenskt teckenspråk, 7,5 hp (LIT419)

    Internationellt tecknande, 10 hp (LIT008)

    Teckenspråk i användning, 5 hp (LIT153)

    Översättningsövningar, 7,5 hp (LISD43)

    År 2

    Under det andra året fördjupar du dina teoretiska kunskaper om svenskt teckenspråk. Du introduceras till intramodal tolkning ur ett praktiskt och teoretiskt perspektiv samt till tolkning till personer med andra språkliga förutsättningar. Teorier, praktiker och processer inom språkvetenskap samt kunskaperna om översättningsvetenskap fördjupas. Du får också bekanta dig med dövblindtolkning. Tolkens yrkesvillkor och yrkesetiska frågor samt dövstudier ingår.

    Termin 3

    Teckenspråk i tolkning I, 30 hp

    Termin 4

    Teckenspråk i tolkning II, 30 hp [länk kommer]

     

    År 3

    Det tredje året fokuserar du på intramodal tolkning samt tolkningsprocesser och tolktekniker under tolkuppdrag. Detta gäller såväl teckenspråkstolkning som dövblindtolkning. Fokus för kurserna i tolkning ligger på färdighetsövningar och du får också möjlighet att öva tolkning under din praktik. Kunskaper i forskningsmetoder inom tolkning ingår, och du skriver ett eget examensarbete.

    Termin 5

    Teckenspråkstolkning, 30 hp [länk kommer]

    Termin 6

    Teckenspråkstolkning – kandidatkurs, 30 hp [länk kommer]

    Termin Praktik

    Praktikkurser efter avslutat kandidatprogram [länk kommer]

  • Så ansöker du

  • Mer information

    Här finns mer information om programmet:

    • Pdf med information och länkar till filmer på YouTube med information på teckenspråk om inriktningen Intramodal teckenspråkstolkning.
    • Information om inriktningen Tolkning mellan svenskt teckenspråk och svenska.
    • Information om tillgodoräknande.

    Inriktningen Intramodal teckenspråkstolkning

    Döva teckenspråkstolkar (2766 Kb)

    Film på teckenspråk om döva teckenspråkstolkar:
    Döva teckenspråktolkar (YouTube)

    Film på teckenspråk om yrkesgruppen döva teckenspråkstolkar, textad på svenska. Med exempel på situationer när döv teckenspråkstolk används:
    Information om döva teckenspråkstolkar (YouYube)

    Materialet har producerats genom ett samarbete mellan Sveriges Dövas Riksförbund, Västanviks folkhögskola och Stockholms universitet: Institutionen för lingvistik och Institutionen för svenska och flerspråkighet.

    Inriktningen Tolkning mellan svenskt teckenspråk och svenska

    Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning ges även med en annan inriktning, Tolkning mellan svenskt teckenspråk och svenska. Den inriktningen vänder sig till dig som är intresserad av teckenspråk och tolkning, och det är inget krav på förkunskaper i svenskt teckenspråk.

    Tolkning mellan svenskt teckenspråk och svenska

    Samlingssida

    Tillbaka till samlingssidan för båda inriktningarna

    Tillgodoräknande av kurser

    Tillgodoräknande

  • Arbetsmarknad och karriär

    Efter avslutat program kan du arbeta som teckenspråkstolk och/eller dövblindtolk. Teckenspråkstolkar och dövblindtolkar behövs i såväl privat som offentlig sektor, och den som utbildar sig till teckenspråkstolk har goda förutsättningar att få arbete efter avslutade studier.

    Om man behärskar eller lär sig ytterligare fler teckenspråk kan man arbeta som tolk med världen som arbetsplats.

    Programmet ger dig också behörighet att fortsätta de akademiska studierna på avancerad nivå inom översättningsvetenskap och så småningom arbeta som forskare.

    En examen i teckenspråk och tolkning är även meriterande för andra yrkesverksamheter, så som inom offentlig sektor eller det pedagogiska fältet. Det ger dig också goda möjligheter till att arbeta med översättning mellan svenska och svenskt teckenspråk.

  • Kontakt

    Programmet ges i samarbete mellan två institutioner:

    Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) vid Institutionen för svenska och flerspråkighet. Se kontaktruta nedan.

    Avdelningen för teckenspråk vid Institutionen för lingvistik: Kontaktuppgifter

    Facebook: Besök gärna vår Facebook-sida för mer information om vad som händer på programmet: facebook.com/kandidatprogramiteckensprakochtolkning

    Studievägledning och -administration: Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning (KTT)