Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Kompletteringsutbildning för utländska jurister

Kompletteringsutbildningen för utländska jurister är en integrationssatsning på uppdrag av regeringen i enlighet med förordning (2008:11) om högskoleutbildning som kompletterar avslutad utländsk utbildning.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Här hittar du som är nyantagen till juristprogrammet vid Stockholms universitet hösten 2024 viktig information om obligatorisk webbregistrering och terminsstarten. Mer information skickas via e-post efter urval 2. Klicka på pilen nedan.


Registrering

Obligatorisk webbregistrering görs 5 - 18 augusti 2024.

För att behålla och ta din plats på juristprogrammet i anspråk måste du webbregistrera dig mellan 5 och 18 augusti 2024 på kurserna som ingår i termin 1: Juridisk introduktionskurs, Europarätt och Statsrätt. 

Detta gör du genom att först aktivera ditt SU-konto och sedan webbregistrera dig på de ovannämnda kurserna i Ladok för studenter. Du loggar in i Ladok för att webbregistrera dig med alternativen ”eduID” eller ”Antagning.se”. Observera att du inte kan logga in med alternativet ”Inloggning via ditt lärosäte”.

Om du av någon anledning inte kan webbregistrera dig kontakta studievägledare Jenny Nyman Hök senast den 18 augusti. Efter den 18 augusti stryks du annars och din plats går till en reserv.

Om du ska tillgodoräkna dig tidigare lästa juridiska kurser var god läs informationen om tillgodoräknanden för nyantagna studenter

Om du redan nu vet om att du behöver lämna återbud till utbildningen kan du själv göra det via ditt konto i Antagning.se


Första kursen inom ditt program

Första kursen på juristprogrammet är Juridisk introduktionskurs (10,5 hp). Du hittar schema och information på kurshemsidan ungefär 1 månad innan kursstart här.
 

Lärplattform

Juridiska institutionen använder sig av lärplattformen Athena, som du når via kurshemsidorna. Vänligen läs mer om lärplattformen på kursens hemsida eller på informationssidan om Athena.
 

Introduktionsdagar

Juridisk introduktionskurs inleds med en introduktionsdag. För mer information var god se kursens hemsida.

Stockholms universitet har samlat information som kan vara av intresse för nya studenter här och har även särskilda informationspass till nyantagna studenter med funktionsnedsättning.

 

Undervisning under hösten 2024

Höstterminen startar 2 september 2024 och slutar 19 januari 2025.

Du som har en varaktig funktionsnedsättning och är i behov av särskilt stöd under dina studier hittar information om detta här.
 

Villkor för antagning

För att behålla och ta din plats på juristprogrammet i anspråk måste du webbregistrera dig mellan 5 - 18 augusti 2024 enligt informationen ovan.

Observera: Om du inte webbregistrerar dig inom angiven tid kommer din plats att tilldelas en reservplacerad student.
 

Reservantagning

Om det efter avslutad registrering finns lediga platser erbjuds dessa i strikt turordning till de reserver som står i tur i aktuell urvalsgrupp. Kontakten sker via e-postadressen som finns registrerad på Antagning.se. Glöm inte att även kontrollera din skräppostkorg!

Eventuell reservantagning startar tidigast 19 augusti. Vi kontaktar enbart de reserver som vi kan erbjuda en ledig plats och det krävs att du tackar ja till den erbjudna platsen via e-post inom en viss angiven tid.

Observera: Om du inte tackar ja till den erbjudna platsen under den period som anges i e-postmeddelandet, kommer platsen att erbjudas nästa reserv som står på tur.
 

Länk till mer information och kontakt på institutionens webbplats

Mer information för nyantagna studenter på Juridiska institutionen HT2024 hittar du här

Juridiska institutionens hemsida hittar du här och under fliken "Under utbildningen" finns all information som du som student hos oss bör känna till.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Domarklubba, lagbok och ett stort paragraftecken
Foto: Sebastian Duda / Mostphotos

Kompletteringsutbildningen för utländska jurister omfattar två års heltidsstudier och leder till en svensk juristexamen, som är en akademisk yrkesexamen på avancerad nivå. En svensk juristexamen utgör behörighetskrav för vissa yrken inom rättsväsendet. Utbildningen ger också god kompetens för annat juridiskt och kvalificerat arbete, såväl inom som utom landet, inom offentlig förvaltning och näringslivet, samt för rättsvetenskapliga forskarstudier.

Utbildningen består av tre terminer obligatoriska kurser samt en termin självständigt arbete (examensarbete som skrivs på svenska) om 30 högskolepoäng. Undervisning och examination sker på svenska. Kurserna ges inom ramen för det befintliga juristprogrammet.

Tänk på att:

  • Mycket goda språkkunskaper i svenska är en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig utbildningen.
  • Du kommer behöva formulera dig på svenska i både tal och skrift. 

För samtliga behöriga sökande sker ett obligatoriskt språktest. Läs mer om språktestet nedan under rubriken ”Så ansöker du”.

  • Programöversikt

    Se nedan i vilken ordning du läser kurserna på Kompletteringsutbildning för utländska jurister. Genom att klicka på kursens namn länkas du till kurssidan där du hittar bland annat schema och kursinformation som gäller för respektive kurs.

    År 1

    Termin 1

    Juridisk introduktionskurs 10,5 hp
    Europarätt 7,5 hp
    Statsrätt 12 hp


    Termin 2

    Processrätt 15 hp
    Straffrätt 15 hp
     

    År 2

    Termin 3

    Civilrätt C (familjerätt och arbetsrätt) 10,5 hp
    Förvaltningsrätt med förvaltningsprocessrätt 19,5 hp


    Termin 4

    Examensarbete 30 hp

  • Så ansöker du


    Antagning till höstterminen 2024

    Ansökan sker på www.antagning.se mellan 15 mars-15 april.
    Sista dagen för komplettering av dokument är den 22 april. Om du skickar dina dokument per post till antagning.se måste du alltså skicka dem i god tid.


    Ansökan

    På "Mina sidor" på www.antagning.se ska följande pdf-dokument laddas upp:

    Särskild behörighet
    Om du har läst på högskolenivå utomlands krävs för behörighet:

    • Examensbevis/diplom på utländsk juristexamen (om minst 3 års studier i juridik) på originalspråk.
    • Auktoriserad översättning av examensbevis/diplom på utländsk juristexamen (om minst 3 års studier i juridik).
    • Ämnesbilaga till examensbevis/diplom på utländsk juristexamen (om minst 3 års studier i juridik) på originalspråk.
    • Auktoriserad översättning av ämnesbilaga till examensbevis/diplom på utländsk juristexamen (om minst 3 års studier i juridik).
    • Betyg i Svenska B/3 på gymnasial nivå eller motsvarande.
    • Betyg i Engelska 6 (eller motsvarande) med lägsta betyget godkänd.
    • I vissa fall - ytterligare dokumentation relaterat till landet du har studerat vid. Se vilka dokument som krävs på www.universityadmissions.se.

    Om en av UHR (Universitets- och högskolerådet) gjord värdering av examen finns ska även denna bifogas.

    Frågor?
    Frågor kring formell behörighet, antagning, etc. kan ställas till Antagningsenheten vid Stockholms universitet via e-post: antagningen@su.se

    Frågor om språklig behörighet kan ställas till Stefan Ekdahl vid Antagningsenheten, Stockholms universitet via e-post: stefan.ekdahl@su.se

    Urvalsprocess

    Kompletterande urvalskriterier

    Är antalet behöriga sökande fler än antalet utbildningsplatser används en urvalsprocess. Urvalet baseras på resultatet den sökanden erhåller vid det obligatoriska språktestet.
     

    Obligatoriskt språktest 13/5 kl. 10

    Den som söker till en kompletteringsutbildning har redan ett betyg i svenska som ger personen behörighet att söka till universitet och högskola i Sverige, men ibland behöver universitet pröva om språkkunskaperna räcker till för att kunna tillgodogöra sig just den utbildning som studenten sökt till. 

    Alla behöriga sökanden kommer att kallas till språktestet. Språktestet äger rum måndagen den 13 maj 2024 kl. 10.00. Testet är obligatoriskt för alla, oavsett om man har skrivit det vid ett tidigare tillfälle.

    VIKTIGT:

    Det kommer inte att finnas möjlighet att göra provet på distans. Några alternativa tider eller datum för provet kommer inte att erbjudas.

    Kallelse kommer att skickas ut per e-post till samtliga behöriga sökanden och det är därför viktigt att ha en fungerande e-postadress i din ansökan.

     

    Antagningsresultat

    Antagningsresultatet beräknas publiceras på www.antagning.se den 14 juni 2024.

     

  • Mer information

    Vanliga frågor (FAQ)

    Här har vi samlat vanliga frågor om Kompletteringsutbildningen för utländska jurister:

    Q: När ges Kompletteringsutbildningen för utländska jurister?
    A: Utbildningsdepartementet fattar årligen beslut om utbildningen ska ges till nästkommande hösttermin. Vi vet ungefär i början av vårterminen om utbildningen kommer att ges med start kommande hösttermin. 


    Q: Kan Kompletteringsutbildningen för utländska jurister läsas på distans?
    A: Nej, detta är en campusförlagd utbildning och ges inte på distans. 
     

    Q: Är detta en särskild utbildning enbart för studenter som är utländska jurister?
    A: Nej, kurserna på denna utbildning ges inom ramen av det ordinarie juristprogrammet och läses med våra juristprogramstudenter.
     

    Fråga om behörighet

    Q: Kan ni se över mina meriter och bedöma om jag är behörig?
    A: Nej, du måste söka in för att få din behörighet prövad. För frågor kring antagning och behörighet vänligen kontakta Antagningsenheten vid Stockholms universitet på antagning@su.se. För frågor om språklig behörighet var god kontakta Stefan Ekdahl på Antagningsenheten på stefan.ekdahl@su.se


    Frågor om ansökan

    Q: Jag är intresserad av att läsa utbildningen, hur söker jag?
    A: All information om hur du ansöker till Kompletteringsutbildningen for utländska jurister hittar du här: www.su.se/sok-kurser-och-program/jjkom-1.411917. Hemsidan uppdateras kontinuerligt så snart mer information finns.

    Utbildningen brukar ges med start på en hösttermin och ansökningsperioden är mellan 15 mars till ca 15 april. Ansökan görs via www.antagning.se.

    Om du har frågor om behörighet, antagning etc. kontakta Antagningsenheten vid Stockholms universitet på antagning@su.se.

     

    Q: Hur många söker till utbildningen?
    A: Det brukar vara över 200 sökanden men det är enbart samtliga behöriga sökanden som kallas till det obligatoriska språktestet. 
     

    Q: Hur många studenter antas till utbildningen?
    A: Det varierar från termin till termin.

     

    Frågor om det obligatoriska språktestet

    Q: Vad gäller för språktestet?
    A: Alla behöriga sökanden kallas till ett obligatoriskt språktest som äger rum i maj (information om aktuellt datum och annat läggs upp på hemsidan i god tid före provet).
    Språktestet ges enbart vid ett tillfälle på Stockholms universitet och inget alternativt datum kommer att erbjudas (oavsett skäl för frånvaro). Provet är obligatoriskt för alla behöriga sökanden och ges inte på distans. 


    Q: Jag anser att jag har tillräckligt med kunskap i svenska. Måste jag ändå göra språktestet?
    A: Ja, språktestet är obligatoriskt för alla behöriga sökanden. Alla behöriga sökanden kommer att få en kallelse till språktestet.


    Q: Jag har sökt denna utbildning tidigare och redan gjort språktestet. Måste jag göra språktestet igen?
    A: Ja, alla behöriga sökanden måste göra språktestet - även om du har gjort det tidigare.

     

    Fråga om tillgodoräknande

    Q: Jag har ju redan en utländsk juristexamen, kan jag inte tillgodoräkna mig kurser ur denna som kurser inom Kompletteringsutbildningen för utländska jurister?
    A: Möjligheten att tillgodoräkna utländska studier i denna utbildning är ytterst begränsade då syftet med utbildningen är att komplettera det som utländska jurister saknar för att kunna få en svensk juristexamen. Vi ger inga förhandsbesked. Du måste bli antagen till och registrerad på utbildningen först för att sedan inkomma med en ansökan om tillgodoräknande innan en bedömning kan göras. 

     

    Efter utbildningen

    Q: Hur ser karriärmöjligheterna ut om man har läst klart Kompletteringsutbildningen för utländska jurister?
    A: Utbildningen leder till en svensk juristexamen, vilket ger tillträde till de yrkena som kräver en sådan examen. 
    För frågor kring hur en examen meriteras vid en ansökan som tingsnotarie – vänligen kontakta notariekansliet@dom.se.

     

    Antagen på Kompletteringsutbildningen för utländska jurister?

    Du som är antagen till Kompletteringsutbildningen för utländska jurister hittar samlad information om dina studier på din utbildning här:
    Studerande på kompletteringsutbildningen för utländska jurister.

  • Kontakt

    Kontakt:
    Om du har frågor om utbildningen kontakta oss på kompletteringsutb@juridicum.su.se.

    Om du har frågor kring behörighet, antagning, etc. kontakta Antagningsenheten vid Stockholms universitet via e-post: antagningen@su.se

    Om du har frågor kring om språklig behörighet kontakta Stefan Ekdahl vid Antagningsenheten, Stockholms universitet via e-post: stefan.ekdahl@su.se