Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Familje- och successionsrätt

Kursen Familje- och successionsrätt syftar till att fördjupa kunskaperna om rättsregler och rättsprinciper inom familjerätten. Det övergripande temat för kursen är successionsrätt, dvs. frågor om överföring av egendom genom arv eller testamente.

Närbild på gammalt par med käpp som håller varandras händer
Foto: Petrkurgan/Mostphotos

Familje- och successionsrätt utgör en valbar specialkurs inom ramen för juristprogrammet vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet.

Läs mer om Juristprogrammet vid Stockholms universitet.

Kursen bygger huvudsakligen vidare på de kunskaper som studenten inhämtat inom ramen för kursen Civilrätt C, men har också samband med kunskap som inhämtats på andra kurser (exempelvis internationell privaträtt, processrätt, statsrätt och förvaltningsrätt) och syftar till att fördjupa kunskaperna om rättsregler och rättsprinciper inom familjerätten. Det övergripande temat för kursen är successionsrätt, dvs. frågor om överföring av egendom genom arv eller testamente. Frågor som berör exempelvis arvsordningen, makes arvsrätt, laglott, boutredning samt upprättande, tolkning och klander av testamente är därmed centrala. Även andra delar av familjerätten med nära anknytning till dessa frågor är centrala, exempelvis frågor om makars och sambors förmögenhetsförhållanden och rättsliga relationer mellan föräldrar och barn. Till sist behandlar kursen även andra rättsområden som har funktionellt samband med familje- och successionsrättsliga frågor, som exempelvis personrätt, försäkringsrätt, offentlig rätt och internationell privat- och processrätt m.m.

Kursen innehåller både teoretiska och praktiska moment och perspektiv. Vid problemorienterade och diskussionsbaserade seminarier behandlas teoretiska aspekter inom ämnesområdet där frågor om ideologi, rättsutveckling, kritiskt tänkande och rättsteori m.m. utgör viktiga utgångpunkter. Därutöver skriver studenterna en promemoria.

  • Kursupplägg

    Kursens lärandemål, lärandeaktiviteter och examination beskrivs i kursplanen. Kursplanen är på så vis det dokument som anger ramarna för kursens innehåll och utformning. Aktuell kursplan finns i den högra spalten under rubrik "Kursplan - Juridiskt dokument" (alt. mot slutet av denna sida om du sitter på en mobil enhet).

    Undervisning

    Undervisningen ges i form av föreläsningar, gruppövningar och seminarier.

    Examination

    Examination sker genom författande, redovisning och försvar av en promemoria, och skriftlig salstentamen.

    Examinator

    Michael Hellner

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Mer information

    Lärplattform

    Under kursens gång tar registrerade studenter del av ytterligare kursinformation via lärplattformen Athena.

    https://athena.su.se


    Utbildning vid Juridicum

    För allmän studieinformation och mer om institutionens utbud av specialkurser, besök Juridiska institutionens hemsida:

    Juridiska institutionen: Utbildning - Specialkurser

  • Kontakt

    Kurskontakt: 
    succ@juridicum.su.se

    Kursadministratör: 
    Helene Fotiadis Forssjö

    Kursföreståndare: 
    Michael Hellner